Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tri epi-napada, nema epilepsije


Autor Poruka

9pegla9

28.04.2007. 18:45

Imam 26 godina, radim kao noćni čuvar u zagušljivoj kancelariji uglavnom za račuarom (igram igrice i surfujem net-om), ishrana i spavanje nisu redovni.

Pre 12 meseci posle alkoholisanog stanja, glasne muzike i jakog svetla dolazi do Epi-napada u 6 sati ujutru u toku sna. Dolazi do grčenja mišića, pojave pene i ukočenosti leve ruke savijene u laktu. Moj prijatelj, ne znajući šta mi je, sve vreme pokušavao je na silu da mi ispravi ruku koja me je posle napada bolela tačno mesec dana. Nisam obavio nikakve preglede.

Pre 6 meseci dolazi do drugog napada u večernjim satima, neposredno pre sna. Grčenje mišića, pena, teško disanje, ugriz jezika sa desne strane i Mokrenje. Odlazim kod neurologa koji me upućuje na snimanje CT mozga. Snimak je u redu posle čega neurolog odlučuje da prekinemo dalja ispitivanja i da je razlog koji je izazvao napade moje ponašanje i da pod hitno obratim pažnju na to. Prestao sam da konzumiram alkohol posle drugog napada ali san i ishrana su i dalje neredovni. Sedenje za racunarom i do 12 sati dnevno.

Prošlog vikenda ustao sam posle 12 sati spavanja i uvideo da je u snu nastupio još jedan napad. Ugriz jezika sa obe strane (više desne), mokrenje i izcašenje levog ramena.
Odlazim kod istog neurologa koji kaže da mi je ovo "treca opomena" i da ponovo obratim pažnju na iste stvari.

Mršav sam i nemam apetita, visok 187 težak 68 Kg. Kada legnem, spavam i po 14 sati.

Da li je trebalo izvršiti još neka ispitivanja?

Pomozite mi jako sam uplašen.

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

30.04.2007. 09:30

Poštovani!

Vaš neurolog Vam je dao vrlo primejrene savjete jer je neobično važan uredan život bolesnika s epileptičnim napadajima. isto uključuje uredno spvanja, prehranu, ne pijenje alkoholnih pića ( konzumiranje alkoholinih pića, opijanje može izazvati epileptične napdaje). Osobama oboljelim od epilepsije ne savjetuje se noćni rad, a trebali biste se suzdržati i od provođenja tolikog vremena za računalom tijekom noći.
Inače dali ste premalo pdataka o samomom tijeku bolesti, obitlejskoj anamnezi kao i o učinjenim diganostičkim postupcima pored CT-a mozga ( kakav je bio nalaz EEG snimanja ?, je li učinjen MR mozga ?) , također niste naveli uzimate li ili ne specifične antiepileptične lijekove. Iz tih razlova ne mogu vam u potpunosti odgovoriti na vaša pitanja.

Preporućila bih Vam da se javite neurologu koji se bavi epilepsijama ukoliko to do sada niste već učinili ( npr.u Centar za epi KBC Rebro, PB Vrapće" odnosno možete se javiti i Ambulanu za epilepsije, Kl.za neurologiju KB "Sestre milosordnice" u Zagrebu, Vinogradska c 29( tel. 01 - 3787-739)
dr.sc.Snježana Miškov, dr.med.

9pegla9

02.05.2007. 21:50

-Niko u obitelji nema epilepsiju.
-pored CT-a mozga nisu učinjeni nikakvi pregledi.
-Nije bilo EEG snimanja.
-Nije učinjen MR mozga.
-Ne uzimam antiepileptične lijekove.

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

03.05.2007. 13:20

Poštovani!

Epileptični napadaji mogu javiti u određenim stanjima ili poremećajima a da se ne govroi o epipsiji kao bolesti (npr. epilepitčni napadaj kod stanja opijenosti alkoholnim pićima). Međutim u slučaju kod ponavljanih napadaja gubitka svijesti potrebito je pored CT mozga učiniti i druge dijagnostičke postupke a EEG je izrazito važna pretraga u postavljanju dijagnoze epilepsije ( naravno važni su i drugi dijagnostički postupci koji uključuju krvne pretrage, EKG snimanje i dr. , kako bi se utvrdio mogući uzrok poremećaja ).
Preporučila bih Vam da se javite neurologu koji se bavi epilepsijama kao što sam Vam to i u prvom odgovoru već navela a Vaš liječnik primarne zravstvene zaštite Vam može izdati uputnicu za specijalistčki pregled u odgovarajućoj ustanovi.

dr.sc.Snježana Miškov,dr.med.

9pegla9

06.05.2007. 12:25

Puno hvala na savetima!!!