Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Grand mal


Autor Poruka

IRPO

31.05.2007. 11:15

Imam 25 godina a prije 9 godina sam imala prvi gubitak svijesti.Hitna me uputila neurologu te nije krenula nikakva terapija već mjesec dana kasnije nakon drugog napada.Terapiju sam uzimala redovito,liječenje je nastavljeno u Zagrebu te je okarakterizirana epilepsija Grand mal tipa.Prije nepune 4 godine terapija je smanjena na Depakine Chrono 500- 1 tableta navečer i samo godinu dana kasnije sam dobila napad te je vračena na 2 tablete,jedna ujutro i jedna navečer.Svaki napad je uslijedio za vrijeme menstruacije.Nakon toga napada više nije bilo,terapiju uzimam redovito,vozim,kontrole su redovite i dobro se osjećam.Planiram obitelj a lijekovi koje uzimam imaju veliku količinu natrij valproata pa se dosta bojim trudnoće, molim vas da me savjetujete da li postoji neka zamjena za te lijekove, koliko je pametno to napraviti i da li uopće ima potrebe to raditi ili je dovoljno sve staviti pod nadzor.
Unaprijed hvala

Dr. sc. Snježana Miškov, dr. med.

01.06.2007. 10:50

Poštovana!

Izbor specifičnog antiepileptičnog lijeka ovisi o vrsti napadaja. U Vašem slučaju propisan je valproat ("Depakine"blunk koji je vrlo efikasan u velikom broju bolesnika s grand mal napadajima. U bolesnica s epilepsijom vrlo je važno planiranje trudnoće , redovite kontrole neurologa, ginekologa. Valproat spada u grupu antiepileptičnih lijekova nešto većeg teratogenog potencijala ( malformacije ploda javljaju se u 7,2 % trudnica koje uzimaju valproat kao monoterapiju , što je u odnosu na zdravo populaciju dostruko veći postotok-u zdravoj populaciji trudnica taj je postotak 3-4 %). Zapaženo je da je postotak anomalija manji u bolesnica koje su tijekom trudnoće uzimale neke druge antiepileptične lijekove ( npr.lamotrigine ili carbamazepine).To ne znači da je opasnost pojave anomalija ploda izbjegnuta primjenom tih ljekova niti da bi isti bili efikasni u kontroli epileptičnih napadaja i u Vašem slučaju . Treba uzeti u razmatranje i to da pojava epileptičnih napadaja može dovesti do poremećaja u razvoja ploda te je važno održati postignutu kontrolu napadaja i tijekom trudnoće . Preporučam Vam da se posavjetujete s svojim neurologom o najoptimalnijem liječenju i praćenju tijekom trudnoće koju planirate ( uzimanje folne kiseline , vitmaina K u zadnjem mjesecu trudnoće , redovite kontrole ginekologa ...)
Pojava napadaja u vrijeme menstruacije ukazuje na mogućnost da se u Vas radi o katamenijalnoj epilepsiji te bi bilo dobro učiniti i endokrinološku obradu.
Možete se javiti i u Savjetovalište za epilepsiju i trudnoću, Klinike za neurologiju, KB"Sestre milosrdnice" u Zagrebu( tel.01- 3787-279)
dr.sc.Snježana Miškov,dr.med.