Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Potreban savjet


Autor Poruka

Goga

14.01.2006. 16:43

Dragi svi,
moj prijatelj ima hepatitis c, 1a. Zapoceo je sa terapijom interferona i ribavirina prije mjesec dana i ima strahovite reakcije. Jake glavobolje, depresija, svrab, peckanje po tijelu... Juce je izvadio nalaze krvi koji su jako losi i navodno mu je doktor rekao da ako uskoro ne popravi krvnu sliku, morace ili smanjiti terapiju ili je potpuno prekinuti. Kako sam razumjela, on sada mora da uzima sve ono sto je dobro za krv ali da ne sadrzi zeljezo... Valjda interferon povecava nivo zeljeza... ne znam. Ja se ne razumijem mnogo u lijecenje hepatitisa, ali znam toliko da je skoro nemoguce naci nesto sto je dobro za krv a nema zeljezo. Cvekla, borovnica, jetra... Ako neko od vas zna način na koji moze da popravi krvnu sliku, a da ne unosi zeljezo, molim vas da mi javite. Takodje bi mi dobro dosao savjet kako se boriti protiv depresije i glavobolje.
Ima jos nesto sto bih htjela podijeliti s vama i pitati za savjet (nadam se da nisam dosadna happy; naime, moj prijatelj je bio dugogodisnji ovisnik o heroinu (i alkoholu i svim mogucim drugim drogama!), njegova porodica i prijatelji su mu pomagali uvijek, ali smo iznova dozivljavali razocaranja jer se uvijek vracao drogi. Prije par dana sam ga vidjela nakon sto je primio injekciju interferona, izgledao je (po ocima) isto kao i kad se "sredi". On kaze da tako interferon djeluje na oci... Da li je to tacno? Bojim se, posto znam da se po nalazima krvi moze ustanoviti da li konzumira droge, da je i ova prica oko skidanja s programa radi lose krvne slike samo "suplja prica". Ne znam sta da mislim i potreban mi je savjet.
Unaprijed hvala!
Goga

Angel

16.01.2006. 21:14

Moj muž je na istoj terapiji kao i tvoj prijatelj.
Iz iskustva ti mogu reći da je točno da interferon uništava krvnu sliku, točno je i da treba ograničiti unos željeza u organizam.
I moj muž od samog početka strepi od mogućnosti prekida terapije, jedno vrijeme je primao i smanjenu dozu.

O djelovanju interferona ,,na oči" ne znam ništa, nisam taj pogled primjetila kod muža. Oči mu izgledaju sasvim normalno, ali opet nitko ne reagira isti na lijek.

Ja se iskreno nadam da se tvoj prijatelj nije vratio drogi, jer lijek koji prima je trenutno jedini lijek za HepC i ima samo jednu šansu.

zrinka

16.01.2006. 22:58

moj muz je stalno imao oči polukrvave ka da je vario bez maske..cak mu se i dioptrija bila privremeno povećala,poslije terapije u roku dva tjedna sve se vratilo u normalu,uključujući i krvnu sliku...to su čak mislim nus pojave od tableta RIBAV. a ne od interferona.
Pozdrav

Goga

17.01.2006. 17:23

Angel i Zrinka, puno hvala na odgovorima! Nadam se da ce se i njemu sve vratiti u normalu... Sad je jako lose... Zaista ne znam kako da popravi krvnu sliku, a da ne unosi zeljezo... Tricky...
A i te depresije i glavobolje ne prestaju.

Puno srece sa terapijom za muza!

Goga

maja

19.01.2006. 10:37

Draga Gogo jako mi je drago da postoje prijatelji kao ti. Ja imam hepatitis c vec tri god. U biti nulirala sam prije mjesec i nastavljam sa terapijom, sa krvnom slikom nisam imala problema, a od hrane koristim sve isto sto i prije samo sto svako jutro pijem germu, jednu kavenu kasiku razmutim u vodi i jos popijem b-kompleks i to je sve. To bi preporucila i tvome prijatelju.
JA NECU GOVORITI KAKO SAM DOBILA HEPATITIS C, ALI SADA SE OBRACAM TVOME DRUGU: OCI SE ,UTAĆKAJU , SAMO NA HEROINU I GLAS SE PROMJENI I JAKO JE BEZOBRAZNO I NEZAHVALNO ZAVLACITI ONE KOJI TI ZELE POMOCI JER JE JAKO PUNO ONIH KOJI SU ODUSTALI, .....
Gogo budi strozija oci se ne mijenjaju na interferonu a osjetljiv je jer jetru izlaze i drugim toksinima, onaj ko se pridržava pravila lakse podnosi terapiju, postoje izuzeci ali mladi ljudi to nisu. Zato ti preporućujem da mu zaprijetite nalazima na drogu jer tesko je ostaviti morfij-heroin kad se jednom navuces i moras imati jak razlog da prestanes a narkoman sam sebi nije dovoljan.
Sretno...

Goga

22.01.2006. 13:47

Majo, puno hvala na savjetu. Pokusacu da bolje pazim. Cini mi se da je ovu terapiju shvatio ozbiljno, ali kad se sjetim svih proslih terapija... (mislim na odvikavanja).
Sto se tice testova na drogu, zar se ne moze po nalazima krvi ustanoviti da konzumira droge? Ja sam mislila da ustanove koje pruzaju program lijecenja interferonom moraju biti sigurne da pacijent ne konzumira droge tokom terapije. Ipak je to skup program...

Gigi

22.01.2006. 17:18

Pozdrav svima! Ja također često, gotovo svaki dan pratim događanja na ovom forumu jer sam isto kao i mnogi drugi imao prilike, nažalost, dobro upoznati kako je živjeti sa hepatitisom c. Naime, virus mi je utvrđen još 1993.g. i od tada pratim događanja vezana uz možebitno lijećenje i sl. Nakon dugo godina traženja i čekanja, prošle godine počeo sam sa pegyasisom 185 + ribavirin 1200, ali nakon samo mjesec dana smanjena mi je doza na 135 jer su mi leukociti i neutrofili strahovito padali, skoro sam morao i prekinuti terapiju. Na sreću, danas nakon završetka terapije sam negativan iako sam imao genotip 1a i rekli su mi da su mi šanse vrlo male. Jako dobro znam što je terapija i kako se podnosi, ali isto tako znam i neke druge stvari, pa bih htio reći Gogi da se apsolutno slažem sa Majom koja joj je rekla što joj je činiti u svezi s njenim prijateljem kojemu želi pomoći. Istina je, oči su utočkane samo od hepova ili dopa, a medicinske ustanove ovoga tipa nisu tu da kontroliraju dali netko uzima drogu ili ne, već da te lijeće od onoga što je njihov posao. Na kraju krajeva, nismo li mi sami ti koji izabiremo kada ćemo i dali ćemo nešto raditi, a svi jako dobro znamo što je dobro i što nije. Ono što je po meni najbitnije tijekom terapije hepatitisa c je pridržavati se uputa lijećnika koji te vodi, a to puno puta znači odricanja od dobrog provoda, fine klopice i koje cuge na nekoj fešti itd., međutim što je to naspram života koji je pred nama ako uspijemo u lijećenju. Gogo, pa i ja sam sam bio 10-godišnji ovisnik o heroinu, a danas mi je 7 godina apstinencije, ne pušim, ne pijem i imam dobru i dragu ženu koja me apsolutno podržava u svemu, a prije niti dva mjeseca rodilo nam se i dijete koje smo toliko silno željeli i koje je usprkos svemu potpuno zdravo, lijepo i veselo. I na kraju samo kratka napomena, dijete smo planirali i pošlo nam je za rukom 4 dana prije nego sam ja startao sa terapijom i to je fenomenalno, jer bi inače morali čekati barem godinu i pol radi nepoželjnih učinaka ribavirina. Svima veliki pozdrav, posebno onima koji su na terapiji i držte se jer sve je moguće, samo treba vjerovati i biti jak, psihički više nego fizički.

maja

24.01.2006. 09:02

Evo da ti odgovorim i nadovezem se na Gigija, on je u pravu nitko od lijecnika ne kontrolira pacijenta ima li narkotika u krvi to nije njihov posao i putem nalaza krvi koji se rade kada imas hepatitis c ne moze se ustanoviti da li se osoba drogira ili ne osim sto neki jetreni enzimi budu visi radi iritacije jetre, ali svaki narkoman koji je labilniji i nije ozbiljno shvatio tedrapiju dolazi u iskusenje da dop opet uzme jer razmislja na principu kako je dovoljno koristiti sterilne igle i problem je rijesen a tjesi se time da je terapija nesnosljiva i da mu nitko nece zamjeriti ako se sredi radi boljeg savladavanja terapije, a moze i povuc koju cizu na nos i nemora se urokat. oprosti sto koristim ovako brutalne izraze. Ali tvoj drug ocito nije prestao da se izlaze narkoticima cim ti opravdava utackanost ociju i poredi je sa pegasysom, to je cista laz i jedino testom namjenjenim za otkrivanje narkotika to mozes utvrditi drugacije nikako, puno srece ...

Goga

24.01.2006. 16:44

Onda nam ne preostaje nista drugo osim taj test...
Samo, te "reprize" vec smaraju...
Voljela bih kad bi, kao Gigi, smogao snage i volje da prestane zauvijek s tim...

doc. dr. sc. Ivica Pavić

27.01.2006. 08:56

Poštovani,

ne želeći ulaziti u tumačenje ove situacije koje opisuje Goga (jer nam nisu dostupne baš sve potrebne informacije), mogu uopćeno reći da liječenje kroničnog hepatitisa C u bolesnika koji koriste bilo kakve droge nema ama baš nikakvog smisla! Niti medicinskog, niti etičkog, a bome niti ekonomskog! Nuspojave terapije pegiliranim interferonom i ribavirinom same po sebi su moćne da ih ne treba "snažiti" kemijom " sa strane". Pače, možemo isprovocirati razvoj psihoze u bolesnika, a to ne žele niti liječnici, niti bolesnici. Nadalje, uspješnost terapije u ovoj kombinaciji jest nikakva! Ukoliko netko nije toga svjestan, terapiju ne treba niti započinjati. Nema tog čarobnog lijeka koji može nadvladati naše nerazumne navike. Tu istinu treba svaki bolesnik shvatiti i prihvatiti prije odluke o liječenju (jedan od preduvjeta za liječenje bolesnika s ovisnosti jest dokaz o trajnoj apstinenciji. No, to nažalost ne daje garancije da se "recidivi" neće desiti tijekom liječenja. Zato se liječnici nadaju da su bolesnici shvatili u koje se sve "pogibeljne" situacije mogu dovesti ukoliko nastave sa starim navikama).
I konačno, je li etično, u trenucima kada postoje liste bolesnika koji čekaju na terapiju (koja godišnje košta više od 10.000 eura) i kada je čekanje često dugotrajno, liječiti bolesnika, koji nastavljajući s istim navikama, u stvari nema šanse za izlječenje. Takva osoba, dakle, nema šanse za uspješno završavanje terapije, a drugu smo osobu uskratili tih lijekove još neko vrijeme.....

Sani

30.01.2006. 18:07

Apsulutno se slazem sa Dr. Pavic. No, cini mi se da svi pomalo preju-diciramo sa donosenjem zakljucaka; Goga je samo podijelila svoje sumnje sa nama, sto ne mora znaciti da njen prijatelj zaista zlorabi ovu terapiju. To sto joj se jednom ucinilo da su mu oci kao kada je ufiksan ne mora znaciti ama bas nista. Mislim da je najbolje uraditi test na droge i znati na cemu ste.

Sani

Bea

30.01.2006. 23:58

Da li se virus može prenijeti preko trakice za stiskanje ruke? Ne ne drogiram se: nedavno sam bila napravit test, rezultati još nisu gotovi, ali od tad imam fobiju da sam ga možda tek sad dobila preko te gume koju mi je sestra stavila. Da li mo netko može reći koliko virus živi na sobnoj temperaturi?