Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dobar dan


Autor Poruka

misika

12.01.2007. 22:48

Poštovani! Imam 32 godine prije dvije godine izvađena mi je maternica i jedan jajnik (drugi mi je izvađen sa 12 godina).Propisana mi je terapija Estrofem 1 mg,nakon učinjene mamografije,terapiju sam uzimala jedno vrijeme i sve je bilo u redu.Tada su mi se vratile nervoze ,valovi vrućine i depresija pa mi pepisan Estrofem od 2mg.Međutim ja se ne osijećam baš najbolje to bih opisala ovako:par dana u mjesecu mi je jako dobro onda dobijem valove po noći par noćipa prođe,zatim me par dana hvata neopisiva nervoza i nekakav pritisak u glavi a ponekad i glavobolja.Stvarno ne znam što da radim .Da li je to normalno stanje ili je terapija pogršna? Trebam li možda uzimati samo nešto na biljnoj bazi?Molim vas da mi odgovorite jer sam poprilično zabrinuta!! Hvala!

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

04.04.2007. 13:55

Poštovana

U Vas je riječ o preuranjenoj, kastracijskoj menopauzi. U žena s kastracijskom menopauzom simptomi se ne javljaju postupno, kao u žena s prirodnom menopazom, nego se javljaju naglo i jačega su intenziteta. Smanjuju se li nestaju, uobičajeno nakon 3-5 godina.
U žena s preranom menopauzom povećan je rizik od ubrzana razvoja osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Ženama s preranom menopauzom preporuča se uzimati HNL. Ženama koje više nemaju maternicu preporuča se HNL koje sadrži samo estrogene.
Treba voditi računa i o izbjegavanju čimbenika koji pridonose pojavi simptoma koje opisujete: toplih pića, začinjene hrane, alkoholnih pića, stresa. Tjelesnu težinu treba održavati primjerenom. Liječenje je individualno; postoji niz kvalitetnih pripravaka i dostupnih, kao što su i oni koje ste do sada uzimali. Vjerojatno je potrebno samo malo strpljenja. Na tržištu postoji mnogo zamjenskih biljnih pripravaka, koji ne mogu biti pravom zamjenom za HNL. Učinak tih pripravaka, najčešće na bazi soje i sl. nije dobro ispitan, a ono malo ispitivanja koja su provedena uglavnom su pokazala slab učinak na simptome koje opisujete te na osteoporozu.
U dogovoru s liječnikom treba odabrati najbolji estrogen i dozu. Potrebna je i kontrola razine hormona u krvi.