Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


amenoreja u petnaestoj


Autor Poruka

lirica

16.01.2007. 20:25

Ne znam koliko ste se susretali sa ovakvim slučajem kao što je moj, ali svakako ću vam iznijeti moj veliki zdravstveni problem. Imam 30 godina i prvu mjesečnicu sam dobila sa 13godina koja je bila redovna još dvije naredne godine tj. do moje šesnaeste godine kada je samo prestala. Prestala je tačno kada smo ja i moja porodica zbog rata napustile BiH, u maju 1992g. Po preporuci ljekara sam pila lijek Cykloproginova koji mi isprovocira menzes, tako da menzaes mogu dobiti samo korištenjem određenih hormonalnih lijekova. Ljekar mi je kontrolisao hipofizu koja je u redu, jajnike koji su isto u redu, ali četiri hormona koja mi je kontrolidsao iz krvi, se nalaze u fazi klimaksa. Prepisao mi je kombinaciju lijekova dabroston, estrofem i bromergon od kojih opet dobijem menzes, ali me je strah dalje uzimati te lijekove pošto se bojim njihove reakcije s obziromn da ti hormoni mogu izazvati druge ozbiljne poremećaje. U stvari jedino bih rizikovala sa takvim lijekovima u slučaju da sam udata i želim dijete. Već godinama ništa ne radim po pitanju mog izliječenja, samo sam nedavno opet popila tablu cykloproginove nakon čega sam opet dobila menzes. Molim vas da ozbiljno sagledate moj slučaj i kao svom djetetu preporučite šta da radim, da li da bez obzira na sve slušam upute ljekara i nastavim i dalje koristiti te hormone, da li da sačekam s tim dok se jednog dana ako Bog da udam, i da li imate neke biljne preparate koji bi mogli uticati na balans mojih hormona i kako mogu doći do njih? Molim Vas pomozite!!!

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

04.04.2007. 13:55

Poštovana,

Otkazivanje funkcije jajnika u nekih žena može biti privremeno, a kao jedan od mogućh čimbenika može biti i snažan stres. Neke autoimune bolesti, toksički čimbenici i genetski poremećaji mogu biti uzrokom prijevremenog i trajnog otkazivanja funkcije jajnika, pa je u tom slučaju prerano otkazivanje funkcije jajnika ekvivalent za preranu menopauzu. U žena s preranom menopauzom povećan je rizik od ubrzana razvoja osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Stoga se tim ženama preporuča uzimati hormonsko nadomjesno liječenje (HNL).
Istina je kako skoro svako liječenje nosi i određeni rizik. Budući da ste mladi i da korist takva liječenja premašuje rizike, sukladno preporukama stručnih udruga i Vi biste trebali uzimati hormonsko nadomjesno liječenje.
Iako niste naveli i druge simptome budući da uzimate i bromergon, za pretpostaviti je kako je u Vas povećana razina hormona hipofize, prolaktina što je posljedično dovelo do amenoreje.
Da li ćete moći ostvariti majčinstvo i koje je liječenje za to najprimjerenije mogao bih reći kada bih imao više podataka o Vašoj bolesti. Preporučam da se zbog potpune dijagnostičke obrade javite u neku od klinika za ženske bolesti i porode u Hrvatskoj.