Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klimakterij, miom, dugotrajno krvarenje


Autor Poruka

lenka

29.12.2007. 20:25

Poštovani,
Imam 50 godina. U posljednjih 6 mjeseci imam problema s mjesečnicama koje su dugotrajne tj. krvarenjem koje se ne zaustavlja.
Terapija Dabrostonom nije dala rezultat, pa sam u 6.mj.07 bila na kiretaži, nakon koje u 7 i 8 mj. nisam imala mjesečnicu. To je prvi put da mi nije bila redovita. U 9 mj. sam dobila mjesečnicu i opet se krvarenje nije zaustavljalo. Ljrečnica je predložila 3-4 mjseca Triseguens. Mjesečnice su bile regulirane, međutim kontrola je pokazala da je opet potrebna kiretaža na kojoj sam bila 12.12.07. Navodno mi je ogranizam na propisani ljek "preburno" reagirao. Još čekam nalaz. Prethodni nalaz je bio u redu.
Budući imam i miom 6x3 koji komplicira cijelu stvar molim Vas za savjet, odnosno koje sve mogućnosti
postoje da se ta krvarenja zaustave, smanje ili slično.Miom je iste veličine već nekoliko godina i nije radio veće probleme do sad. Da li se ljekovima može ubrzati klimakterij, odnosno izostanak mjesečnice i kakvo je Vaše mišljenje o tome. Koje sve opcije postoje budući mi odstranjivanje maternice nije baš drago, ako nije nužno.
Unaprijed zahvaljujem,

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

05.06.2008. 12:25

Poštovana,

Umjesto preparata koji ste posljednji uzimali i koji sadrži standardnu dozu hormona, možete pokušati s preparatom koji sadrži iste hormone ali u nižoj dozi. Pokazalo se kako taj preparat i u žena koje su imale neuredan ciklus normalizira krvarenja u otprilike 90% slučajeva,
Hormonsko nadomjesno liječenje najčešće ne dovodi do povećanja mioma (osim čini se transdermalnog oblika, „flastera“), no ako do toga dođe potrebno je češće pratiti rast mioma i prema potrebi prekinuti liječenje. Hormonsko nadomjesno liječenje omogućava ženama da kroz klimakterij prođu uz održanu kvalitetu života i u uklanjanju simptoma nedostatka estrogena povezanih s menopauzalnom tranzicijom nema dostojne zamjene.
Ukoliko krvarenje ne prestane uz pomoć medikamentoznih metoda, umjesto odstranjivanja cijele maternice, može se uništiti samo njezina sluznica (unutrašnjost) postupkom ablacije endometrija.