Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menopauza?


Autor Poruka

Baby Blue

21.06.2005. 22:53

Imam 44 godine, prije dva mjeseca zbog kompleksne ciste izvađen mi je jedan jajnik. Nakon operacije, prva je menstruacija stigla normalno, druga tek nakon Dabrostona. Kako mi je zbog zaštite preostalog jajnika od cisti preporučen Yasmin, prije početka terapije (3 dan ciklusa) samoinicijativno sam izvadila hormone FSH, LH i E2. Posljednji nalaz (lani u listopadu) bio je normalan, sada je FSH iznosio 57, LH 20, dok je E2 u graničnom rezultatu za folikularnu fazu. Jesam li naglo ušla u menopauzu (nemam nikakvih simptoma) i mogu li nastaviti koristiti Yasmin, ikojeg dobro podnosim li ću morati prijeći na HRT?

Dr. sc. Tomislav Čanić

05.07.2005. 18:43

Posaljite svakako i PHD operacijskog nalaza, jer nije jasno o kakvoj je "kompleksnoj cisti" riječ. Glede FSH koji iznosi 57, po tome ste vrlo blizu prijevremenoj menopauzi, za potvrdu cega treba ponoviti FSH kroz par mjeseci, do tada izazivati "menstruacije" Dabrostonom (ili nesto slično), uz redovite UZV kontrole zbog mogućeg recidiva ciste jajnika, a tada potražite savjet stručnjaka za ginekološku endokrinologiju.

Baby Blue

06.07.2005. 20:46

Cista je, prema PHD nalazu, bila lutealna, a UZV kontrola preporučena mi je 6 mjeseci nakon operacije, a zatim jednom godišnje.

Sada sam završila prvu kutiju Yasmina, čekam menstruaciju, a ginekolog mi je preporučio da pijem Yasmin preko ljeta, a zatim da u jesen, uz endokrinologa, donesemo odluku kako dalje.... Yasmin sjajno podnosim, prije toga sam godinama, uz stanke, ciklus regulirala Stedirilom M. Lani sam prestala, i rezultat je bila cista, koja se više mjeseci nije povlačila, unatoč terapiji Dabrostonom. Zato me je sada strah da, uz Dabroston, ipak ne bih ponovo dobila cistu na preostalom jajniku. S druge strane, znam da sam za tablete prestara, jer sam, iako sam u sjajnoj tjelesnoj formi i idealne težine, te bez problema s krvnim tlakom, ipak dugogodišnji ovisnik o nikotinu.

Zanima me, zapravo, budem li i dalje dobro podnosila Yasmin, i ne budem li imala ikakvih simptoma, koliko je važno znati visinu FSH i blizinu menopauze?

Dr. sc. Tomislav Čanić

11.11.2005. 20:40

Poštovana,
luteinska cista je dobroćudan nalaz. Ipak, preporučam redovite kontrole.. U vašem slučaju dovoljno je jednom godišnje učiniti vaginalni UZV. FSH je svakako siguran i pouzdan marker za (prijevremenu) menopauzu. Glede Yasmina, savjetujem Vam da ga nastavite uzimati još koju godinu, svakako ne preko 45-e, pošto je to "niskodozažni" oralni kontraceptiv a usprkos trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da se oralne kontraceptive ne preporuča ženama starijima od 38 godina i uživateljicama nikotina.

Nakon 45-e ponovite FSH (uz uvjet da prethodno obustavite uzimanje kontraceptiva), a ako on bude preko 100, tada ste sigurno u menopauzi i tada ovisno o Vašim nalazima, siptomima menopauze, dakle indikacijama i kontraindikacija preporučam hormonsko nadomjesno liječenje uz redovite kontrole

Baby Blue

25.11.2005. 11:07

Hvala na odgovoru...

Ponovljeni FSH u listopadu (7 dan stanke pilula) bio je 23 (prošli 57)... Kontrolni UZV je bio OK. U međuvremenu sam odlučila smanjiti rizik i prestala sam pušiti, jer mi se čini da je cigareta bila veći rizik od Yasmina.