Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osteopenija


Autor Poruka

dana

09.01.2006. 21:30

Postovani,
31 mi je godina i nisam rađala. Mjerenje gustoce kostiju pete pokazalo je T-vrijednost: -2,4, a Z-vrijednost: -1,9. Nakon toga, pretrage na kalcij, fosfor, te alkalnu fosfatazu pokazale su normalne vrijednosti. Denzitometrija je pokazala sljedeće vrijednosti:
Lijevi kuk (ukupne vrijednosti):
T-score: -1,38 ; Z-score -1,36
Kralješci L1, L2, L3, L4 :
L1: T-score: -1,46 ; Z-score: -1,45
L2: T-score: -1,25 ; Z-score: -1,23
L3: T-score: -1,07 ; Z-score: -1,05
L4: T-score: -1,40 ; Z-score: -1,38

Na temelju nalaza, dijagnosticirana mi je osteopenija, te kao terapija preporučeno da pojačam tjelesnu aktivnost, te da svake godine od kasne jeseni do proljeća uzimam multivitaminske pripravke po izboru, uz uvjet da sadrže kalcij. Međutim, od multivitaminskih pripravaka dobivam alergije, te ih uzimam neredovito ili nikako. Zanima me postoji li potreba za redovitim uzimanjem kalcija i D vitamina koji se izdaju na recept? Napominjem da je mojoj majci dijagnosticirana osteoporoza u 51. godini.

Zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Mirko Koršić

17.01.2006. 17:41

S obzirom na vašu dob, očekivao bi se bolji nalaz denzitometrije. Sklon sam preporučiti dopunske pretrage kako bi se definirao uzrok smanjene koštane mase. Kalcij je najbolje
uzimati u hrani (mlijeko, sir jogurt, sitna plava riba), a tek ako na taj način ne unosite preporučenih1000-1500 mg na dan, postoje pripravci za nadoknadu kalcija . Za dobru apsorpciju kalcija iz crijeva važan je i vitamin D. Sunčanje, odnosno pripravci D vitamina mogu osigurati potrebnu količina vitamina . Za prevenciju osteoporoze preporučuje se vitamin D u dnevnoj dozi 400 IU za mlađe žene do 800 IU za starije žene s teškom osteoporozom i izdaje se na liječnički recept.
Vašoj je majci najvjerojatnije dijagnosticirana postmenopauzalna osteoporoza koja je u svezi s prestankom funkcije jajnika i nedostatkom estrogena. I za takve žene postoji i dostupna je i u Hrvatskoj primjerena terapija.