Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menopauza i karcinom


Autor Poruka

Martina

06.06.2006. 10:07

Poštovani,
imam 39 godina i prije godinu i pol operirala sam adenokarcinom pluća, te sam, poslije kemoterapije i zračenja, trenutno na terapiji oralnim citostatikom Tarceva. Duže sam vrijeme imala probleme s ciklusom, koji su počeli nešto prije prvih simptoma karcinoma, a poslije kemoterapije sasvim sam izgubila menstruaciju. Nedavno sam imala polovičnu ovulaciju od koje ipak nije bilo ništa. Moj liječnik protivi se tome da uzimam hormone, a mene muče strahoviti valunzi i napadi znojenja, i noćni i dnevni. Postoje li načini ili druga sredstva koja bi mi mogla olakšati te krajnje neugodne simptome? Hvala.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

22.06.2006. 10:46

Poštovana,

Žao mi je što vam je tako mladoj jako narušena kvaliteta života. U vas je riječ o oštećenju jajnika koje je uobičajena posljedica u bolesnica koje su primale kemoterapiju ili su zračene zbog zloćudne bolesti.
Adenokarcinom pluća zbog zbog kojeg ste bili liječeni nije zapreka za uzimanje hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL-a). Preuranjena menopauza dodatan je rizični čimbenik za pojavu osteoporoze i osteoporotičkih prijeloma. HNL najučinkovitije uklanja simptome koje ste naveli, unapređuje kvalitetu življenja i prema današnji medicinskim saznanjima ne povećava opasnost od povrata adenokarcinoma pluća. Što se tiče fitohormona, učinak tih pripravaka, najčešće na bazi soje i sl. nije dobro ispitan, a ono malo ispitivanja koja su provedena uglavnom su pokazala slab učinak na simptome koje opisujete te na osteoporozu.