Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormoni i osteoporoza


Autor Poruka

manuela2

14.09.2006. 09:00

Imam 26 god i imam problema sa hormonima od kako znam za njih.Sa 12 god sam dobila prvu menstruaciju i od tada nemam nikada redovno.Poslije sam imala problema i zatrudniti.Sada mi je 4 godine od poroda a menstruacija mi i dalje nije redovna.Dapace sada je gore nego ikada.Zadnji puta je bila u 2 mj i to samo zato sto sam dobila dobraston tablete,prije toga mi je izostala 8 mj a od 2mj opet nista.Inace zivim u Oslu i ovdje ginekolog kaze da ne vidi razlog zasto nemam menstruaciju.U zadnje vrijeme su mi se poceli javljati jaki bolovi u cijelom tijelu.Doljnji dio kraljeznice,vratni dio kraljeznice(izbocen mi je),ramena,ruke,kukovi i pete.Vratni dio kraljeznice i ramena su mi konstantno utrnuta.Sa rukama imam nekada problema izdrzati svakidasnjicu.Kada sam bila u Hrvatskoj otisla sam doktoru i on me je odamah uputio na rengen.Dijagnoza je bila Osteoporoza.Ginekolog u Hr mi je rekao da imam nesto sto se zove metabolicki sindrom.Kada sam se vratila u Oslo napravljene su pretrage(mjerenje gustoce kostiju)i receno mi je da to nije osteoporoza i da mi nije nista.Nisu bas voljni ni puno pricati o tome jer kazu da sam ja premlada za osteoporozu i eventualno menopauzu.Ja i dalje imam grozne bolove.Na osnovu svega ovoga ja bih vas zeljela pitati :Jesam li premlada i da li je moguce sve ovo u mojim godinama?Kada sam saznala za osteoporozu odmah sam pocela sa uzimanjem kalcija i vitamina d3,jel moguce da je to popravilo kosti u roku od mjesec i po dana?U Hr cu putovati opet uskoro pa sam mislila uzeti sve pretrage ponovno.Sudeci po svemu ovom sta vi smatrate da bi trebala uzeti(koje pretrage)
Unaprijed zahvalna

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.09.2006. 23:00

Poštovana,

S obzirom na godine, premladi ste za osteoporozu. Mineralna gustoća kostiju precizno se mjeri jedino denzitometrijskom metodom DXA te se na osnovu toga procjenjuje da li je riječ o osteoporozi ili nije. Dugotrajna amenoreja (izostanak menstruacije) može biti uzrok osteoporoze u mlađih žena, no u Vas o tome sudeći po onome što ste naveli nije riječ. Simptomi koje navodite ne povezuju se osteoporozom nego s degenerativnim promjenama na kralješnici. Zbog toga bi bilo razborito da posjetite liječnika specijalistu fizikalne medicine ponijevši sa sobom rendgenske snimke, koji Vam može odrediti terapiju kojom bi se tegobe koje ste opisali mogle znatno ublažiti.
U svezi s poremećajima ciklusa koje navodite, problemima u pokušajima da postanete trudni, te komentarom liječnika koji je spomenuo metabolički sindrom, moguće da je u Vas riječ o sindromu policističnih jajnika. Za tu dijagnozu neophodno je učiniti ginekološki ultrazvuk i analizu hormona. On se može uspješno liječiti te zato preporučam da se javite i ginekologu koji će utvrditi o čemu je riječ i propisati Vam primjereno liječenje. Preporučam da se javite u jednu od klinika za ženske bolesti i porode koje se bave i problemima iz područja ginekološke endokrinologije.