Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim savjet


Autor Poruka

Ana

09.12.2004. 09:17

Poštovani,

Imam 55 godina, česte valunge, budim se po noći zbog pritiska u prsima i jako se znojim. Primjetila sam da mi i kosa opada, a često sam i tužna. Imam nedoumice oko hormonske terapije jer imam miom maternice. Molim Vas šta da radim!!

Ana

Dr. sc. Tomislav Čanić, dr. med.

13.12.2004. 11:52

Poštovana gospođo Ana,

u Vas se radi od klasičnim simptomina nedostatka estrogena koje znatan udio žena u toj dobi ima u većem ili manjem intenzitetu. Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) najučinkovitije otklanja ili ublažava smetnje koje ste naveli.
Miomi maternice čest su nalaz u žena u reprodukcijskoj dobi, a poslije menopauze se uglavnom smanjuju. Istraživanja, kojih nije provedeno mnogo, pokazala su različite rezultate primjene HNL-a u žena s miomima. Miomi se ne smatraju zaprekom za uzimanje HNL-a, ali preporuča se medicinsko praćenje kako bi se na vrijeme uočilo povećanje veličine mioma.
Ako nemate više mjesečnih krvarenja u posljednjih godinu dana te nemate medicinskih zapreka, preporuča se pripravak HNL-a s nižom dozom hormona od standardne, i to kontinuirano-kombiniranoga tipa (npr. Activelle). Prethodno morate obaviti preglede i pretrage koji su uobičajene prije početka uzimanja HNL-a.

S poštovanjem,

Dr. sc. Tomislav Čanić, dr. med.
Klinika za ženske bolesti i porode
Klinička bolnica Merkur, Zagreb