Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


operacija i oporavak


Autor Poruka

goldy59

03.01.2008. 18:55

poštovani , imam 49 godina i probleme sa spuštenom maternicom, a imam i miom na maternici. Kako mi problemi sa spuštenom maternicom onemogućavaju normalan rad , odlučila sam se za operaciju vađenja maternice , s time da se jajnici ne diraju jer su zdravi i za to nema potrebe. Radim u firmi na poslu koji zahtijeva stajanje i hodanje uz prenošenje lakših tereta - do 5 kg težine. Napominjem da bih se nakon operacije htjela vratiti svom poslu.Molim Vas da mi kažete koliko vremena ću morati provesti na oporavku nakon takve operacije? Ujedno , imam i probojna krvarenja , pa me zanima da li će ona prestati nakon operacije ( jajnici ostaju jer su zdravi ) ili će se možda i pojačati ?
Unaprijed hvala !

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

05.06.2008. 12:25

Poštovana,

Oporavak nakon histerektomije odnosno radna nesposobnost prosječno traje oko mjesec dana.
Maternica se može odstraniti vaginalnim putem ili abdominalnim putem (uz otvaranje prednje trbušne stjenke), a vrsta operacije ovisi o samoj patologiji. Bilo bi dobro da izbjegavate nošenje bilo kakvih tereta veće težine. Nakon odstranjivanja maternice krvarenja više nema, ali će se ubrzo ugasiti funkcija jajnika. Inače, u dobi u kojoj ste i Vi jajnici se zbog toga i odstranjuju, čime se izbjegavaju svi kasniji mogući zdravstveni rizici. Na kontrolnom pregledu posavjetujte se s ginekologom o hormonskom nadomjesnom liječenju. U Vas dolazi u obzir liječenje samim estrogenima bez dodatka gestagena. Preporučio bih liječenje nižom dozom estrogena, kakav je u nas dostupan u obliku tableta s 1 mg estradiola.