Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


primarna amenoreja


Autor Poruka

Anamarija

25.01.2006. 10:56

Postovani,

imam 23 godine i nikada nisam dobila menstruaciju prirodnim putem. Imam izrazito visoku razinu hormona FSH i LH. Trazila sam nekoliko misljenja i uvijek dobila isti odgovor: nikada necu moci imati djecu, te da je jedino sto mogu napraviti piti nadomjesnu hormonsku terapiju te Osteokompleks (kombinacija vitamina, kalcija i magnezija) za prevenciju osteoporoze. Kao hormonsku nadomjesnu tearpiju dosada sam pila Cyclo - Progynova, pa (samo zbog promjene) Femoston. Kako imam migrene, a Femoston se ne preporuca osobama koje imaju migrene, a Cyclo - Proginova se povukao iz proizvodnje, mozete li mi preporuciti drugu hormonsku terapiju (po mogucnosti neku ciklicnu tj. onu koja se uzima 21 dan a onda napravi pauza 7 dana)?
Naravno da cu se konzultirati i sa svojim ginekologom, ali me zanima i drugo misljenje na cjelokupno stanje.
Srdacno Vas pozdravljam i unaprijed se zahvaljujem.

Dr. sc. Tomislav Čanić

20.03.2006. 18:34

Poštovana,

Svi pripravci hormonskoga nadomjesnog liječenja mogu izazvati glavobolju, odnosno pogoršanje postojeće migrene.
Ne postoji stručno utemeljen razlog zbog kojeg biste trebali raditi pauzu od 7 dana u ciklusu liječenja. Normalan jajnik žene isto nema pauzu, nego u generativnoj dobi funkcionira bez prekida. U Hrvatskoj postoje kvalitetni pripravci, bilo da se radi o trifazičnim cikličkim pripravcima u kojima doza hormona oponaša hormonalne promjene u prirodnom menstruacijskom ciklusu žene, bilo da se radi o bifazičnim cikličkim pripravcima koji sadrže nižu dozu hormona, a jedan ciklus liječenja traje 28 dana.