Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osteoporooza u menopauzi ili...?


Autor Poruka

evlina

16.09.2005. 13:40

44 su mi godine. Nakon neuspješnih pokušaja umjetne oplodnje odstranjeni su mi jajnici (u jednom je bila trudnoća, a drugi je bio zahvaćen endometriozom.) Nakon toga ušla sam u menopauzu sa svim njenim simptomima (nesanica, naleti vrućine, promjene raspoloženja). Zbog visokih doza hormona tijekom IVF-a, nisam prihvatila hormonsku nadomjesnu terapiju, već pijem sojine pripravke (tofupills, sojafemin) 3 mjeseca. Nisam sigurna da osjećam poboljšanje. Ujedno mi je ustanovljena hipotireoza, uzimama Eutyrox 50 mg dnevno.
Prije par mjeseci počela sam osjećati tegobe koje me zabrinjavaju. U početku je to bila jutarnja ukočenost, trnci i bolovi u prstima obje šake, trajalo je neko vrijeme, pa se povuklo. Sada su se simptomi vratili i to pojačani. Već cca 2 mj osjećam bolove i trnce, te ukočenost u rukama, kad ih stisnem u šake boli. Na zglobove ruku se ne mogu osoviti.. Bolovi i slabost su se proširili na zglobove nogu, koljena, ramena, leđa...Najgore je ujutro, iako simptomi ne nestaju ni tijekom dana. Smeta mi hladna voda, a topla mi opušta mišiće. Osjećam i bolove u mišićima. Zabrinuta sam i bojim se da se neću moći normalno kretati i obavljati svakodnevne poslove, jer to mi je sad postao problem. Volim odlaske u prirodu, ali osjećam bolove u koljenima i zglobovima, pa sam odustala od uobičajenih šetnji.
Što učiniti, o čemu se radi?

prof. dr. sc. Velimir Šimunić

29.10.2005. 23:43

Poštovana,
hormoni koji se primjenjuju u postupku potpomognute reprodukcije različiti su od onih koji se primjenjuju u hormonskom nadomjesnom liječenju (HNL-u). Oni nisu štetni i ne mogu se povezati s vašim poteškoćama. Budući da po svemu sudeći niste pristali na HNL, trebali biste biti spremni prihvatiti da vam je stanje takvim kakvim jest. Učinak pripravaka na bazi soje i sl. nije dobro ispitan, a ono malo ispitivanja koja su provedena uglavnom su pokazala slab učinak na simptome koje opsujete te na osteoprozu.

Kirurško odstanjenje jajnika u vašoj dobi, uz postojanje simptoma nedostatka estrogena, jest indikacija za HNL. Žene koje rano ostanu bez zaštitnoga učinka estrogena na kost imaju veći rizik za nastanak osteoporoze i posljedičnih prijeloma kostiju. Simptomi koje opisujete također mogu biti u vezi s nedostatkom estrogena, no da biste bili sigurni, posavjetujte se sa fizijatrom. Dakako, u vašem je slučaju zbog hipotireoze nužan i liječnički nadzor specijalista endokrinologa.

evlina

16.12.2005. 22:11

Poštovani doktore Šimunić,
Najljepše zahvaljujem na Vašem vremenu.
Vezano uz gornji problem, ipak sam se odlučila na HNL, no nakon učinjenih pretraga, endokrinoloog je otklonio hormonsku mogućnost liječenja zbog niza razloga kao što je nalaz jetre i trombocita. Nalazi su pokazali slijedeće:
- osteopenija i početak osteoporoze vrata bedrene kosti (Fosamax jednom tjedno, kalcij i D vitamin svakodnevno)
- hipotireoza (i dalje pijem Euthyrox)
- GGT - 44
- BILIRUBIN - 8,0
- AST - 21
- ALT - 29
- glukoza 6,2
- GGT - 44
- TRC - 173
- PV - 1,14
- glukoza ujutro nakon opterećenje (šećer na tašte) - (U) Glu 7,2 Ks - 28
- KOL/ Kolesterol - 6,6
- Kortizol u serumu - u 8 sati - 1093, u 17 sati - 364.
Budući da zbog nalaza nisam dobila HNL, osjećam se vrlo loše jer svakodnevno imam napade vrućine,znojenje, loše spavam, smanjen mi je libido i općenito se lošije osjećam. Ne znam na koji način da sebi pomognem, jer osjećam da sam premlada za takvo stanje, te budući da je endokrinolog zaključio da mi ne preostaje ništa drugo nego pomiriti se sa situacijom i čekati (godine!) da se tegobe smire. Nikakvo dodatno liječenje mi nije preporučeno, te vas molim za Vaše mišljenje. Mogu li se na neki način jetreni nalazi i nalazi krvi poboljšati liječenjem kako bih ipak bila u mogućnosti koristiti HNL? Ako ne, postoji li neki način da sebi pomognem jer mi je stanje dosta nepodnošljivo.
Zahvaljujem vam na odgovoru.
S poštovanjem,
Evlina

Prof. dr. sc. Mirko Koršić

17.01.2006. 17:57

Bilo bi korisno znati koje u referentne vrijednosti laboratorija u kojem su napravljene spomenute biokemijske pretrage, jer se one mogu razlikovati od bolnice do bolnice te razlog zbog kojega vam je mjeren kortizol. Nalazi pretraga koje ste poslali definitivno nisu prepreka za uzimanje HNL-a, no preporučam da se svakako javite u endokrinološku ambulantu KBC-a Zagreb kako bi se sve dodatno razjasnilo.

merita

25.05.2006. 12:25

22 maj sam napunila 44 godine , imam sina od 8 godina .Pre tri godine sam imalla pobacaj u 3 mesecu trudnoce, razlog nepoznat.Redovno idem na pregled kod ginikologa posto zelim jos jdno dete ,sve je u redu ali posto nemam menstruaciu lekar mi je dao 5 dana po dve tablete endomedril i dobillasam menstuaciju ali sam osetila mucninu i velliki boll u donjem dellu trbua, vise nisa upotrbila .
Meni interesue dali mogu vestackim putem posto nemam folikule i normalno ovulaciju da zatrudni , kako i gde.

Pozdrav.

Merita

05.06.2006. 14:18

Autor: merita (80.80.162.---)
Datum: 25.05.06 12:25

22 maj sam napunila 44 godine , imam sina od 8 godina .Pre tri godine sam imalla pobacaj u 3 mesecu trudnoce, razlog nepoznat.Redovno idem na pregled kod ginikologa posto zelim jos jdno dete ,sve je u redu ali posto nemam menstruaciu lekar mi je dao 5 dana po dve tablete endomedril i dobillasam menstuaciju ali sam osetila mucninu i velliki boll u donjem dellu trbua, vise nisa upotrbila .
Meni interesue dali mogu vestackim putem posto nemam folikule i normalno ovulaciju da zatrudni , kako i gde.

Pozdrav.