Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Limfni cvor ili?


Autor Poruka

n@ty

17.06.2010. 00:35

Poštovanje. Nova sam ovdje pa evo pokušat cu ukratko napisati svoj problem. naime prije cetiri godine sam operirala limfni cvor na preponi i nalaz je uredan bio nakon pregleda i slanja na patologiju. Međutim sada sam primjetila malu kvrzicu na unutarnjem dijelu prepone bas na pregibu noge pa ne znam da li da odma reagiram ili ipak sacekat malo jer znam da se pojavljuju od drugih upala. ginekoloski pregled mi je uredu,jedino urin malo upale pokazo al sam ispila lijek za njega i nakon toga sam uradila nalaz krvi koji isto upucuje malo na upalu urina (kreatinin bio je 94, MCHC-35,3 I SEGMENTACIJA KRVI 26). nadam se da cee mi uspjet odgovorit na pitanje.
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

22.06.2010. 20:25

Draga n@ty,

Prema vašem opisu kvržica zbog koje se brinete najvjerojatnije nije limfni čvor. Općenito govoreći, kod tumora limfnih čvorova rana dijagnostika nije od koristi, ishod je jednak javili se vi liječniku nešto ranije ili nešto kasnije pa se ne morate žuriti liječniku.

Puno pozdrava

MOLIMVASPOMOC

14.09.2010. 10:50

lijep pozdrav ! danas sam se prijavila ovdje ... iz straha ponovnih bolnica koje mozda netrebam ,,, pa bi samo htjela cuti vase misljenje , . prije 7 god sam imala tbc linfnih cvorova,,, koji sam lijecila godinama antiturbekoticima koje sam lose podnosila zato je dugo trajalo i imala sam 2 operacije ,, vec 2 i pol godine sam bez ikakvih terapija i posljedica jako se dobro osjecam , napokon radim i studiram ,,, zadnju kontrolu uvz i krvi sam imala prije 4 mj ,, sve je bilo uredno ,.. prije 4dana sam promjetila kvrzicu ispred lijevog uha ,, nije vidljiva samo je mogu napipati , mozda je i manja od 1cm ali je tvrdja,,, ne poveceava se ,, ne boli me ako je ne diram,,, uho me blago bolilo nekoliko puta kad uhvati propuha ... ali zanemariva bol je bila, bilo je dosta da se utoplim , naglasavam da je ispred uha ne iza ,,, vrat sam prepipala nema nigdje nista ,,, temperaturu mjerim sve ove dane i imam 36.6 ... dobro se osjecam , tek nemam samo koji sat kad me uhvati strah sto znaci ta kvrzica ,,, ali cim misli skrenem na nesto dr uredno jedem ,,, jednostavno se bojim otici doktorima opet ,, jer poznat sam im slucaj ,,, znam da ce usljediti gomila nalaza koja mozda nije potrebna ,,,, molim vas da mi pomognete ... jer nigdje nemogu naci da linfni cvor se pravi ispred uha ,,, nasla sam samo gdje on oznacava upalu uha ,, ali ja se nesjecam da sam je imala... ipak sam bila opsirna ,, ispricavm se ,, happy hvala veliko unapred ...

očekivanja

17.09.2010. 01:35

Poštovani,
nova sam ovdje i odlučila sam javiti Vam se zbog velikog straha kojeg imam a radi se o limfnoj žlijezdi. Doktori nisu bili sigurni u pravu dijagnozu, u julu ove godine,uz blagu temperaturu 38 i groznicu, na preponi pojavila mi se kvržica veoma bolna na dodir. bolovi su kočili mi desnu nogu i bol se širio sve do kosti kuka a onda i do ispod rebara desne strane. Laganije bolove sam osjetila i godinu ranije i doktori su ih smirivali analgeticima. Kada mi je ovaj put, znači nakon otoka na preponi, dr opšte prakse propisao geramicin injekcije zbog najvjerovatnije upale ( penicilin ne smijem zbog alargija), mislila sam sve će brzo proći ali sam se prevarila. Stanje se nije popravljalo i upute me na hirurgiju. nakon par pretraga (snimaka, mjerenja temperature i vađenja krvi) operisana sam. Moram naglasiti da su sumnjali na sve i svašta: ukliještenu kilu, slijepo crijevo... ispostavilo se da je limfna žlijezda. hvala Bogu. Ali sad me plaši moj PATOLOŠKO-HISTOLOŠKI NALAZ pa Vas molim da mi ga pojasnite jer zaista brinem.
PATOLOŠKA-HISTOLOŠKA DIJAGNOZA:
Lymphadenitis cronica et hyperplasia praracorticalis lymphonodi.-
(vidjeti mikroskopski opis)
MAKROSKOPSKI NALAZ:
Isječak nepravilno ovalnog oblika veličine 35x20x15mm,čija je površina najvećim dijelom neravna diskretno nodulirana, a manjim dijelom glatka i sjajna. Na presjeku je tkivo blijedo žućkasto sa žućkastim konfluirajućim poljima, srednje čvrsto i vlažno. Materijal se uzme u cjelosti u 3 kalupa.G.Š.
MIKROSKOPSKI NALAZ:
Isječci limfnog čvora sa znacima hronične inflamacije, proširenih, prepunjenih sinusa, uglavnom proširene parakortkalne zone, uz male, dobro formirane folikule i germinativne centre sa par smještenih u dubokoj parakortikalnoj zoni te fokalno proširene kortikalne zone. Hilus naglašen, lakko edematozan i fibroziran infiltriran upalnim ćelijama. Imunohistohemijskom analizom ( CD3, CD20, LCA, CD15, CD30 i keratin wide) prikaže se uredna distribucija i odnos T i B limfocita i premda se ni na ponovljenim rezovima i bojenjima ne verifikuje neoplastičan rast, zbog duboko smještenih germinativnih centara karakterističnih za imuloška dešavanja preporučuje se pratiti pacijenta.

To je moj nalaz, još da Vam napomenem kako imam 34 godine i dva puta sam rađala carskim rezom (možda i to ima veze sa bolovima koji još traju ali ne uvijek nego u naletima po pola sata ili sat, svaki dan. Takođe imam kožni osip koji dr pripisuje alergijama ali je prejak pa se mučim i s tim. Mnogo mi je hladno, naročito noću pa me zanima, iskreno da li je u mom organizmu naslućen karcinom a ako ne kojim korakom da odgonetnem svoje stanje?) Mnogo Vam hvala

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

21.09.2010. 13:35

Draga MOLIMVAS POMOC,

1 cm velik čvor ispred uha koji se pojavio nakon što vas je uho bolilo je najvjerojatnije reakrivni čvor koji se javio zbog upale. Kao i većina drugih infektivnih bolesti tako i većina upala uha prolazi i bez liječenja. Prema tome, to što vi zbog bolova u uhu niste išli liječniku pa nije postavljena dijagnoza upale, ne znači da upalu niste imali.
Mislim da sada ne treba činiti ništa, a, ako bi vas uho ponovno bolilo, ipak otiđite svom liječniku da vam ga pregleda.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

21.09.2010. 13:35

Draga očekivanja,

Tijek vaše bolesti kao i mikroskopski nalaz izvađenog čvora upućuju na to da se radi o upalnoj bolesti. Nema znakova karcinoma ili neke druge vrste zloćudne bolesti. Potrebno je razjasniti što je uzrok upale - radi li se o ginekološkom problemu, bolest crijeva, bolesti mokraćnog sustava, autoimunoj sustavnoj upalnoj bolesti itd. Inače bol u nozi može zaostati jer se na mjestu upaljenog čvora i operacije može stvoriti ožiljak koji će pritiskati živce koji tuda prolaze.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

kivi

23.09.2010. 17:50

Postovana,

pre 2 meseca mi je ispod levog pazuha se pojavila mala tvrda kuglica koja na dodir se pomerala, i prosla je posle 3-4 dana. prestala sam neko vreme da brinem jer je nestala, medjutim posle 15ak dana na tom mesti cini mi se da je tkivo bilo malko deblje u odnosu na drugi pazuh, i sad imam povrsinu na pazuho od oko 1,5x2 cm malo nepravilnog oblika, koja izgleda kao zadebljanje debelo do 6 mm, koje je bas mekano, koza se razvlaci, ne boli na tom mestu, samo je malo deblja u odnosu na drugi pazuh. bila sam kod ginekologa , i on je sve ispipao i pregledao, i kaze da nema nista u pazusnim jamama, a doktorka i ne vidi neku razliku izmedju levog i desnog pazuha, bar nista nije rekla na moje objasnjavanje o toj kuglici sto je bila,i sta ja tu vidim.. cekam u ponedeljak na ultrazvuk.. al i dalje brinem sta bi moglo da bude ?

unapred zahvalna

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

28.09.2010. 21:15

Draga kiwi,

Nemojte se brinuti. Očigledno se ne radi o limfnom čvoru. Najvjerojatnije vam se bio upalio korijen dlake ili žlijezda znojnica.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer