Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tumor limfoma - da ili ne?


Autor Poruka

victoria-ri

22.08.2010. 15:50

poštovani,
molim za pomoć kod uspostave dijagnoze. Riječ je o mojoj mami, 48 g., unazad 2 mjeseca ima bolove lumbalne kralježnice, da bi kasnije počela vući lijevu nogu, na poslijetku je jedva hodala. Prva dijagnoza bila je diskopatija, međutim stanje je bilo sve gore, pa je napravljen MR lumbosakralne kralježnice, koji kaže:

sekvencije T1 TSE, T2 TSE, PD Spair, T1-Gadol

nativni, te postkontrastni MR lumbosakralne kralježnice, u seriji sagitalnih i aksijalnih presjeka pokazuje izravnatu fiziološku lordozu.
patološka promjena signala trupova L2, 4 i 5, koji su hipointenzivni u T1, a inhomogeniji u T2. supresijom masti, izrazito povišenje signala trupova.
jasna deformacija trupa L2 u obliku ribljeg repa, kome se centralni dio u potpunosti urušio (G III). L4 još donekle održava formu, kao i L5, koji je ipak interno u većoj mjeri destruiran -kolikviran. postkontrastno spomenuti trupovi se izrazito opacificiraju, a opacificira se i masa paravertebralno, oko L2, koja prominira i ventralno te dorzalno intraspinalno.
posljedično gotovo u potpunosti obliteriran lumen spinalnog kanala. i.v. diskovi izgledaju intaktni, uz redukciju visine L5/S1.
obliteracija spinalnog kanala još je izraženija u visini L4-S1, gdje se opacificirana masa značajno širi i lijevostrano u paraspinalnu muskulaturu, ispod psoasa, te prema ilijakusu istostrano. trup L3, kao i ostali trupovi kranijalno ne izgledaju zahvaćeni patološkim procesom.
zaključno, radi se najvjerojatnije o politopnom akutnom upalnom procesu-spondilitis (TBC?) sa destrukcijom trupova L2 i L5, te opsežnim paravertebralnim kolokcijama, koje apsolutno stenoziraju spinalni kanal u visini spomenutih kralježaka.

mama je operirana, i osjeća se dobro. nema temperaturu, počela je hodati, jede normalno..
doktor kaže da je tumor pritiskao leđnu moždinu i da je većinu toga izvadio. ugrađena joj je šipka radi stabilizacije kralježnice.
koje je vaše mišljenje? da li je tbc u potpunosti isključena? i da li smatrate da je tumor isključivo zloćudni?
smatrate li da se radi o limfomu? napominjem da mama nije imala uobičajene simptome limfoma: svrbež, oteklina limfnog čvora, temepraturu, ne kašlje, nema problema sa disanjem i probava joj je normalna.

zahvaljujem i čekam Vaš cijenjeni odgovor.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

21.09.2010. 13:50

Draga Victoria,

Na temelju ovih podataka ne mogu reći o kojoj bolesti se kod vaše mame radi. Moguće je da je riječ o zloćudnom tumoru, dobroćudnom tumoru ili upali. Odgovor na to bi trebao dati histološki nalaz, tj. mikroskopski pregled tkiva izvađenog pri operaciji. Opći simptomi koje navodite se javljaju u manje od polovice svih limfoma!

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer