Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mb Hodkin / Pet ct


Autor Poruka

darija.k

12.10.2009. 12:05

Postovani doktore,

Krenucu od pocetka I odmah se izvinjavam ako cu Vam oduzeti puno vremena jer cu vjerovatno biti I opširna.Naime imam 28 godina i u novembru 2008. godine mi je dijagnosticiran Mb Hodgkin (nodularna skleroza) stadijum IIb, tumorska masa je bila velicine oko 8 cm u medijastinumu (infraklavikularno desno uz prednji torakalni zid okruglasta heterogena formacija 73x67 mm koja se naslanja na ascendentnu aortu u KK smjeru mjeri 85 mm). Osim temperature 37 koja je bila konstantna, nisam imala nikakvih drugih simptoma i nisam imala uvecane limfne cvorove na vratu, preponama ili pazusnom predjelu. Uradjena mi je medijastinoskopija na osnovu cega je bolest i dijagnosticirana. Nakon toga sam primila 6 kura ABVD protokola, uradjen kontrolni ct koji je pokazao regresiju, ali je tumor jos uvijek postojao. Nakon toga je sprovedena radioterapija (data doza je bila Gy 36, broj frakcija 18), zatim je uradjen ct thoraxa I nalaz je bio uredan,a svi laboratorijski nalazi krvi su u redu, shvaćena kao CR bolesti. Zadnju radioterapiju sam primila 15.07.2009. medjutim, ono sto mene muci je to sto nakon vracanja sa zracenja ponovo dobijam temperature koju sam prestala da imam nakon prve hemoterapije I ona je opet 37 I nije konstantna cijeli dan, vec recimo javlja se u popodnevnim satima, rijetko uvece, nemam nocnih preznojavanja I generalno se fizicki osjecam dobro. Po Vasem misljenju sta bi mogao da bude uzrok???

Takodje sam radila I pet ct na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, radjen je nakon zavrsetka hemoterapije a prije pocetka radio terapije I prepisacu Vam nalaz u potpunosti:

PET/CT NALAZ: PET/CT snimanje od baze lobanje do sredine natkoljenica načinjeno je 60 min nakon iniciranja 11,3 mCi 18 F-FDG (fluorodezoksiglukoze).
Vidljiva područja nakupljanja radiofarmaka koja obostrano, simetrično prate muskulaturu vrata I ramenog pojasa, sačinjena od pojedinačnih I slivenih polja maksimalne SUV vrijednosti do 11,51 morfološke lokalizacije u masnom tkivu što diferencijalno dijagnostički odgovara fiziološkom nakupljanju radiofarmaka u aktiviranom mrkom masnom tkivu. Takodje je vidljiv lanac manjih fokusa simetrično lokalizovanih u masnom tkivu duž pršljenova torakalne kičme istih karakteristika.
Unutar opisanih fokusa koji pripadaju mrkom masnom tkivu izdvajaju se fokusi intenzivnog nakupljanja lokalizovanih u limfnim nodusima duboke jugularne grupe obostrano, parasternalno jedan focus I u bronhopulmonalnoj grupi lijevo focus SUV vrijednosti 5,66.
U prednjim polovima donje grupe rebara obostrano (11. rebro) vidljivi fokusi nakupljanja SUV vrijednosti desno 4,01 I lijevo 3,72, opisani fokusi diferencijalno dijagnostički mogu odgovarati mjestima upalno-degenerativnog procesa, povrede ali se ni druga etiologija ne može isključiti mada je manje vjerovatna.
U abdomenu I karlici se ne uočavaju fokusi intenzivnog fokalnog nakupljanja radiofarmaka.
ZAKLJUČAK: Detektabilni fokusi intenzivnog nakupljanja FDG-a u limfnim nodusima duboke jugularne grupe obostrano, jedan focus parasternalno I najintenzivniji focus lokalizovan u bronhopulmonalnoj grupi limfatika, opisani fokusi diferencijalno dijagnostički odgovaraju mjestima metabolički aktivnih depozita osnovne bolesti.
Vidljiva simetrična područja intenzivnog nakupljanja u mrkom masnom tkivu koja obostrano prate muskulaturu vrata I ramenog pojasa I diferencijalno dijagnostički odgovaraju fiziološkom nakupljnju u aktiviranom mrkom masnom tkivu.

Razlog zbog kojeg sam napisala nalaz ovaj jeste sto nikada nisam dobila detaljno tumacenje ovog nalaza pa bih Vas zamolila za isto.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

12.10.2009. 20:25

Poštovana,

Za stadij IIB Hodgkinove bolesti je 6 ciklusa ABVD kemoterapije i zračenje medijastinuma dovoljna terapija. Nalaz PET-a je neobičan, nakupljanje radiofarmaka u smeđem masnom tkivu vrata je uobičajen nalaz koji ne ukazuje na prisustvo zloćudne bolesti, međutim ostala mjesta nakupljanja nisu uobičajena ni za što. Stoga bih vam preporučio da, kada prođe najmanje 3 mjeseca od zračenja, PET ponovite. Inače tjelesna temperatura od 37,0 C je još uvijek normalna i nije znak bolesti.