Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NHL-histiocitni sarkom


Autor Poruka

pomor

29.09.2009. 10:30

Poštovani dr. Aurer,
Od našeg razgovora od prije 6 mjeseci kada je suprugu dijagnosticiran histiocitni sarkom u mozgu, promijenilo se gotovo sve. Naime, kako mi je nalaz biopsije bio jako čudan, jer je od strane patologa glasio "mogao bi doći u obzir", ( i po Vašem je mišljenju neobičan nalaz histologije ), uzela sam sve preparate i poslala ih u Ameriku na drugo mišljenje. Njihova finalna dijagnoza je da se tu ne radi o tumoru u mozgu, već da je ishemijski moždani udar. Američku dijagnozu potvrđuje druga MR mozga od 21.05.2009. koja glasi:
NALAZ
U usporedbi s nalazom od 27.01.2009. sada se u prije opisanom području desnog frontalnog režnja, periventikularno i u dubokoj bijeloj tvari te subkortikalno, kao i u desnoj polovici korpus kalozuma vidi niz manjih parenhimskih defekata s rubnim retrakcijskim i gliotičkim promjenama. Lijeva polovica korpus kalozuma je bez vidljivih promjena. Promjene više nemaju ekspanzivnih karakteristika, nakon primjene kontrasta se ne boje, niti daju znakova ograničenja difuzije.
Drugih značajnih razlika ne vidim.
Drugdje je primjeren izgled parenhima mozga bez sigurnih ekspanzivnih, demijelinizacijskih, hemoragijskih ili svježih ishemijskih lezija.
Kortikalna demarkacija je globalno održana.
Ventrikulski sustav je središnje položen, primjerene veličine i simetričan.
Subarahnoidalni prostori baze i konveksiteta su bez nepripadajućih struktura, održani.
Zaključak:
Sada se u desnom frontalnom režnju, periventikularno i u dubokoj bijeloj tvari te subkortikalno, kao i u desnoj polovici korpus kalozuma vidi niz manjih parenhimskih defekata s rubnim retrakcijskim i gliotičkim promjenema.
Etiologija lezija je otvorena, no lokalizacija na granici opsrbnih područja prednje i srednje cerebralne arterije može ukazivati na vaskularnu / ishemijsku etiologiju.

Kemoterapiju koju je morao primiti, smo stopirali.

Da bi se sve to još jednom potvrdilo radi se PET/CT 14.08.2009.

PET/CT:
Učinjeno je snimanje cijelog tijela do distalnih dijelova potkoljenica-stopala.

Nešto jače nakupljanje glukoze vidi se u pretrahealnom čvoru, SUV max=2.8, infrakarinalnom, SUV max=2.7, te lijevo bronhopulmonalno, SUV max=2.3.

U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološko nakupljanje FDG-a.

Dijagnostički CT

Pregled izveden u arterijskoj i venskoj postkontrasnoj fazi, uz reroralnu primjenu Gastrografina.

Stanje nakon stereotaksijske cerebralne biopsije, te provedene radioterapije mozga.

Intrakranijalno supratentorijalno anteriorno vidljiva sagitalno izduljena malacička formacija dimenzija 6x0,5-1,5 cm u bijeloj tvari desnog cerebralnog režnja supraventikularno, koja se anteriorno nastavlja u malacičku šupljinu dimenzija 1,6x0,8 cm ispred prednjeg roga desne postranične komore. Unjerena fokalna kortikalna atrofija frontopolarno desno. Kalcifikat (?) 3 mm u projekciji bioptičkog puta.
U području vrata uredan izgled visceralnih struktura.

Uredna struktura i prozračnost plućnog parenhima, pleuralni prostor slobodan. U medijastinumu paratrahealno desni i lijevo kao i infrakarinalno vidljiv limfni čvor promjera 1x1,5 cm, te čvor veličine oko 1 cm pretrahealno i lijevo bronhopulmonalno.

Intraabdominalno se ne nalazi ascitesa.
Normalno velika, pravilno oblikovana jetra, glatke površine, uredne strukture parenhima, bez znakova proširenja žučnih vodova.
Žučna vrećica normalne veličine i debljine stijenke, uredne strukture i denziteta sadržaja, bez vidljivih konkremenata.
Slezena normalne veličine i oblika, uredne strukture i denziteta parenhima.
Gušterača nornmalne debljine parenhima, bez dulatacije pankreatičnog voda, održanog okolnog masnog tkiva.
Nadbubrežne žlijezde normalne veličine i pravilne forme, uredne strukture i denziteta žljezdane strome.
Primjereno veliki i pravilno oblikovani bubrezi normalne debljine i strukture parenhima.
Retroaortalna lijeva renalna vena.đMokraćni mjehur pravilnog oblika i normalne debljine, uredno strukturirane stijenke, bez vidljivih intraluminalnih lezija ili konkremenata.
Nema vidljivih uvećanih retroperitonealnih limfnih čvorova.

Zaključak:
Nešto jači metabolizam glukoze u gore navedenim madijastinalnim limfnim čvorovima u ovom se trenu doima nespecifičnog karaktera, no ipak preporučamo daljnje praćenje.

U području CT-om gore opisanih malacičkih promjena u mozgu nema patološke akumulacije glukoze.

U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološka akumulacija FDG-a koja bi u ovom času ukazivala na metabolički aktivnu ili proširenu malignu bolest, nalaz je u granicama fiziološke normale.


Moram napomenuti da je u vrijeme ove pretrage prisutna ambrozija na koju je moj suprug jako alergičan. Rečeno nam je da se ne bi trebali previše brinuti zbog ova dva limfna čvora ( mada bi trebali pretragu ponoviti za otprilike 3 mjeseca ), jer se vjerojatno radi o upalnom procesu.

Moj suprug vježba, vozi bicikl, vozi auto, puno šeće, svakim danom se sve bolje osjeća.

Mene zanima Vaše mišljenje o ova dva povećana limfna čvora, te ako bi trebali raditi nekakve pretrage, koje bi to bile. Što znače ove oznake SUV max, te od kojih brojčanih vrijednosti predstavljaju opasnost ?

Zahvaljujem

pomor

29.09.2009. 13:45

Poštovani,

Ovo je nastavak na naš prvi razgovor od 23.03.2009. pod nazivom Nives121, gdje je opisan cijeli nalaz biopsije, te Vaš odgovor.

Još jednom hvala

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

04.10.2009. 22:00

Poštovana,

Drago mi je da promjene u mozgu vašeg supruga nisu uzrokovane zloćudnom bolesti.
Što se nalaza PET-a tiče, i ja mislim da se ne trebate brinuti. PET je osjetljiva, ali nespecifična pretraga, tj. pozitivan je, osim u tumorima i kod upale, pojačanog mišićnog rada itd. Ako je vaš suprug alergičan na ambroziju, prilikom izlaganja njenom peludu, javlja se upala u dišnom sustavu pa tako i u limfnim čvorovima koji dreniraju pluća. To može objasniti granično pozitivne nalaze PET-a. SUV je mjera intenziteta nakupljanja radioaktivnog izotopa, no na temelju njega se ne može pouzdano razlikovati uzroke tako pojačanog nakupljanja. Inače, za agresivne limfome je karakterističan SUV od 10 i više, iako se nekada vide i niže vrijednosti. Ukoliko želite biti sigurni, ponovite PET najmanje 3 mjeseca nakon prvog, kada vam suprug bude posve dobro.

S poštovanjem

Nives121

01.12.2009. 19:10

Poštovani dr Aurer,

danas je suprug obavio pregled MSCT toraksa, pa Vas ljubazno molim objašnjenje ovog nalaza što se tiče limfnih čvorova i žlijezda. Naime, 14.08. ove godine, obavljena je pretraga PET/CT, te su nađena 2 limfna čvorića malo povećana. To je bilo doba ambrozije na koju je moj suprug jako alergičan.

NALAZ
Na snimkama kompjutorizirane tomografije toraksa nativno vidi se uredne krvne žile medijastinuma. Bez znakova eventualnog proširenja lumena torakalnog dijela aorte. Traheja je uredno položena, primjereno oblikovana i primjereno dimenzionirana. Bez znakova dislokacije ili impresija stupca zraka u traheji.
Uredna je širina lumena oba glavna bronha.
Nekoliko nisignifikantnih paratrahealnih limfonoda od 5 do 8 mm. Nema znakova povećanja medijastinalnih i bronhopulmonalnih limfnih žlijezda.
Uredan nalaz jednjaka, kao i njegov položaj u odnosu na okolne strukture.
Infiltrata i pl. izljeva se ne utvrdi. Nema pomaka interlobija.
Hilusi su obočno položeni i uredne su periferne ramifikacije.
Prikazani abd. organi su bez pat. promjena. Intaktan skelet tj. bez uvjerljivih znakova eventualnih osteoliza.

Zahvaljujem

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

05.12.2009. 16:30

Draga Nives,

Nalaz vašeg supruga je posve uredan. Svaki čovjek ima limfne čvorove koji su nužni da bi se tijelo moglo braniti od infekcija. Radiolog pod nesignifikantnim čvorovima misli da su oni normalne veličine i izgleda.

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer