Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Čudni simptomi


Autor Poruka

Letizia

01.12.2009. 19:05

Poštovani doktore,
naime pišem u vezi prijateljičinog oca, kojemu je nakon niza krivh dijagnoza i nepotrebnih zahvata konačno dijagnosticiran ne- Hodgkin. Poceo je s ciljanom kemoterapijom, do sad mislim da ih je imao 2 ili 3. U posljednje vrijeme poceo je osjecati umor, dezorijentiran je, depresivan, ne cuje, nerazgovjetno govori, ne moze se kretati. Krvna slika mu je dobra, no dodatne pretrage su pokazale nakupljanje cerebrospinalne tekucine. Prije par dana poceo je zadrzavati dah, odnosno cudno disati. Danas je opet hospitaliziran, zbog poteskoca u disaju. Mozete li mi, molim vas reci zasto je do svega toga doslo, je li uzrok bakterija ili virus ili blokada zivaca u mozgu ili nesto deseto i ima li nade za njega?
Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

05.12.2009. 16:30

Draga Letizia,

Limfomi se ponekad znaju manifestirati neobičnim simptomima i za postavljanje dijagnoze ponekad treba puno vremena, pretraga i "nepotrebnih" zahvata kako bi se isključile bolesti koje češće uzrokuju takve smetnje.
Smetnje koje, kako navodite, ima otac vaše prijateljice ukazuju na poremećaj mozga. Taj poremećaj može biti uzrokova širenjem limfoma u mozak, no, naravno, može biti posljedica i neke druge bolesti, npr. moždanog udara. I smetnje disanja mogu biti uzrokovane bolešću mozga, ali i poremećaja na plućima, npr. širenjem limfoma u prsnom košu, upalom pluća itd.
Prognoza bolesnika čiji se limfom proširi na mozak je loša. Većina lijekova, koji dobro djeluju na limfom, ne ulazi u mozak u dovoljnoj mjeri, tako da usprkos liječenju bolesnici s limfomom, kod kojih se bolest tijekom liječenja proširi na mozak, uglavnom umru od svoje bolesti u roku od nekoliko tjedana do mjeseci.

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer