Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prijenos HPV


Autor Poruka

bixi

21.04.2009. 15:25


U vezi sam sa sadasnjim suprugom dvije godine od toga 1g. u braku.Nakon 6mj.veze (znaci prije godinu i pol)nalaz Papa-testa bio je posve uredan.Imali smo odnose bez zastite. Prosli mjesec sam radila Papa-test koji je ukazao na prisutnost HPV, infekciju maternice te bakterije. Naglasavam da odnos imam samo sa suprugom.
Moje je pitanje..kako je moguce dobiti HPV ako sam spavala samo sa suprugom a na moje pitanje odgovorio mi je da ni on nije imao vanbracnu vezu. Da li je HPV moguce dobiti ikako drugacije osim spolnim putem? da li se u svakom nalazu Papa-testa radi obavezno i HPV bez posebnog trazenja ginekologa?Da li je moguce da sam virus imala i prije ali se nije gledalo u testu prije godinu i pol?
Hvala na odgovoru

Marija Hršak, dr. med.

11.05.2009. 23:20

Poštovana, PAPA test je metoda kojom se dokazuju abnormalnosti na stanicama sluznice vrata maternice. Mogu se dokazati i promjene na stanicama uzrokovane djelovanjem HPV-a.
Kad nalaz PAPA testa ukazuje na prisutnost abnormalnih stanica (CIN I, CIN II, CIN III,...), liječnik tada upućuje ženu da učini briseve vrata maternice na bakterije i genotiizaciju HPV-a. Tom se metodom utvrđuje da li postoji upala vrata maternice i prisutnost HPV-a.
HPV se prenosi spolnim putem. Većina žena tijekom života prilikom spolnih odnosa dođe u kontakt sa HPV-om. No da li će se njegovo djelovanje ispoljiti ovisi o imunološkom sustavu žene. Kad u jednom trenutku oslabi imunološki sustav, može doći i do promjena na stanicama uzrokovanih djelovanjem virusa.
Moguće je da ste se virusom zarazili i prije nekoliko godina i da se Vaš organizam uspješno branio od njega, no u jednom trenutku, imunološki sustav oslabi i dozvoli virusu da uzrokuje promjene.
Savjetujem Vam da prvo učinite bris vrata maternice na HPV, genotipizaciju HPV-a, a daljni postupak će ovisiti o tom nalazu.