Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


bolovi u trbuhu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanja32

14.03.2011. 10:30

Poštovana,
imam curicu od 6 god. koja je od 04.-11.mj prošle godine liječenaazbog bolova u trbuhu,bila je na ultrzvuku,vađena joj
je krvna slika,jedno vrijeme je pila Nexium,pa onda Iberogast kapi naravno sve u dogovoru sa gastrenterologom,imala je česte noćne more,nakon kojih su joj se simptomi bolova u trbuhu i mučnine pogoršavali,u 10.mj je krenula u malu
školu,problemi su počeli jenjavati da bi potpuno nestali ,pa se ponovo pojavili prošli tjedan,inače je jako osjećajna,mogli bi reći čak i previše,voli ići u malu školu i problemi sa bolovima u trbuhu i noćnim morama opet su počeli.Čak smo je vodili i na Hitnu koliko su bili jaki,dobila je čepić protiv bolova,tbuh mekan,krvna slika u redu,urin u redu.Nadam s da nisam preopširna ali moje je pitanje da li da ju opet vodim gastrenterologu,psihologu?Koje je vaše mišljenje o napisanom?Inače ja sam probala razgovarati da li ju što muči a ona mi je rekla da ne voli kad se ja i suprug prepiremo jer se boji da se ne rastanemo,naravno o tako nečemu nema govora,ali ona kaže da je tad jako0 tužna i u strahu.Može li to biti uzrok problema jer je jako vezana za mene,namjerno sam je stvila u malu školu da se malo nauči biti bez mene.Nadam se da će te mi dati nekakv savjet jer ja sama neznam što bih.

Hana Hrpka, prof. psih.

16.03.2011. 17:00

Poštovana,

drago mi je što ste se obratili ovim putem za pomoć.
Vjerujem da ste zabrinuti zbog svoje kćeri i svakako je pozitivno što ste nam se obratili za savjet.
Smatram da je pozitivno što ste stavili dijete u malu školu, kako bi se navikla na buduće školsko okruženje i suradnju s drugom djecom te kako bi razvila samostalnost.
Naveli ste da je Vaše dijete vrlo osjećajno i vezano uz Vas te da je imala noćne more i bolove u trbuhu. Također ste naveli da se boji da ćete se Vi i muž rastati. Moguće da je Vaša kćer anksiozna zbog separacije i to nije rijetkost u dječjoj dobi. Tada se kod djeteta javlja pretjeran strah vezan uz odvajanje od kuće ili osoba za koje je dijete vezano. Moguće je da je djetetov strah od razvoda, čak i ako on nije utemeljen, pojačao anksioznost zbog separacije. Dijete u toj situaciji često ima opetovane noćne more u kojima se javljaju teme separacije, žali se na tjelesne simptome kao što su bolovi u trbuhu, glavobolje, mučnina i povraćanje, nećka se ili odbija odlazak na spavanje bez osobe za koje je vezano, brine se da će neki nepovoljan događaj (npr. razvod) dovesti do separacije od onog za koga je vezano te ponekad odbija odlazak u školu i slično.
Ipak, ovo valja uzeti s oprezom, jer su strahovi i anksioznost normalan dio djetetova razvoja pa je moguće da je dijete samo pod stresom zbog straha od razvoda ili zbog promjene okoline (mala škola). Moguće je dakle da bolovi u trbuhu uopće nisu povezani sa psihičkim stanjem djeteta.
U svakom slučaju bih Vam predložila da kćer još jednom odvedete gastroenterologu, ali smatram da bi bilo uputno da s njom posjetite i dječjeg psihologa, kako biste bili sigurni da ste ispitali sve opcije. Klinika za dječje bolesti (Klaićeva bolnica) u Zagrebu ima dobre dječje psihologe, no postoje i mnogi drugi, ovisno u kojem gradu se nalazite.

Ako imate dodatnih pitanja vezanih uz Vaše dijete možete se obratiti i besplatnoj i savjetodavnoj liniji Hrabrog Telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem chat-a na www.hrabritelfon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Za kraj bi Vam se još jednom zahvalila što ste nam se obratili i nadamo se skorom i pozitivnom rješenju Vašeg problema.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.