Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Dete kasni u govoru


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rifa

16.11.2022. 18:45

Postovani moj sin ima 3 Godine i mesec Dana on je jako motoricki nadaren i poceo je da ponavlja za nama sta pricamo razume naloge jede dobro spava dobro. Problem je sto ne prica sam nego ponavlja mi zivimo u Svedckoj I dva jezika govorimo kuci na Srpski a u vrticu Svedcki, ovde nema privatnog logopeda i dugo se ceka na pregled mi kuci radimo sa njim jako puno i vidi se napredak. Ono sto mene zanima da li to sto ponavlja za nama i pokazuje prstom u predmete znaci da ce uskoro progovoriti? Da napomenem on isto imitira zvuke zivotinja peva pesmice imitira nas u kuci sta radimo. Eto nadam se da sam donekle objasnila sta me muci jer se bojim da nije autizam u pitanju.

Hana Hrpka, prof. psih.

22.11.2022. 22:40

Draga mama,

zahvaljujem Vam što ste se javili i podijelili svoje brige. Iz Vašeg sam upita dobila dojam da ste brižna majka kojoj je važno da svome djetetu osigura adekvatnu i poticajnu okolinu za odrastanje. Pohvaljujem Vas što pomno pratite razvoj Vašeg sina i što ste mu podrška u savladavanju svakodnevnih izazova koje razvoj i odrastanje nose.

U upitu ste naveli kako Vaš sin od 3 godine i mjesec dana ne priča samostalno nego ponavlja za Vama. Često nam se roditelji javljaju sa sličnim upitima te mi je važno naglasiti kako je sasvim uobičajeno da kao roditelj imate brige oko brzine razvoja govora Vašeg sina i voljela bih da znate da u tome niste sami. Također, navodite da je Vaš sin motorički nadaren, da dobro spava i jede. Ako sam dobro razumjela, živite u Švedskoj zbog čega je dijete u vrtiću okruženo švedskim jezikom, a kod kuće srpskim. Htjela bih da znate da djeca ne moraju biti jednako vješta s oba jezika. Primjerice, dok jedan jezik koriste za izražavanje, za drugi mogu više biti pasivni slušači. Drago mi je čuti da ulažete svoj trud u unaprjeđenje govornih vještina Vašeg djeteta i čini mi se da to radite sa strpljenjem i ljubavlju. Također mi je drago da primjećujete njegov napredak. Želim naglasiti da svako dijete napreduje svojim tempom i dok jedno dijete nešto usvoji brže, drugome će trebati nešto duže vremena. Ipak, postoje određene pravilnosti u svladavanju pojedinih razvojnih zadataka kod djece. Dijete tipičnog jezično-govornog razvoja u dobi od 3 godine pokazuje veliki interes za komunikacijom, puno priča te govoriti u rečenicama. Budući da ste iskazali brigu oko njegovog govornog razvoja, važno mi je da dobijete podršku i smjernice stručnjaka koje su Vam potrebne. Potičem Vas da u suradnji sa stručnjacima iz okoline napravite psihološku obradu kako bi mogli dobiti konkretne smjernice za poticanje daljnjeg djetetovog jezičnog razvoja. U vašem ste upitu naveli kako Vam logoped trenutno nije dostupan, pa se pitam jeste li kontaktirali i neke druge stručnjake iz Vaše okoline. Osim logopeda, za procjenu se možete javiti nadležnom pedijatru, psihologu ili stručnom suradniku u vrtiću.

Nadalje, napisali ste kako i sami puno radite s djetetom oko njegovog govornog razvoja zbog čega bih Vas htjela pohvaliti. Voljela bih znati što ste do sada već pokušali kako bi unaprijedili njegove govorne vještine. Djetetov govor možete poticati na način da se Vaš govor usmjeren na dijete sastoji od kratkih rečenica s naglašenom intonacijom i s jasnim izgovorom riječi i stankama. Nadalje, nekoj djeci može biti korisno kada odrasli iz njihove okoline nove riječi ukomponiraju u različite kontekste kako bi dijete dobilo jasniji uvid u značenje riječi. Naveli ste da sin imitira zvukove životinja i pjeva pjesme, što mi zvuči kao zabavna aktivnost za proširivanje dječjeg vokabulara. Uz oponašanje zvukova i pjevanje, neki roditelji s djetetom recitiraju brojalice, čitaju i komentiraju slikovnice i jednostavne kratke priče ili komentiraju svakodnevne radnje (primjerice, dok zajedno peru zube), pa Vas potičem da i to pokušate ako već niste.
Dobila sam dojam da Vas situacija koju ste nam naveli brine i čini mi se da nastojite provoditi razne govorne aktivnost kako biste potaknuli promjenu u sinovom govoru. Važno je da te aktivnosti budu spontano ukomponirane kroz igru kako dijete ne bi osjetilo pritisak. Također, potičem Vas da što češće razgovarate sa sinom, pri čemu je važno da ga ohrabrujete i budete strpljivi. Pitam se kako Vam zvuče ove smjernice i jeste li već pokušali nešto od navedenog.

Konačno, zanima Vas jesu li pokazivanje predmeta i ponavljanje onoga što čuje znakovi da će Vaš sin uskoro progovoriti. Voljela bih Vam ponovno napomenuti da se djeca međusobno razlikuju u brzini razvoja govornih sposobnosti. Drago mi je pročitati da uviđate važnost stručnjaka kao što je logoped u praćenju djetetovog napretka i razvoja. Žao mi je čuti što se dugo čeka na termin pregleda te bih voljela znati jeste li ga već pokušali kontaktirati i dogovoriti termin pregleda. Na ovaj je način teško donositi bilo kakve zaključke o Vašem djetetu i njegovom razvoju, stoga Vas potičem da potražite pomoć stručnjaka kako biste mogli dobiti odgovore na pitanja koja su Vam važna.

Voljela bih čuti što mislite o svemu što sam napisala i pozivam Vas da se ponovno javite ovim putem ili nazovete besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broju 0800 0800 na kojoj s educiranim savjetovateljima možete razgovarati o ovoj ili o drugim roditeljskim temama koje Vas brinu. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.