Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Ishrana djeteta od 2godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Emina-benjamin

16.03.2021. 23:10

Pozdrav !!!

E ovako moj sin nema jos punih 2 godine a ima 15kg i stvarno je jeo lijepo a i veoma je aktivan sve do par dana i onda prestao jedva pojede i flasicu a o ostalom da i ne pricam.Bili smo i kod doktora kaze da je sve uredu,a tad je i primio i vakcinu
Da li je faza il nesto drugo ?

Hana Hrpka, prof. psih.

19.03.2021. 20:50

Draga mama Emina,

hvala Vam na povjerenju koje ste ukazali dijeljenjem svojih misli i pitanja. Prirodno je osjećati zabrinutost ako primijetite promjene u navikama, ponašanju ili potrebama svog djeteta, stoga bih Vas pohvalila na traženju informacija koje bi Vam mogle pomoći.

Ako sam dobro shvatila, primjetili ste da Vaš sin manje jede, no primjećujete i neke druge promjene, pa se pitam koje Vas još promjene brinu. Važno je pratiti promjene i reakcije Vašeg djeteta kako biste se i Vi mogli prilagoditi njegovim novim potrebama i razvojnim zahtjevima. Djeca njegove dobi suočavaju se sa različitim razvojnim zahtjevima, poput razvoja govora, motorike i uspostavljanja određene razine samostalnosti. Osim razvojnih promjena, na prehrambene navike djeteta mogu utjecati i životne promjene, poput polaska u jaslice ili vrtić, obiteljskih promjena, bolesti i drugih. Pitam se možete li prepoznati neku od značajnih promjena u njegovoj svakodnevici.
Također, korisno je razlikovati situacije u kojima dijete odbija, a u kojima rado jede hranu. Djeci njegove dobi važna je struktura i predvidljivost, pa se pitam imate li određeno mjesto i vrijeme za obroke. Važno je da je to vrijeme izdvojeno za zajedničko druženje obitelji, jer na taj način djeca mogu vidjeti svoje roditelje da uživaju u hrani čime im je i samo iskustvo hranjenja draže i ugodnije. Osim toga, u situacijama kada dijete odbija hranu, roditeljima se često, osim zabrinutosti, mogu javiti ljutnja i frustracija. Pitam se kako je Vama u tim situacijama. Naime, djeca primjećuju osjećaje svojih roditelja i reagiraju na njih, ako dijete osjeti da ste frustrirani i ljuti, hranjenje za njega više nije ugodna aktivnost i počinje ga povezivati s neugodnim emocijama. Stoga je važno biti strpljiv i isprobavati različite načine na koje biste zajedno mogli učiniti iskustvo hranjenja ugodnijim. Na primjer, možete mu hranu učiniti privlačnijom na način da ćete od nje raditi neke oblike ili smišljati različite priče o nekim vrstama hrane i zašto su određene namirnice važne. Isto tako, ako dijete odbije određeni obrok, umjesto inzistiranja na određenoj količini hrane, spremite obrok za kasnije i ponudite mu ga kada bude gladno ili kada je vrijeme za sljedeći obrok.
Također, nije rijetko da djeca te dobi odbijaju hranu zbog strukture i okusa koji su im novi i ne odgovaraju im. Stoga se pitam jeste li možda promijenili vrstu hrane ili uveli neke nove namirnice. Djeci je potrebno određeno vrijeme kako bi se prilagodila na nove okuse i teksture. U tom slučaju, korisno je postepeno uvoditi namirnice koje ne voli, najprije uvođenjem manje količine novih namirnica. Možete i miješati različite okuse, njemu poznate i ukusne s novima. U slučaju da se i uz navedene smjernice Vaš sin nastavi dulje vrijeme odbijati hranu te ako primjetite gubitak na kilaži, potičem Vas da se ponovno obratite njegovom liječniku za pomoć i moguće smjernice.

Za kraj Vas još jednom želim pohvaliti na prepoznavanju promjena koje Vas brinu i ulaganju truda da se informirate i potražite pomoć. Voljela bih da se ponovno javite ako imate pitanja ili Vam je potreban razgovor i podrška. Možete se javiti ovim putem, pisati na savjet@hrabritelefon.hr ili nazvati savjetovatelje Hrabrog telefona na liniju za mame i tate putem broja 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Želim Vam mnogo sreće i snage u Vašoj roditeljskoj ulozi,
Hana Hrpka, prof.

Emina-benjamin

07.04.2021. 07:50

Hvala vam mnogo na odgovoru
Da bilo je promjena u zivotu nam,pa je vjerovatno zbog toga to sve bilo
Al sam i primjenila vase savjete i sad je puno bolje
Vratio se bas na staro
Al imamo novi problem

Emina-benjamin

07.04.2021. 16:45

U snu place i to svaki put oko 3h do 5h
I stvarno mi ga zao
Hvala jos jednom za sve
Lijep Pozdrav

Hana Hrpka, prof. psih.

09.04.2021. 20:25

Draga mama Emina,
hvala Vam na ponovnom javljanju i dijeljenju povratne informacije. Drago mi je pročitati da ste uz primjenu smjernica primijetili poboljšanje u Vašoj situaciji.

Stekla sam dojam da ste prepoznali i moguće promjene kojima objašnjavate teškoće s djetetovim hranjenjem. Moguće je da se određene teškoće s vremenom i ponove, pri tome je korisno ustrajati u ponavljanju koraka kojima ste postigli željene ishode. Biti roditelj može biti izazovno, no vjerujem da ćete uz strpljenje i ljubav koje ulažete u odgoj Vašeg djeteta te traženje pomoći kada Vam je ona potrebna, uspješno savladati teškoće.

Napisali ste da je Vaš sin počeo plakati u snu i da taj plač dugo traje te vjerujem da Vam to nije lako slušati. Htjela bih čuti malo više o tome kroz što prolazite. Pitam se kada je to krenulo i potičem Vas da, ako želite podijeliti nešto više o novim brigama s kojima se nosite, nam se ponovno obratite ovim putem ili putem kontakta Hrabrog telefona.

Šaljem Vam veliki pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Emina-benjamin

10.04.2021. 09:40

Hvala vam mnogo na odvojenom vremenu pisala sam vam na taj mail
Pa se nadam jos jednom da cete moci odvojiti vrijeme da procitate sve pojedinosti
Lijep pozdrav

Hana Hrpka, prof. psih.

13.04.2021. 16:45

Draga mama Emina,
želim Vam zahvaliti na povjerenju koje ukazujete dijeljenjem svojih misli i briga. Ako ste poslali svoj upit na savjet@hrabritelefon.hr, odgovor možete očekivati u roku od tri radna dana.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.