Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 429 | Broj poruka: 1393

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Kašnjenje u razvoju govora.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dratea

04.07.2024. 14:55

Poštovani,
Javljam Vam se kako bih dobila mišljenje o stanju mog djeteta.
Riječ je o muškom djetetu u dobi od 2 godine i 11 mjeseci koje je bilo izloženo ekranima više sati dnevno. Nije bio uspostavljen adekvatan kontakt očima, oskudan govor, neodazivanje na ime. Na prvi pregled kod logopeda smo se javili u decembru 2023. godine. Tada smo dobili informaciju da je riječ o ekranizmu. Uključen je bio u logopedski tretman kratak period da bi nas logoped uputio na tretmane kod defektologa koje redovno pohađamo već 4,5 mjeseca.
Nakon tog perioda naš defektolog je rekao da je vidio zavidan pomak u svemu tome, ali jedino još uvijek se nije "sredila" pažnja.
Ono što me zanima jeste kakvog ste Vi mišljenja da li je idalje riječ o ekranizmu?
Da li je toj pažnji potrebno još da se dovede na adekvatan nivo ( u skladu s ekranizmom?

Hana Hrpka, prof. psih.

08.07.2024. 15:40

Draga mama,

prije svega, želim Vam zahvaliti što ste se javili i time mi iskazali svoje povjerenje. Na temelju Vašeg upita dobila sam dojam da želite saznati jesu li poteškoće pažnje kod Vašeg sina posljedica ekranizma, što mi pokazuje da ste brižna majka koja se brine za dobrobit svoga djeteta i njegov razvoj, zbog čega Vas želim pohvaliti.

Ako sam dobro razumjela iz Vašeg opisa, primijetili ste da se Vaš sin, koji uskoro puni tri godine, nije odazivao na svoje ime i uspostavljao adekvatan kontakt očima te da je njegov jezični razvoj odstupao od uobičajenog za njegovu dob. Nadalje, pohađao je tretmane kod logopeda i edukacijskog rehabilitatora (noviji naziv za defektologa) pri čemu Vam je rečeno da su odstupanja u razvoju posljedica ekranizma. Osim toga, navodite da je edukacijski rehabilitator uočio značajan napredak što mi je drago čuti. Ipak, i dalje su prisutne poteškoće s pažnjom zbog čega Vas zanima radi li se još uvijek o ekranizmu.

Ekranizam se nerijetko povezuje s negativnim posljedicama na dječji razvoj koje se mogu očitovati kao govorno-jezične teškoće, oskudniji rječnik, oslabljena koncentracija, sporiji kognitivni razvoj, teškoće s hranjenjem i spavanjem, loše raspoloženje i razdražljivost i niz drugih simptoma. Prve tri godine života ključne su za razvoj mozga pri čemu su djeca u toj dobi osjetljivija na podražaje iz okoline. Preporuka je da se djecu do druge godine ne izlaže ekranima dok je od druge godine nadalje to vrijeme potrebno ograničiti. S obzirom na te smjernice i na teškoće koje ste primijetili, pitam se jeste li ograničili vrijeme koje Vaše dijete provodi pred ekranima. Također, za djecu je važno da imaju druge, primjerene izvore stimulacije koji potiču njihov razvoj (između ostalog i razvoj pažnje), a koji mogu zamijeniti ekrane i “zabaviti” dijete. Stimulativnu okolinu možete osigurati čitanjem slikovnica, slušanjem glazbe, igranjem s igračkama različitih boja, tekstura i oblika, boravkom u prirodi, razgovorom i svim drugim aktivnostima u kojima dijete ima priliku iskusiti nešto novo, zadovoljiti znatiželju i biti u interakciji s okolinom. Voljela bih čuti više o tome u kakvoj okolini trenutno odrasta Vaš dječak.

Čujem da Vas zanima jesu li teškoće pažnje kod Vašeg sina uzrokovane ekranizmom, odnosno jesu li očekivane s obzirom na njegov tempo napretka i razvoja. Nažalost, stručnjaci ne mogu donositi takve procjene “na daljinu”, odnosno bez opažanja djeteta uživo, razgovora i eventualne primjene testova. Drago mi je čuti da ste svog sina već uključili u tretmane logopeda i edukacijskog rehabilitatora s obzirom na to da stručnjaci koji su u neposrednom kontaktu s djetetom mogu procijeniti postoje li razvojna odstupanja kod Vašeg sina te Vam dati smjernice što možete učiniti kako biste poticali zdrav rast i razvoj Vašeg djeteta. Važno mi je da dobijete potrebne informacije i odgovore na svoja pitanja zbog čega Vas potičem da se obratite i ostalim stručnjacima dječjeg razvoja poput pedijatra ili dječjeg razvojnog psihologa. Predlažem da za početak obavite pregled kod pedijatra koji Vas, ovisno o potrebi, može usmjeriti na daljnje postupanje poput pregleda neuropedijatra, psihologa ili na timsku obradu cijelog stručnog tima. Pitam se kako Vam to zvuči i javljaju li Vam se oko toga određena pitanja ili brige. Važno mi je naglasiti da niste sami u ovome i da mi je važno da Vaše dijete i Vi dobijete potrebnu podršku stručnjaka kakvu i zaslužujete.

Ako Vam se jave dodatne brige ili pitanja vezana za Vašeg sina i daljnji razvoj situacije, slobodno mi ponovno možete pisati ovim putem, a potičem Vas da kontaktirate i savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na besplatan i anoniman broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Za kraj bih Vas voljela još jednom pohvaliti na pokazanoj brižnosti i angažiranosti te aktivnom traženju informacija vezanih za Vaše dijete. Također Vam želim puno snage i strpljenja u roditeljskoj ulozi.

Puno toplih pozdrava,

Hana Hrpka, prof.