Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


nezadovoljna djevojčica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lunja

28.05.2012. 10:15


imam 9-god. djevojčicu urednog razvoja, pametna je, odlična učenica 3. razreda, bavi se plesom u kojem uživa. Imamo i 6-godišnjeg dječaka, isto zdravo dijete urednog razvoja. Rekla bih da imamo lijepu obitelj koja dobro funkcionira, muž i ja oboje radimo i mislim da našoj djeci pružamo stabilan dom s puno ljubavi.
Moja kćer dosta često izražava nezadovoljstvo samom sobom - ne sviđa joj se što ima okruglo lice, ponekad komentira da ima trbuščić (ali ga zaista nema, pleše ritmiku 4 puta tjedno, vozi bicikl, igra se vani i fizički je dosta aktivna). Isto tako ponekad zna napomenutu kako nju u školi ne smatraju lijepom i da je ne primjećuju. Mi kao obitelj se trudimo zajednički biti aktivni koliko god stignemo (zajedničke šetnje, vožnja biciklom i sl) i nikada nitko nije komentirao nešto loše na račun njenog izgleda jer je zaista lijepa djevojčica. Isto tako nismo opterećeni izgledom, trudimo se urediti i ljepše obući kad je takva prilika, ali nismo ulickani po cijele dane. Ne znam kako joj pomoći da prihvati sebe, puno razgovaramo i kad joj ja ukažem na njene posebnosti (lijepe plave oči, lijepo je građena, pamtena je i zanimljiva, lijepo pleše), ona mi kaže da naravno da je meni lijepa kad sam joj mama! Kad drugi dan ja započnem tu temu, čini mi se kao da je to više ne muči toliko. Jedostavno mi djeluje kao da ima faze kada je nezadovoljna sama sobom, i kao da 'traži' način da bude nesretna. Ne znam kako joj pomoći, brine me da to (neopravdano) nezadovoljstvo ne postane još izraženije ulaskom u pubertet... Stoga Vas molim za savjet..

Hvala, lijep pozdrav!
Mama L.

Hana Hrpka, prof. psih.

04.06.2012. 13:55

Draga mama,
prije svega bih Vam se htjela zahvaliti na upitu. Vidim da ste zabrinuti za svoju kćer te da se trudite što bolje postupiti u ovoj situaciji. Iz Vašeg upita vidljivo je da ste brižna majka koja pažljivo prati svoje dijete i trudi se pratiti njene potrebe i osjećaje. Naveli ste da je Vaša djevojčica u posljednje vrijeme često izražava nezadovoljstvo svojim izgledom. Drago nam je što ste u svom upitu naveli i njene kvalitete te da se trudite osvijestiti ih i kod Vaše djevojčice.
Vaše kći je trenutno u fazi kada djeca počinju više razmišljati o svom tjelesnom izgledu i razvijati svoje samopoštovanje. Djevojčice u dobi od 8-9 godina često postaju nezadovoljnije svojim izgledom. Zbog toga je bitno da im roditelji pomognu u razvoju samopoštovanja kroz stjecanje pozitivnih stavova o vlastitom izgledu. Jako je dobro što ste pokušali razgovarati s njom o tome i pokazati joj koje su njene kvalitete. Međutim, djeci koja tako razmišljaju često nije dovoljno samo naglasiti njihove kvalitete jer mogu, često bezrazložno, misliti da niste iskreni s njima. Jeste li pokušali razgovarati sa svojom kćerkom o tome što za nju predstavlja kada je netko lijep? Što nam znači ljepota u životu i koje su osobine lijepih ljudi? Zbog čega je bitno da je netko lijep ili da ima dobro tijelo? Jako puno djece ne zna da su slike iz medija kojima smo okruženi zapravo nerealni prikaz prave osobe.
Niste spomenuli, kada je Vaša kći počela izražavati nezadovoljstvo svojim izgledom? Je li tome prethodio neki događaj u školi ili možda na ritmici? Kako je došla do zaključka da tako izgleda? Što misli kada kaže da je u školi ne primjećuju? Iako ste joj vi u svom domu pokušali pružiti što više ljubavi, ponekad se zna dogoditi nešto u školi ili izvan nje zbog čega djeca postanu zabrinuta. Iskren razgovor s djetetom vrlo je bitan za stvaranje povjerenja te dijete tada osjeti da Vam može vjerovati i s Vama podijeliti stvari koje ju muče. Ako ne uspijete saznati što se dogodilo, možda biste mogli razgovarati s njenom učiteljicom ili voditeljicom ritmike kako biste vidjeli jesu li i one nešto primijetile.
Također bih Vas htjela pohvaliti što provodite vrijeme s Vašom djecom. Za Vaše dijete je korisno da zajednički provodite vrijeme kao obitelj pa je zbog toga jako dobro što se trudite uključiti ih u zajedničke aktivnosti. Jeste li pokušali razgovarati s djecom zašto je bitno baviti se nekom aktivnošću? Zbog čega im to koristi? Djeca često ne znaju da je tjelesna aktivnost zapravo bitna zbog zdravlja te da bi se prvenstveno zbog toga bilo dobro baviti sportom. Tjelesna aktivnost ponekad se povezuje s gubitkom težine, no njena je dobrobit zapravo prvenstveno usmjerena na zdravlje i važno ju je promatrati na taj način.
Vjerujem da Vam je možda teško nositi se s nezadovoljstvom Vaše djevojčice, no pokušajte joj biti što veća podrška kako bi znala da ste tu za nju. Kada napravi nešto dobro, pohvalite ju. Pokažite joj da Vam je bitna i da ju volite. Ovakve sitnice su djeci ponekad od presudne važnosti za razvoj te pomažu uspostavljanju boljeg odnosa između roditelja i djece.
Naposlijetku, htjela bih Vam preporučiti jednu zanimljivu i praktičnu knjigu koja se bavi psihologijom dječjeg samopozdanja – Bolje biti vjetar nego list, autorica Dubravke Miljković i Majde Rijavec. Vjerujem da bi Vam mogla biti jako korisna i zanimljiva!
Nekim djevojčicama će tijekom odrastanja biti potrebno određeno vrijeme da prihvate i zavole svoje tijelo. Nerealna slika ljepote u medijima ili zadirkivanje vršnjaka mogu otežati taj proces. Takvi stavovi općenito se smatraju normalnom razvojnom fazom, no dobro je obratiti pozornost na njih. Ukoliko oni nastave, postanu intenzivniji ili uz njih primijetite i određene promjene u ponašanju koje Vas zabrinjavaju, uvijek Vam na raspolaganju stoji podrška stručnjaka. To može biti školski psiholog, a možete se obratiti i nekom od brojnih savjetovališta. Besplatno savjetovanje dostupno je primjerice unutar Obiteljskih centara koji su prisutni gotovo u svakoj županiji. Ukoliko u nekom trenutku procijenite da Vam je to potrebno, potičem Vas da nam se ponovno obratite kako bismo Vam ustupili sve potrebne kontakte i informacije.
Ukoliko poželite porazgovarati s nekim o roditeljskim izazovima s kojima se suočavate, preporučam Vam besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broju 0800-0800, otvorenu svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Također, možete potaknuti svoju kćerki da nazove ako se nekad ne bude osjećala dobro, a želi s nekim razgovarati. Hrabrom telefonu možete se obratiti i putem e-maila (savjet@hrabritelefon.hr) ili chata, otvorenog svakim radnim danom od 15 do 18 sati i dostupnog na web stranici www.hrabritelefon.hr/chat.
Na samom kraju bih Vam željela još jednom zahvaliti na povjerenju koje ste nam ukazali svojim obraćanjem i podsjetiti koliko je važno da budete svjesni značajne uloge obitelji koja bezuvjetnim prihvaćanjem i podrškom doprinosi osnaživanju i prihvaćanju sebe. Svojim obraćanjem pokazali ste da brižno pratite svoju djevojčicu i da ste spremni uložiti mnogo truda kako biste joj mogli biti podrška u svemu s čime se suočava. Željela bih Vas potaknuti da nastavite s jednakom pažljivošću i toplinom i da se ne ustručavate potražiti podršku ukoliko procijenite da bude potrebna. Nadam se da Vas je ovo približilo odgovorima na neka od Vaših pitanja te Vam želim svu sreću!
Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

lunja

05.06.2012. 11:20

Poštovana prof. Hrpka,

hvala Vam na odgovoru, savjetima i podršci! Svakako ću pročitati knjigu koju ste mi preporučili i nastaviti uživati u izazovima roditeljstva!

Želim Vam puno uspjeha u Vašem radu,
lijep pozdrav

mama L.