Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


prestrašena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

abogoev1

18.04.2011. 12:05

Poštovana gospođo već sam se javljala na drugu temu sad vas moram upitati nešto drugo što se tiče mlađeg sina koji se već po drugi put u snu skače i davi se.Strah me je jer neznam što mu se događa,ima 4 i pol godine.Unaprijed vam se zahvaljujem.

Hana Hrpka, prof. psih.

22.04.2011. 21:45

Poštovana,
hvala što ste se nam se opet odlučili javiti za pomoć.
Ako sam dobro razumjela, Vi se osjećate zabrinuto i uplašeno zbog svog četverogodišnjeg djeteta koje se neobično ponaša u snu. Kako ste rekli, „skače i davi se“. Vjerujem da Vam je teško jer se suočavate s nepoznatom situacijom i ne znate što napraviti.
Nažalost, informacije koje ste dali su premalo da bi mogla reći točan uzrok. Za početak bi Vas zamolila da mi kažete nešto više o tome, tj. detaljnije opišete situaciju. Npr. kako to točno izgleda kada se Vaš sin „davi“ i na što pod tim mislite? Kojim metodama ga Vi pokušavate smiriti u takvim situacijama i pomaže li nešto? Bilo bi dobro kada bi otkrili metodu kako ga u tom trenu smiriti kako bi mu šok bio što manji.
Rekli ste da se to dosada dogodilo dva puta. Je li u Vašoj okolini u zadnje vrijeme došlo do nekih promjena koje bi možda mogle biti povezane s tim? Iako se roditeljima često čini da mala djeca 'ne razumiju' neke stvari, oni zapravo vrlo dobro upijaju situacije iz svoje okoline i izrazito su osjetljivi na sve što se događa oko njih. Obzirom da su mali i ne znaju kako izraziti svoje probleme i nositi se s njima, često izazvani stres znaju ispoljavati kroz tjelesne indikacije.
Obzirom na ozbiljnost situacije, tj. na činjenicu da se dijete 'davi', zapravo bi Vam savjetovala da se što prije obratite medicinskom stručnjaku, primjerice pedijatru koji će Vam znati reći nešto malo više i uputiti Vas što dalje činiti po tom pitanju.
Ako imate dodatnih pitanja vezanih uz odgoj Vaše djece, slobodno se možete i javiti anonimnoj i besplatnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona radnim danom od 09 do 20 sati na besplatan broj 0800 0800. Također, postoji i opcija chat-a na www.hrabritelefon.hr koji je otvoren svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
U nadi da će se situacija koju ste nam naveli što prije riješiti i da će Vaš sinčić ponovno imati mirne snove,
srdačan pozdrav!
Hana Hrpka, prof.