Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 425 | Broj poruka: 1376

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


problemi seksualnosti u pubertetu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

briga1976

28.10.2013. 22:40

Poštovani!
Ne znam odakle da počnem,samohrana majka sam dječaka od 14.g ,ima redovite kontakte sa ocem i taj dio priče je u redu.Radi ADHD oduvjek je imao problema sa socijalizacijom,a od ove godine je dobio dijagnozu laka mentalna retardacija.Vrlo je drag i dobar u duši ali u zadnjih par godina tj.otkad je otkrio svoju spolnost ja živim u noćnoj mori.Naime pošto nema prijatelja među vršnjacima druži se sa djecom od 7-8 g.(intelektualno je na njihovoj razini)međutim sama sam po treći put saznala da među djecom (dječaci)traži da se međusobno pokazuju i navodno da je jedno dijete i dirao.Kad se prvi puta dogodilo razgovarali smo svi s njim,i to više puta,i činilo nam se da je shvatio šta se smije a što ne.Pošto je u pubetretu čini mi se da je to jače od njega,ja ne znam kako da postupim što da radim,užasno se osjećam jer znam da će ga i to stigmatizirati,a shvaćam i roditelja.Molim vas pomozite mi jer ja više ne znam kako to spriječiti ,čini mi se da razgovori ne pomažu.Za sada sam zabranila da ide u taj park ali nije ni to rješenje.. Molim pomoć što prije Hvala

Nino99

28.10.2013. 23:40

Dobar dan. Imam 14 godina I imam jedan problem. Naime imam dlake svugdje cak sam I bradu dobio I imam je vec otprilike 6 mjeseci.
Imam spermu. Roden sam sa 6 I pol mjeseci. Visok sam 1.69m I imam 88kg. Al ono sto me muci je da vec godinu dana nerastem ili ako da mozda kakav centimetar dva na godinu. I spolovilo mi neraste vise. Trenutno je 12cm. Mosnje mi nevise kao kod drugih prijatelja. Dali sam stao s pubertetom ili jos nisam ni uso? Nekuzim.

Hana Hrpka, prof. psih.

07.11.2013. 09:55

Draga Mama,

Hvala Vam što ste nam se javili i ukazali nam svoje povjerenje u ovoj zahtjevnoj životnoj situaciji. Žao mi je što ste naišli na ovakve poteškoće u ponašanju Vašeg sina. Iz svega što ste napisali stječem dojam da ste vrlo zabrinuti, da se osjećate bespomoćno i usamljeno, što je posve razumljivo. No, moram reći i kako se divim snazi koju pokazujete i kako izlazite na kraj s cijelom situacijom. Vidim da želite najbolje za svoga sina i drago mi je što se ne ustručavate potražiti savjet kako bi u tome i uspjeli.
Kažete da Vaš dječak ima određenih poteškoća među kojima su ADHD i laka mentalna retardacija. Vjerujem da se nije lako nositi se s činjenicom da dijete ima specifične zahtjeve u svom razvoju koje će pred Vas vjerojatno stavljati dodatne izazove jedan duži vremenski period nego što je to kod druge djece. Osim toga, opisali ste i specifičnu teškoću u spolnom razvoju Vašeg djeteta. Vjerujem da Vam je to bilo iznenađujuće i šokantno iskustvo, posebice kada se više puta ponovilo. Mislim da bi slično reagirala većina brižnih roditelja. Roditeljstvo pred nas zaista ponekad stavlja zahtjevne zadatke. U tim trenucima potrebna je posebna snaga i strpljenje, no važno je voditi se djetetovim najboljem interesima, a čini mi se da Vi upravo to i činite i zato možete biti ponosni na sebe.
Rekli ste da je više osoba razgovaralo s dječakom o njegovom ponašanju prema drugim dječacima, ali da se toipak ponovilo. Zanima me na koji način ste razgovarali s njim o tom događaju i samoj spolnosti? Što ste mu rekli? Kako ste mu objasnili da to što radi nije u redu? Ponekad nas u takvim iznenađujućim situacijama preplave različiti osjećaji i ondamožda reagiramo osuđujući ponašanje koje smatramo neprihvatljivim. Ponašanje Vašeg sina zaista je ponašanje koje šteti i drugim dječacima i njemu samome, no čini mi se bitnim razumjeti što je u njegovoj podlozi kako se ono ne bi ponavljalo. Važno je iskreno i otvoreno razgovarati s djetetom o njegovim motivima i osjećajima kako bi bolje razumjeli što se događa i kako bi mu mogli pomoći. Važno je izreći svoju zabrinutost i jasno dati do znanja kako opisano ponašanje nikako nije u redu, ali i poslati poruku da bi voljeli zajedno s njim vidjeti što se događa, da ste bez obzira na sve tu za njega, da u svakom trenutku može računati na Vas i da ćete zajedno s njim pokušati riješiti ovaj problem na koji ste naišli.
Voljela bih naglasiti kako postoje različiti razlozi koji su mogli dovesti do ovakvog ponašanja Vašeg sina i kako ono ne mora značiti da je riječ trajnom i nepromjenjivom stanju kojem će on zauvijek težiti.Napisali ste kako se ovo ponašanje javilo ulaskom u pubertet i kako je vjerojatno povezan s naglim spolnim razvojem i to je moguće. Ako uzmemo u obzir i postojanje lake mentalne retardacije, moguće je da se Vaš sin jednostavno „pogubio“ u svom spolnom sazrijevanju i skrenuo na neke stranputice. Iako je gore spomenuti otvoreni i iskreni razgovor u kombinaciji s ponovnim objašnjavanjem posljedica njegovog ponašanja, nužan u ovoj situaciji, svakako mislim da je važno i obratiti se stručnjaku za pomoć. Kao što sam rekla, u podlozi ovog ponašanja mogu biti razni razlozi i bitno je otkriti o čemu je točno riječ kako bi se adekvatno utjecalo na ponašanje Vašeg sina.
Niste mi napisali odakle dolazite da Vam potražim adrese nekih stručnjaka iz tog dijela Hrvatske, ali Vam svakako najtoplije preporučam Polikliniku za zaštitu djece Grada Zagreba u kojoj rade stručnjaci posebni senzibilizirani za tematiku spolnog sazrijevanja i zlostavljanja. Ako niste iz Zagreba, možete se naručiti i subotom u periodu od 7.30 do 15.00h, na broj telefona 01/34-575-18. Za dolazak je potrebna samo uputnica liječnika opće prakse. Još jednom bih naglasila kako mi se čini važnim obratiti se stručnjaku mentalnog zdravlja kako bi Vaš sinčić dobio najbolju potrebnu brigu u ovoj situaciji i kako bi lakše i zdravije prošao svoj put spolnog sazrijevanja. Osim toga, mislim da je važno da i Vi imate razumijevanje i podršku stručnjaka koja bi Vam pomogla da se lakše nosite s cijelom situacijom. Ako želite, mogu Vam pronaći adresu savjetovališta u Vašoj okolini u kojemu bi to mogli dobiti. U tom slučaju potrebna mi je informacija o Vašem mjestu stanovanja. Zbog osjetljivosti teme i povjerljivosti podataka, voljela bih da daljnju komunikaciju onda nastavimo putem mail-a savjet@hrabritelefon.hr.
Podršku, topli razgovor i odgovore na pitanja koja Vas eventualno muče možete dobiti i na Hrabrom telefonu za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 8 do 20 sati.
Imam potrebu još jednom naglasiti da je pohvalan način na koji podnosite ovu situaciju u kojoj ste se našli zajedno sa svojim sinom i ohrabrujem spremnost da potražite pomoć. Nije mala stvar nositi terete koje Vi nosite i zaista Vam želim puno sreće i uspjeha u ´smirivanju´ situacije.

Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Hana Hrpka, prof. psih.

08.11.2013. 18:35

Dragi Nino,

na početku ti se zahvaljujem na javljanju. Drago mi je što si ovaj forum vidio kao mjesto na kojem možeš ispričati ono što te muči.
Čini mi se da si dosta zabrinut oko svog razvoja i to je posve razumljivo. Pubertet je razdoblje života u kojem se događaju mnoge fizičke i psihičke promjene pa se možemo zapitati je li s našim razvojem sve u redu. No, svatko ima svoj individualan put. Nečije tijelo se razvija brže, a nečije sporije. Vidim da si kod sebe primijetio neke promjene koje se događaju svim dječacima u pubertetu, no brine te hoćeš li još rasti. Mislim da bi se u vezi opisanih teškoća bilo najbolje obratiti liječniku jer je riječ o promjenama medicinske prirode. Ne znam jesi li se dosad povjerio nekome u vezi ovoga? Mislim da bi bilo dobro da o tome razgovaraš s nekom odraslom osobom , možda s tatom, pa da onda zajedno posjetite liječnika. Liječnik je taj koji uz detaljan pregled može utvrditi o čemu se radi i ima li razloga za brigu. Voljela bih naglasiti kako bi sve što njemu kažeš trebalo ostati povjerljivo, samo između vas, tako da mu slobodno možeš reći ono što te muči.
Ukoliko imaš bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nam se možeš ponovno javiti. Želim ti puno sreće i nadam se da će liječnik ukloniti tvoje nedoumice.

Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Jossipp

07.05.2016. 16:25

Ovako, imam 15 godina i visok sam 192 cm a masa mi je 61 kg. Vec davno sam usao u pubertet i imao sam erekcije, sve normalno. No prije mjesec dana primjetio sam da mi erekcije nisu kao nekad, imam ih svaki dan no nisu jake kao nekada. Velicina penisa kada je u erekciji je oko 13 cm a prije je bio oko 16-17 cm te izrazito je tanak. Sada me zanima je li moja visina normalna i hoce li mi se masa povecati, te je li normalno ovo u vezi sa erekcijama i je li velicina i sirina penisa normalna. Unaprijed hvala!

Hana Hrpka, prof. psih.

11.05.2016. 11:35

Dragi Josipe,

zahvaljujem ti se na javljanju te povjerenju koje mi iskazuješ. U svom upitu naveo si mi kako si u posljednje vrijeme primijetio određene fizičke promjene te se pitaš jesu li one uobičajene za tvoju dob. Razdoblje puberteta puno je različitih promjena na tjelesnom i psihičkom planu. Jedna od promjena koja se događa dječacima i djevojčicama vezana je i uz spolno razvijanje te su sva pitanja i dileme koje ti se javljaju uobičajene pa mi je drago što posvećuješ pažnju i educiraš se o razdoblju u kojem se nalaziš. Ono što mi je važno reći ti jest da je razvoj vrlo individualna stvar te se svaka osoba razvija svojim tijekom. Smatram kako je ljudski razvoj te razdoblje kroz koje prolaze svi tvoji vršnjaci vrlo važna tema te se pitam jesi li razgovarao o tome s nekom odraslom osobom u svojoj okolini s kojom bi mogao podijeliti svoja razmišljanja.

S obzirom na to da su pitanja koja si mi postavio pretežito medicinske prirode, savjetovala bih ti da se javiš svom liječniku opće prakse s kojim bi također mogao razgovarati o promjenama koje ti se događaju. Liječnik može provjeriti razvijaš li se primjereno svojoj dobi te postoje li razlozi za zabrinutost. Vjerujem da se može činiti neugodnim ili nezamislivim podijeliti to s drugim osobama, ali samo korak da si se odlučio meni obratiti za informaciju mi govori da si vrlo zreo te se zanimaš oko vrijednih i važnih pitanja u životu svakog dječaka tvoje dobi.

Nadam se da će ti ove informacije biti korisne te da ćeš uz pomoć liječnika ili bliske odrasle osobe saznati sve odgovore na pitanja o kojima promišljaš.
Želim ti puno sreće i bezbrižnih dana!

Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

damjan4

04.04.2017. 09:10

Dobar dan. Imam 15 godina, visok sam 173, penis mi je 8 cm a u erekciji 13,5. Dlake su mi pocele rasti sa 13 i sa 14 su narasle. Mosnja i penis su mi potamnuli i to je sve dobro samo me zanima je li ova velicina mog penisa normalna za moje godine? Hvala.

Hana Hrpka, prof. psih.

04.04.2017. 16:35

Dragi Damjane,

hvala ti na javljanju i iskazanom povjerenju. Opisao si mi kako primjećuješ razne fizičke promjene na svom tijelu i brine te je li to uobičajeno za tvoju dob. Želim ti reći da se trenutno nalaziš u periodu različitih tjelesnih i kognitivnih promjena prouzročenih uobičajenim razvojem. Drago mi je što promišljaš o tome što ti se događa i pokazuješ interes za svoj razvoj. Važno mi je da znaš da je svaki pojedinac poseban i razvija se na svoj način.

S obzirom da se pitanje koje si mi postavio tiče medicinske prirode, savjetovala bih ti da se obratiš svom obiteljskom liječniku te vjerujem da će on biti u mogućnosti odgovoriti na sva pitanja i dvojbe vezane uz tvoj razvoj.

Lijepi pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Djordje95

08.12.2017. 08:45

Pišem vam sa sinovog profila. Zatekla sam sina kako masturbira u kupatilo a u ruke je drzao moje gaće i mirisao ih već nošene i ne znam sta da radim jako se brinem za njega. Tj videla sam ga kroz ključaonicu. A sin ima 20 god

Hana Hrpka, prof. psih.

11.12.2017. 15:10

Poštovani,
s obzirom na to da ste dosad upite Hrabrom telefonu slali putem e-maila i Facebooka, tim putem Vam je poslan i odgovor.
Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.