Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


savjet u vezi sestre


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

guest12345

05.10.2013. 18:45

Poštovani, molim Vas za savjet u vezi moje sestre
Uglavnom, zabrinuta sam dosta za svoju mlađu sestru, ona ima 16 godina, dosta je mirno i uzorno dijete i moji roditelji s njom nikada nisu nekih problema imali.
Ja sam posljednjih mjeseci primijetila da zna nekad biti malo potištena ali sam to pripisivala pubertetu, a kada bih ju pitala šta ju muči, ona bi rekla da je sve u redu ili da ju muči samo to što želi smršaviti par kilograma.
Ali danas sam slučajno, tražeći jednu knjigu u njenoj sobi naletjela na bilježnicu, odnosno njen dnevnik, i ono što sam vidjela me malo zabrinulo. Piše kako je zbunjena i kako ima homoseksualne misli, i kako je zaljubljena u svoju prijateljicu, ali isto tako kako kada izađe van da se nekoliko puta "ubila" od alkohola što me jako zabrinulo. Po onome što piše čini mi se da je dosta nesretna iako ja to po njoj ne bih nikada rekla. Dakle, izvana ona djeluje skroz ok, zadovoljno, ne radi probleme...
međutim, no to me najviše zabrinulo je što je u jednom zapisu napisala da joj treba test na trudnoću!
Molim Vas, recite što da radim, bojim se, ako joj nešto spomenem ili kažem mami, da ce se sestra užasno naljutiti na mene, jer ipak su to privatne stvari, ali opet s druge strane strah me da se s njom nešto događa....
a onda, mislim si, možda samo preuveličavam, pubertet je turbulentno razdoblje... jedino zbog ovog za trudnoću što sam pročitala, to me jako brine....

Ukoliko mi bilo kakav savjet možete dati, bila bih Vam jako zahvalna

Hana Hrpka, prof. psih.

10.10.2013. 23:10

Poštovana,

Hvala Vam na Vašem javljanju i na ukazivanju povjerenja. Drago mi je vidjeti da se brinete za svoju sestru i da joj želite najbolje. Vjerujem da Vas je ono što ste pročitali u dnevniku iznenadilo, a u isto vrijeme i uplašilo jer ste možda dobili dojam kao da Vaša „mala“ sestra odjednom više nije toliko „mala“. Neke od stvari, poput potrebe za testom za trudnoću ili opijanja, jesu situacije na koje je potrebno reagirati. Vjerujem i da niste sigurni što bi sada bilo najbolje učiniti, no drago mi je što se u takvim situacijama ne ustručavate potražiti savjet. Nadam se da će Vam ovaj odgovor donekle ublažiti nedoumice i pružiti određene smjernice za djelovanje.

Kao što ste i sami spomenuli, pubertet uistinu jest turbulentno razdoblje. Za vrijeme puberteta dolazi do velikih promjena u životu osobe, što vjerujem da i sami znate iz svojega iskustva. Kako prelaze u odraslu dob u životima mladih stvaraju se potpuno nova pitanja. Polako otkrivaju svoj identitet, počinju istraživati vlastitu seksualnost, iznimno su osjetljivi na utjecaje iz okoline, pogotovo od strane vršnjaka. Kao i svi mi, žele pronaći svoje mjesto u društvu. U tom razdoblju može doći i do nekih nesigurnosti, poput onih vezanih uz izgled ili vlastitu spolnu orijentaciju te istraživanja u različitim područjima, poput pretjerane konzumacije alkohola, markiranja i slično. Neka djeca i mladi svoju nesigurnost iskazuju kroz agresivno ponašanje, dok se drugi povlače u sebe te tako njihovi problemi ostaju katkada nezamijećeni. Kažete kako je Vaša sestra mirno dijete koje nikada ´nije radilo probleme´. Drago mi je što ste unatoč tome uvidjeli promjene u njezinom ponašanju i njezinu potištenost.

Činjenica da su sve navedene poteškoće dio odrastanja ne znači da im nije potrebno posvetiti pažnju, čega ste, kako mi se čini, i sami svjesni. Zbog navedenoga je od osobite važnosti komunikacija s mladima, kako bi se na vrijeme uvidjelo postojanje nekog problema. Bitno je razgovarati s djetetom i adolescentom, iako to ponekad nije najlakši zadatak. Čini mi se da zbog načina na koji ste došli do informacija o sestrinim osjećajima i razmišljanjima, niste sigurni kako započeti razgovor o ovim temama. Vjerujem da Vam je iz tog razloga trenutno još teže. S jedne strane postoji mogućnost da će se naljutiti ako sazna da ste joj pročitali dnevnik, da će to shvatiti kao nedostatak povjerenja, što bi moglo naštetiti Vašem odnosu s njom. No, s druge strane, na taj biste način izravno mogli razgovarati s njom o onome što ju muči. Možda bi bilo dobro, za početak, razgovor započeti tako da stvorite ugodnu atmosferu i popričate s njom malo općenitije o problemima koje inače muče adolescente. Na primjer, možete započeti razgovor komentirajući neki članak koji ste pročitali na Internetu ili priču o maloljetničkoj trudnoći koju ste čuli. Čini mi se da je upravo mogućnost trudnoće od najveće važnosti u ovome trenutku i da bi bilo dobro najviše se usmjeriti na to. Možda možete s njom podijeliti i svoja iskustva iz dobi kada ste bili u njezinim godinama kako bi uvidjela da i druge u toj dobi muče slična razmišljanja. Na primjer, možete podijeliti svoja iskustva u prijateljskim i ljubavnim odnosima, razgovarati o svom prvom spolnom odnosu i zaštiti, druženjima, izlascima, poimanju vlastitog izgleda i sl. Sve su te teme mučile i muče brojne mlade ljude i važno je da zna da je to uobičajeno i da se s time ne mora nositi sama. Tako ćete joj pokazati da s Vama može razgovarati i da joj možete pružiti podršku i razumijevanje. Vi ste joj po godinama bliži od roditelja pa će možda biti spremnija s Vama razgovarati o tim temama. Mladi često gledaju na stariju braću i sestre kao na uzore. Činjenica da ste i sami nedavno prolazili kroz isto razdoblje može olakšati razgovor sa sestrom, a samim time povećati vjerojatnost da Vam se ubuduće obrati za pomoć.

U ovom razdoblju mladima je potrebno i jako puno topline i razumijevanja. Kada se odlučite na razgovor sa sestrom posvetite joj pažnju u potpunosti. Možda bi bilo dobro da se maknete iz uobičajene okoline, otiđete u šetnju ili na neko mjesto gdje ćete u miru moći razgovarati i gdje ćete se obje osjećati opušteno. Važno je da dobije poruku da ste tu uz nju bez obzira na sve i da Vam se može obratiti kada god poželi. Vi se možete ne slagati s određenim ponašanjem poput alkoholiziranja, ali to ne znači da je zbog toga manje volite. U redu je to joj i reći. Ukoliko takav pristup ne dovede do pomaka i vidite da Vam se ne povjerava, možda biste onda mogli spomenuti dnevnik i informacije koje ste u njima pročitali. Važno je da u toj situaciji izrazite svoju zabrinutost, da objasnite kako Vam je žao što ste na taj način ugrozili njenu privatnost, da znate da to nije bilo u redu, ali da joj sada, kada to sve znate, želite pomoći. Moguće je da će doći do burnih reakcija zbog spomenutog narušavanja privatnosti, no i tu toj situaciji treba biti „hladne glave“ i dati sestri pravo na takvu reakciju. Vrlo je bitno da joj pristupite s puno razumijevanja i ljubavi, a da izbjegavate bilo kakvo osuđivanje jer to u njoj može stvoriti otpor i daljnje povlačenje u sebe, no, iz Vašega upita i zabrinutosti činite mi se sestra koja u sebi nosi i razumijevanje i podršku za svoju mlađu sestru.

Spomenuli ste i da je u zadnje vrijeme potištena, a kao razlog navodi nezadovoljstvo svojom težinom. Iako niste sigurni da je to pravi razlog njezine potištenosti, moguće je da je i to dio problema koji ju muče. Možda ju možete potaknuti na bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću pri čemu bi naglasak mogao biti na dobrobitima vježbanja za zdravlje, a tek onda za tjelesni izgled pružajući i kroz to poruku da je privlačna i lijepa upravo takva kakva jest, ali da joj vježbanje može pomoći da se i sama bolje osjeća u vlastitome tijelu. Osim za gubitak težine, tjelesna je aktivnost korisna i za ´popravljanje´ raspoloženja (luče se endorfini koji su odgovorni za dobro raspoloženje) te često dolazi i do porasta samopouzdanja. Iako je mladima u toj dobi izgled zaista bitan, važno je poticati ih na razmišljanje o vlastitim osobinama koje im sviđaju, o stvarima koje ih čine sretnima i poticati ih da se njima posvete jer sve to pozitivno utječe na naše raspoloženje i samopouzdanje. Bilo bi dobro da razgovarate sa sestrom o tome što voli kod sebe, ali isto tako joj Vi možete reći što se Vama sviđa kod nje i što najviše cijenite. Kada nismo sigurni u sebe, važna su nam povratne informacije drugih ljudi jer na taj način stvaramo objektivniju sliku. Možda možete zajedno krenuti na neki program vježbanja, ako Vam to Vaše obaveze dopuštaju jer i to također može biti dobra prilika da provodite vrijeme zajedno i time razvijate svoj odnos.

Vjerujem da je situacija u kojoj ste se našli zbunjujuća i za Vas samu te da ćete možda imati nedoumica ili samo potrebu za podrškom. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja možete se obratiti i Hrabrom telefonu na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem mail-a savjet@hrabritelefon.hr. Također, Hrabri telefon ima i chat na adresi www.hrabritelefon.hr koji je otvoren svakim radnim danom od 15 do 18 sati. Naravno, uvijek se možete ponovno javiti i ovim putem. Bilo bi svakako korisno da se na navedene kontakte javi i Vaša sestra. Ondje, u povjerljivom i anonimnom razgovoru s mladim i educiranim osobama, možda može pronaći odgovore na neka pitanja koja ju muče.

Za kraj bih Vas željela još jednom pohvaliti što brinete o sestri i što ste spremni biti joj podrška. Nadam se da će Vam ovi savjeti koristiti te umanjiti nedoumice koje imate vezano za daljnje djelovanje. Potičem Vas da ustrajete u svojoj sestrinskoj ljubavi i podršci i želim Vam puno uspjeha.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka.