HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


molim pomoć


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

očaj

21.12.2007. 23:05

Majka sam 21 godišnje studentice s kojom imam jako dobar odnos i mislila sam da o svemu možemo razgovarati.Jučer sam saznala jednu stvar od koje mi se krv zaledila u žilama. Majka njene prijateljice nazvala me i rekla da je moju kćer u dobi od 5 godina seksualno zlostavljao moj brat .Moj brat ima 50godina i osoba je s mentalnom retardacijom ,živi s majkom. Mislim da mi se nije mogla dogditii mučnija stvar u životu. Upravo mi je nepodnošljivo pomiriti se sa spoznajom da je moje dijete prolazilo kroz tako nešto a da ja to nisam uopće zamijetila.Ja sam očajna jer ne znam kako pomoći svojoj kćeri.Još se više ljutim na sebe što nisam prepoznala da se to događalo. Što je najbitnije sada poduzeti? Kako se postaviti prema obitelji, majci koja je već u godinama i koja je već uz bolest mog brata prošla pravu Golgotu kroz život.Pomozite molim vas

03.01.2008. 16:20

Poštovana gospođo,

Vjerujem da zbilja prolazite kroz „pakao“ osjećaja i ne znate kako se postaviti i što poduzeti. Prvo bih Vam rekla da zbilja postoje situacije kada roditelji teško mogu prepoznati da se nešto takvo događa sa djetetom. Također, roditelji su često preopterećeni poslom i osiguravanjem egzistencije za svoju obitelj i često neke promjene u ponašanju djeteta ne primjete ili ga pripišu nekim drugim razlozima. Roditelji koji vole svoju djecu i žele im dobro ne rade to sa lošom namjerom. Uostalom, dijete ne mora znati da mu se događa nešto „pogrešno“, posebno kada je riječ o djetetu predškolske dobi kada nema dovoljno informacija o spolnosti.
Ono što biste prvo trebali napraviti jest razgovarati o tome sa Vašom kćeri, o samom događaju i njenim osjećajima. Izrazite joj svoje osjećaje i dajte joj svu svoju podršku. Probajte joj ne nametnuti osjećaj krivnje što Vam se nije obratila za pomoć, ona je imala svoje razloge. Vjerojatno je da će Vaša kćer trebati psihoterapijski tretman, kako bi proradila seksualno zlostavljanje u djetinjstvu. Takvi događaji ostavljaju posljedice na ponašanje i funkcioniranju osobe i vrlo ih je bitno proraditi. Postoje i druge mogućnosti koje dolaze u obzir, obiteljska i individualna savjetovanja, obiteljske terapije. Bitno je raditi na tome, šutnjom i ignoriranjem problem postaje samo veći.
Pitate kako da se postavite prema svojoj obitelji. Osobe sa mentalnom retardacijom najčešće ne znaju što je dobro, a što loše, to također ovisi o stupnju mentalne retardacije. Mislim da bi bilo dobro da se obratite u CZSS koji ima u tretmanu Vašeg brata te se posavjetujete sa njima, slobodno im izložite Vašu situaciju. Također se možete obratiti za savjet stručnjacima koji su imali u tretmanu Vašeg brata i koji su upoznati sa njegovim stupnjem mentalne retardacije.
Vjerujem da je samo saznanje za seksualno zlostavljanje Vaše kćeri šok za Vas i da Vam je vrlo teško. S druge strane optuživanje retardirane osobe također nema smisla.
Hvala Vam što ste se nama obratili za pomoć. Za bilo kakva dodatna pitanja možete nas nazvati na našu savjetodavnu liniju na broj 0800-0800, svakim radnim danom 9-18h. Linija je besplatna i anonimna. Našu liniju moće nazvati i Vaša kćerka ako će imati potrebu. Na Hrabrom telefonu također možete dobiti preporuku kamo se obratiti s obzirom na mjesto stanovanja.
Srdačan pozdrav,
Hrabri telefon