HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Samohrani otac alkoholicar


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tocko99

20.08.2018. 01:05

Pozdrav. Doso sam ovdje ne znajuci koga bih pitao za savjet. Imam 19 godina i upisao sam fakultet. Imam samo oca, mama mi je umrla prije 1,5 godine od raka dojke. Trenutno radimo ja i brat (18) sezonski posao 12 sati dnevno kod mog starog u restoranu na moru kako bi mogli prezivjeti zimu. Moj otac na sezoni pije ogromne kolicine alkohola. Pijan je svaki-svaki drugi dan do razine nerazumljivog govora. Ne priznaje da je alkoholicar te govori da svoju djecu (mene i mog brata) voli najvise na svijetu - kad je trijezan hvali nas i govori da smo njegov ponos, a kad je pijan govori da smo ljencine i da nas se srami. Srcani je bolesnik i strah me je da mu se nesto ne dogodi jer nemam vise nikoga na ovom svijetu (imam dedu i baku koji kao da mi to i nisu). Uz to sve i pusi vise od dvije kutije na dan, a ne bi smio ni primirisati cigaretu. Ne znam sta da ucinim jer kad god pokrenem temu kaze da nisam normalan ili da sam bolestan i sl. Strah me je i razmisljam kako cemo ja i brat, jos uvijek srednjoskolac, ostati bez ikoga i da cu na kraju morat odustat od faksa da nas prehranim! Nadam se da mi netko moze pomoci jer njega nitko ne moze kontrolirati!

Savjetodavna linija, za djecu

22.08.2018. 20:45

Dragi prijatelju Hrabrog telefona,
hvala ti što si nam se obratio za pomoć i što imaš povjerenja u Hrabri telefon. Željela bih te pohvaliti što si situaciju u kojoj se nalaziš shvatio ozbiljno i odlučio reagirati. Čitajući tvoje riječi, dobila sam dojam da si brižna i hrabra osoba, da ti je stalo do tvojeg brata i oca te da se trenutno u svojoj obitelji nosiš s puno odgovornosti. Istovremeno, imam dojam da se osjećaš bespomoćno i da više ne znaš što bi mogao napraviti u ovoj situaciji, ali si i zabrinut jer ne znaš što bi se moglo dogoditi u budućnosti i kako će to utjecati na vašu obitelj.
Ako sam dobro shvatila, brine te što otac pije puno alkohola. Kažeš da vam inače govori da vas voli, no u alkoholiziranom se stanju njegovo ponašanje promijeni, odnosno govori vam da ste lijenčine i da vas se srami. Iz tvojih sam riječi dobila dojam i da te je strah da mu se nešto ne dogodi. Iz tvojih redaka iščitavam da ti je zaista stalo do članova svoje obitelji i da bi najviše volio kad bi otac riješio teškoće s alkoholom, pogotovo zato što je srčani bolesnik i bojiš se da brat i ti ne ostanete sami. Osim alkohola, brineš se i zbog broja cigareta koje puši svaki dan, a ne bi smio zbog zdravstvenog stanja.
Napisao si da si već poduzeo neke korake vezano uz svog oca. Pitam se koji su to koraci. Ovisnost o alkoholu je bolest koja zahtijeva stručnu pomoć liječnika. Potražiti stručnu pomoć prvi je i nužan korak u poboljšanju zdravlja pojedinca, kao i cijele obiteljske dinamike. Vjerujem da i tvoj brat primjećuje tvoju brigu i da mu puno znači to što si uz njega i što si mu potpora i oslonac. Zanima me na koji si način pričao s ocem i u kojoj situaciji. Ako sam dobro shvatila, bez obzira na to što si mu rekao, imaš dojam da tvoj otac nije shvatio ozbiljno tvoje riječi. Vrlo često osobe poriču da imaju ovisnost, dok s druge strane njihovi bližnji zamjećuju njihove promjene i probleme. Ono što bih ti htjela istaknuti je da se osobe u takvim situacijama ne ponašaju tako namjerno i jer su loše osobe, već im takvo ponašanje uvjetuje ovisnost. Zato je od iznimne važnosti da osoba ovisna o alkoholu što prije stekne uvid u to da bi se trebala liječiti i radi sebe i radi svoje obitelji.
Budući da nemam sve informacije o tome na koji si način pristupio cijeloj situaciji, napisat ću ti što obično pomaže u ovakvim situacijama i na koji način možeš pokušati pomoći svom ocu. Kao što si i sam rekao, tvoj otac se ponaša drugačije kad nije pod utjecajem alkohola, pa bi s njim trebao pričati u takvoj situaciji, kad ste oboje donekle smireni i kada možete započeti razgovor nasamo. Mislim da je važno da mu kažeš da si zabrinut zbog njegova pijenja, a možeš i spomenuti primjere zbog kojih je pijenje uzrokovalo probleme. U razgovoru ti može pomoći i sama priprema. Naime, možeš si prije tog razgovora napisati što ćeš reći i na koji način. Često u razgovoru koristimo rečenice s kojima iznosimo ono što želimo reći, ali s druge strane zvuče kao da optužujemo neku osobu i osobe ih odbijaju čuti, što dovodi i do svađe. Međutim, postoji način na koji se neka poruka može reći na drugačiji način. O dobrom načinu prijenosa neke poruke možeš pročitati na sljedećoj poveznici: https://tinejdzeri.hrabritelefon....nci/poteskoce-u-odnosima-u-obitelji/.
Isto tako, iako si ti punoljetan, tvoj brat još uvijek ide u školu i stoga je važno da dobijete pomoć odraslih osoba. Bilo bi dobro da potražite pomoć pri motiviranju svojeg oca od strane vaših zajedničkih ili njegovih dobrih prijatelja ili ostalih članova obitelji, koji će svojim prijateljskim, dobronamjernim razgovorima pokušati potaknuti donošenje odluke o početku liječenja. Možete potražiti i pomoć obiteljskog liječnika. Pitam se kako ti se to čini. Važno je da ti i brat osjetite da niste sami, a i da vaš otac stekne uvid u to kako, osim vas, i drugi vide njegove teškoće. S obzirom na to da tvoj brat ide još uvijek u školu, mislim da je važno i da tvoj tata dobije stručnu pomoć u svojoj roditeljskoj ulozi. U tome mu može pomoći Centar za socijalnu skrb, ustanova u kojoj može dobiti savjetovanje, podršku i naučiti nešto o tome kako njegovo stanje može utjecati na njegovu djecu i na koji način može raditi na tome. Centru se možeš obratiti sam, u podružnicu najbliže mjestu stanovanja, a možeš i s nekom odraslom osobom. Također, ako želiš, i mi možemo poslati obavijest Centru o tome što se događa u tvojoj obitelji, no u tom slučaju su nam potrebni neki podaci, odnosno ime i prezime tebe i tvog brata te adresa na kojoj stanujete. Pitam se što misliš o ovim idejama. Voljela bih da nam se ponovno javiš i kažeš što misliš o njima i čini li ti se neki od ovih prijedloga kao nešto što bi htio pokušati.
Nadam se da će ti prijedlozi u odgovoru biti korisni i ponuditi ti određene smjernice. Za dodatna nam se pitanja, osim putem e-maila, možeš obratiti na liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna i otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.
Želim ti puno hrabrosti, sreće i uspjeha u prevladavanju ove prepreke te sretne i bezbrižne trenutke u budućnosti.
Puno te pozdravlja,
tvoj Hrabri telefon