Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


igla i vazduh


Autor Poruka

leon

04.04.2003. 23:13

Poštovani!
Molim Vas, da mi, ako možete detajlno, objasnite što bi se desilo ako bi si čovjek sa iglom u venu naterao vazduh. Ovo pitam zbog toga, jer moj prijatelj ima lude planove da če se tako ubiti, pa me zanima je li uopšte moguče da se neki tako ubije??? Ali ako je ovo moguče, zašto? Šta se onda desi? Kuda ide vazduh? I šta učini? I najvažnije, dali postoji mogučnost, da, ako to učini, preživi? Dali u tom slučaju postoje neke ozbiljne posledice za organizam??? Molim vas , da mi objasnite što čim prije više možete.. Za odgovor se Vam unapred zahvaljujem!!

dr. sc. Darko Anić

06.04.2003. 18:53

U najgorem slučaju može doći do embolije pluća, a ako je ona masivna i do fatalnog ishoda (smrti). Zrak kao čep zaustavi cirkulaciju krvi u organizmu (plućnoj arteriji koja odvodi krv iz srca u pluća). Potreban je hitan operativni zahvat odstranjenja embolusa (čepa), uz visoku smrtnost.
U boljim slučajevima dolazi do periferne embolije (ekstremiteta), tromboze vena. Ovisi o putu (gdje se zaustavi) i količini zraka u žilama. Posljedice su ozbiljne (neurološke, plućne, vaskularne).
Razgovarajte s prijateljem. I s njegovim roditeljima, posebice ako je to ozbiljno odlučio.