Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ad


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

laura_2

17.10.2009. 13:40

Neznam dali se sjecate "prepucavanja" o alergiji na jagode,,,,

uglavnom, bili ste u pravu! Luka nije alergican na jagode a kamoli na maline.. Cijelo ljeto ih je jeo i nista od flekova. Sad kad je zahladilo poflekavio je i vise nego prije s tim da sad ima i na licu. Nista ga ne svrbi (valjda kad se ne ceska) samo je gadno za vidjeti...
Kaj s tim? Ostaviti ili treba ljeciti? Testiranje da ili ne?
Ja bi ostavila posto ne vidim da mu stvara probleme, a opet, svakim danom sve vise izbija..
btw Luka ima 19 mjeseci...
mazemo trenutno s excipial losionom ali nista ne koristi ( prije ljeta probali i adremu, bepanthen, i kupanje s maslinovim uljem ali nista nije koristilo...prolazi smo od kortica a i to mi bezveze mazati kad izbije cim prestanem)

Darko Richter, dr. med.

17.10.2009. 20:00

Bez obzira na ranije kilometarsko prepucavanje, ja ne znam dijagnozu u Luke.
Mogao seam se prepucavati oko bjelodane činjenice da alergije na jagode nema, ili skoro nikada nema kad to misle roditelji. To je činjenica, i za to mi nije trebala nikakva dijagnoza.
A ovo sada, da dobiva flekove, to je nešto što traži dijagnozu. Ja mogu vjerovati u dijagnozu, ako ju je napismeno postavio neki liječnik, osobito dermatolog ili pedijatar, no ponvaljam, ne zanimaju me dijagnoze iz kućne radinosti.
Ako ja znam dijagnozu, onda mogu mudrovati zbog čega nastaju razne promjene i da li imaju veze s tom dijagnozom, i što bi valjalo učiniti dalje.

laura_2

18.10.2009. 04:35

ok...a kome se obratiti? nasa ped. vel ida nekakva testiranja nemaju svrhe prije trece godine...zg mi bas i nije pod nosom...
ima koristi da vam poslikam?

Darko Richter, dr. med.

18.10.2009. 13:05

Nije istina da nikakva testiranja ne dolaze u obzir prije 3 godine. Dijete se može testirati od dobi 1 ili 2 mj., i, ako je alergično, bit će pozitivno. A osim toga, može se izvaditi krv na specifične IgE, a u ovoj dobi trabalo bi vidjeti, bjelanjak, kravlje mlijeko i grinju, osim samog ukupnog IgE.

laura_2

18.10.2009. 14:05

ok...ajd jos nesto...ako je na nekaj od tega alergican tj ispadne pozitivno zasto onda preko ljeta nema nikakvog osipa?

Darko Richter, dr. med.

18.10.2009. 19:55

Zašto ne bi imao? On ima alergiju zbog kože (što vi vidite kao osip), a nema kožu (osip) zbog alergije.

laura_2

19.10.2009. 00:15

hocete reci da se alergija (osip na kozi) preko ljeta ne mora vidjeti a u ostalim mjesecima mora??

iliti da je alergican bez obzira sto se nekad vidi a nekad ne?

Darko Richter, dr. med.

19.10.2009. 11:50

hocete reci da se alergija (osip na kozi) preko ljeta ne mora vidjeti a u ostalim mjesecima mora?? NITI SLUČAJNO. KAŽEM SAMO TO DA NAJVJEROJATNIJE IMA ILI ĆE IMATI ALERGIJU ZBOG KVALITETE KOŽE, A NE OBRNUTO. PRVO JE KOŽA, ONDA ALERGIJA. A LJETI SE KOŽA ATOPIJSKOG EKCEMA MALO POPRAVI, POD UTJECAJEM SUNCA, I UNATOČ STALNIM UPOZORENJIMA DA SE NE VALJA SUNČATI, SUNCE GRIJE I OBASJAVA KOĆU I STANICE EPIDERMISA SE BRŽE MNOŽE, TAKO DA JE KOŽE MLAĐA I FINIJA. ZATO SE PROMJENE LJETI VRLO ČESTO POVUKU.

iliti da je alergican bez obzira sto se nekad vidi a nekad ne? KADA POSTANE ALERGIČAN, ONDA JE ALERGIČAN STALNO, SVE DO SVOJE OBDUKCIJE. A VIDI SE I NE VIDI SE, JER TO OVISI O PUNO FAKTORA, OBJEKTIVNIH I SUBJEKTIVNIH. JEDAN OD VAŽNIJIH SUBJEKTIVNIHFAKTORA JEST I KADA I KAKO GA GLEDA MAMA, TE KADA I GA DOKTOR DOBIJE NA PRIKAZ.

laura_2

19.10.2009. 17:30

i sad opet skuziti...
tocnije...

mama gleda dijete i u panici ide doktoru jer mu nekaj je a doktor ga gleda kao pacijenta kojem skoro nista nije??

Darko Richter, dr. med.

19.10.2009. 22:55

Savršeno vas razumijem ako sada od prve niste shvatili što je bilo prije kokoš,ili jaje (atopijska koža, ili alergizacija). No, to i nije tako važno. Važno je da to razumije liječnik i da onda izvede dobro liječenje za dijete.

laura_2

20.10.2009. 00:25

pa u tome i je stavr sto lijecnik dok dijete dovedem zbog osipa veli da ce to proci do tri godine i da nisu potrebna testiranja te propise kortikosteroide...

znaci ako njegova dr. veli tako onda to tako je i ja nemam kaj traziti dalje??

Darko Richter, dr. med.

20.10.2009. 20:10

Evo sada doznajem da uopće nema alergološku obradu. To je krivo, alergološka se obrada mora i treba napraviti, jer, atopijski dermatitis s alergijom(70%) puno je uporniji, od onoga bez alergije (30%). A i kada se zna alergizacija, može se pokušati s eliminacijskom dijetom.

laura_2

10.11.2009. 22:20

nakon bezuspjesnog mazanja excipielom, adermom i mustelom cula za krmeu gmp iz neke biljne ljekarne...i nakon cetiri dana gotovo da je nestalo sve crvenilo sto je imao happy

neznam jeste li culi za tu kremu (mast) ali eto...da znate

Darko Richter, dr. med.

11.11.2009. 00:05

Ne bi bilo dobro da se zanosite nekim biljnim kremama.
AD dolazi i prolazi, i ako baš tada pojedete Bronhi bonbon, i AD se popravi, donosite neke krive zaključke.
Za AD je važno da se učini alergol. obrada, da se poduzme etiološki što se može, i da se, sa i bez alergije uporno maže što masnijim mazilima za kožu, a po potrebi steroidi, i takrolimus. To bi bilo to.