Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mononukleoza i cijepljene


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noaema

09.11.2009. 15:30

Poštovani dr. Richter,
mom sinu (4,5g) je 1.10.dijagnosticirana mononukleoza. Kontrolni nalazi od 1.11. su uredni. Trebao bi dobiti cjepivo Pneumo 23 (prije 7mj. je primio prvu dozu Prevenara) i htjela bih ga cijepiti i protiv gripe. Trebamo li još pričekati, obzirom da je nedavno prebolio mononukleozu? Ako ne, može li se cijepiti u jednom danu s Pneumo 23 i protiv gripe?

Kćerka je 11 mj. i ona treba dobiti drugu dozu prevenara i htjela bih ju cijepiti protiv gripe, al pedijatrica ne preporučuje jer kaže da je imala slučajeva tako male djece koja su imala popratne simptome cijepljenja teže nego da su dobila gripu.
Kakvo je Vaše mišljenje glede cijepljenja tako male djece i da li i ona može dobiti oba cjepiva u jednom danu?

Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

09.11.2009. 21:40

Jadno i drugo dijete mogu se cijepiti istog dana i protiv gripe i protiv pneumokoka.

noaema

11.11.2009. 20:10

Danas smo bili kod pedijatrice na cijepljenju, djevojčica je dobila drugu dozu Prevenara, a protiv gripe ju je pedijatrica odbila cijepiti objašnjavajući da ne želi cijepiti s cjepivom za odrasle kad ima za djecu te da im je rečeno (ne znam tko i gdje) da se kod djece do 2 godine cjepivo protiv gripe nije pokazalo učinkovito te da se cijepe samo djeca s kroničnim bolestima respiratornog trakta. Što mogu sada učiniti? Ja želim zaštititi svoje dijete od gripe, a ne vidim načina? Mogu li je odvesti u zavod za javno zdravstvo(Osijek) i tamo cijepiti? Stara je 11 mjeseci.

Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

11.11.2009. 21:15

Pogotovo je oni neće cijepiti, jer oni propagiraju da je cjepivo neučinkovito u djece, ili da je bolje da dijete preboli prirodnu gripu. Međutim, Amerikanci i ostatak svijeta cijepe djecu od navršenih 6 mj. dalje. I misle da je cjepivo jako dobro. Neki ovdje su vjerojatno opet pametniji od svih. Vi mene pitate kao da ja moram zastupati neko službeno mišljenje, koje ima svoju službenu realizaciju. Nikada nisam bio državni, iako sam državotvoran, i to 100%. Morate malo razbistriti u svojoj glavi da ono, što vam kaže državotvorni pojedinac, nije isto što kažu državni činovnici. Neki su uzurpirali državu. Što ja tu mogu?