Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jadranka

30.10.2001. 00:05

MOJA DJEVOJČICA VEĆ TREĆU GODINU ZA REDOM KAŠLJE U RAZDOBLJU OD OSMOG DO PRVOG MJESECA U GODINI.NAPADAJI SE JAVLJAJU UGLAVNOM PRI FIZIČKOM NAPORU I PO NOĆI.OVE GODINE SU NAPADI KAŠLJA POSTALI JAČI NEGO PROŠLIH GODINA PA NAS JE PEDIJATRICA UPUTILA NA PRETRAGE SUMLJAJUĆI NA ALERGIJU.NAKON NIZA PRETRAGA UTVRĐENO JE DA JE IgE PRIST 273 ALI SE NIJE UTVRDILO NA ŠTA JE CURICA ALERGIČNA.ECP JE 8,3.BRIS NOSA NA EOZINOFILE JE NEGATIVAN,KRVNA SLIKAJE U REDU KAO I BRIS GRLAI NOSA.KAO TERAPIJU DOBILI SMO CLARITIN,NASONEX I FLIXOTIDE-50 INHALER.
DJEVOJČICA IMA5 GODINA.NAPADAJI SE OČITUJU KAO JAKI KAŠALJ UZ POVRAČANJE A PONEKAD JOJ JE TEŠKO UDAHNUTI ZRAK U TOKU KAŠLJA.
ZANIMAME DA LI SE SAMO NA OSNOVI UKUPNOG IMUNOGLOBULINA MOŽE UTVRDITI DA SE RADI O ALERGIJI I O KOJIM BI SE BOLESTIMA EVENTUALNO JOŠ MOŽE RADITI?KOJE PRETRAGE SU POTREBNE DA SE KONAČNO UTVRDI O ČEMU SE RADI JER JOJ TERAPIJA NE POMAŽE?

Dr. Darko Richter

30.10.2001. 17:41

Vaša je djevojčica sigurno sklona alergiji jer na to ukazuje povišeni IgE. Treba utvrditi i da li je doista postala alergična na nešto konkretno: grinje iz kućen prašine, peludi ili dlaku životinja, ili, možda, neku vrstu hrane. S obzirom na podatak da ima napade (suhog?) kašlja noću i uz tjelesni napor, temeljito je sumnjiva na astmu. Dijete od 5 godina može se bez problema testirati na različite alergene pomoću kožnog "prick" testa (ne boli, nema uboda, već se samo pogrebe površina kože), a neka djeca mogu već u toj dobi dobro učiniti spirometriju, tj. test plućnog kapaciteta. Katkada je dovoljan pregled slušalicama, ako baš u tom času ima spazam. Time bi trebalo upotpuniti obradu Vaše djevojčice, pa ukoliko živite u Zagrebu ili okolici, možete mi je dovesti na pregled svakog petka od 8-14 h u Alergološku ambulantu Klinike za pedijatriju - Šalata.

Nanslam

12.10.2018. 22:10

Poštovani, sinu od 3.5 god.je dijagnosticirana dječja astma ze alergija na grinje i kućnu prašinu. Sada se javlja problem grijanja u stanu. Klima vjer.nije dobra zbog prašine, a peći na drva vjer.nisu dobra zbog dima. Što ipak odabrati te da li koristiti ovlaživače prostora? Molim savjet. Unaprijed velika hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.10.2018. 21:40

Temperatura prostora bi trebala biti 20-21 stupanj C, grijanje na drva je bolje ali dimjak mora biti ispravan!. Redovito zračite prostor. Ovlaživač zraka treba biti ultrazvučni i primjerenih tehničkih karakteristika za volumen prostora (mali isparivači su beskorisni).

Nanslam

15.10.2018. 15:50

Hvala puno! Radi se o stanu od 58 m2. Postoji li možda neko drugo grijaće tijelo koje bi bilo najbolje? Ne mora to biti klima ili drva?
S poštovanjem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.10.2018. 10:55

Nije bitno, samo da je dimnjak ispravan i da u kući ima što manje prašine koja se grijanjem podiže. Može se koristiti i ovlaživač s ionizatorom.