Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Otvoren ductus arteriosus i otvoren ovalni otvor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lenaneva

22.10.2018. 18:50

Postovani! Djevojcica stara mjesec dana. Jos u rodilistu uocen je sum na srcu i dijete je odvedeno na uzv gdje je utvrdjena dijagnoza navedena u naslovu. Danas nakon mjesec dana ponovili smo pregled kod kardiologa. Nalaz je slijedeci:
situs solitus,uredan utok sistemnih i plucnih vena. Uredna segmentalna gradja srca. Srcane supljine urednih dimenzija,stijenke uredne. Uredna kontraktilnost miokarda,ejekcijska frakcija uredna.
Vidljiv otvoren ovalni otvor s lijevo desnim pretokom,bez hemodinamske vaznosti.
Interventrikularni septum urednog kontinuiteta.
Atrioventrikularne valvule uredne funkcije. Aortna valvula trikuspidalna bez stenoze ili insuficijencije. Luk aorte lijevi,koronarne arterije i arterije luka uredne.
Vidljiv otvoren arterijalni kanal s lijevo desnim pretokom gradijenta do 60mmHg,bez srcane supljine.
Mozete li mi reci ima li sanse da se ductus i ovalni otvor sami zatvore i do koje dobi djeteta se mogu spontano zatvoriti.
L.p.
Mama Ines

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2018. 22:25

Izgledi da će se foramen ovale zatvoriti su veliki, no ako se i ne zatvori neće biti nikakvog utjecaja na rad srca i normalan život. Postoje i izgledi da će se Ductus Botalli zatvoriti no to je nešto manje izvjesno. Potrebno je praćenje u kojem će kardioog vrlo precizno odrediti da li je potebna ikakva intervencija i kada je vrijeme za nju.