Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vesna

22.04.2002. 12:50

Poštovani dr. Richter,

Imam sina od 2 godine i 3 mjeseca. Već dugo ima problema s curenjem nosa uz negativne briseve nosa i grla u više navrata pa liječnica otorinolaringolog sumnja na alergiju (u mojoj obitelji ima astme, u obitelji mog muža alergije). Kad završi s Dimidrilom kojeg sad pije i bude "čist" barem mjesec dana mislila ga je uputiti na alergološke testove. Molim Vas da mi napišete kako se rade ti testovi na tako malom djetetu. Ja sam protiv toga da se on pika 30ak puta, ali sam čula i da postoji neko ispitivanje manje stresno za dijete - tako da mu se samo jednom izvadi krv. Da li je to točno, i ako je, kako se to radi?
Također Vas molim da mi kažete da li mogu napraviti nešto s informacijom da mi je dijete alergično na nešto osim čuvati ga od izvora njegovih reakcija? Postoji li lijek protiv alergija i ako da, kojih?


Unaprijed hvala na Vašem vremenu i odgovoru.

Dr. Darko Richter

23.04.2002. 15:14

Potrebno je učiniti alergološke testove upravo onako kakao vam je savjetovano na ORL. Dakle, kada prođe najmanje 3 tjedna od Dimidrila ili sličnog antihistaminskog lijeka, potrebno je poduzeti tzv. prick test - kožno testiranje koje ni u kojem slučaju nije traumatično za dijete, jer se ne radi o ubodima do krvi, već samo o prokidanju rožnatog, neživog sloja kože vrškom lancete. Zapravo, za uspjeli test ne smije se pojaviti niti kapljiva krva na mjestu "uboda". Osim toga, niti slučajeno se ne izvodi testiranje na 30-ak alergena, već se ograničava na najčešće: grinje, peludi trava, stabala i korova, dlaku životinja, a u dobi vašeg djeteta još na jaje, kravlje mlijeko i možda neke druge nutritivne alergene. Možete se javiti na Kliniku za pedijatriju - Šalata, u Alergološku ambulantu (pon., sri., pet., od 8-14 h).