Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amra

18.04.2002. 13:36

Moj djecak ima punih pet mjeseci i dobra je i napredna beba.
Kada mu je bilo 3 mjeseca (tada je bio iskljucivo na mome mlijeku) pojavila se tamnozelena, ljepljiva stolica sa kiselim mirisom. Beba je bila neuobicajeno nervozna i placljiva i manje je jela. To je trajalo 15-ak dana.
Sada, sa pet mjeseci opet se pojavila takva stolica i ostali simptomi. SAda pomalo jede HIPP-ove vocne i mlijecne hapice i doji.
U oba slucaja imao je zacepljen nosic (sto je inace kod njega cesta pojava).
Molim vase misljenje, da li je to reakcija na neku hranu ( koju ja jedem ) ili je u nesto drugo u pitanju.

prof dr sc Ana Votava-Raić

22.04.2002. 21:30

Cijenjena gospođo, počet ću s Vašom konstatacijom koja je jedino važna: "...dobra je i napredna beba". Stolica djeteta na majčinom mlijeku normalno je kisele reakcije i žuto-zelene boje (zbog oksidiranog bilirubina), a boja može biti promjenljiva, na primjer ovisno o dotoku žuči u tanko crijevo; veća količina žuči stvara tamnije zelenu boju. Što se tiče začepljenog nosa, radi se o nerijetkoj pojavi u toj životnoj dobi, koja je najvjerojatnije virusne prirode. Niste naveli da li je dijete imalo u to vrijeme češće stolice koje mogu biti povezane s virusom u gornjim dišnim putovima. Hrana koju Vi jedete može imati stanovito značenje. Međutim, vjerujem, da je pojava (iako ponovljena) u svojoj biti beznačajna. Na kraju citirat ću Vam ( a što sam već jednom u prijašnjem odgovoru na slično pitanje) napisala starije pedijatre koji su običavali reći: "Treba gledati u dijete, a ne u stolice", naravno pod uvjetom da je dijete napredno, kao što je to slučaj u Vašeg djeteta. Mnogo pozdrava.