Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija i dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alenka

29.06.2009. 10:20

Postovani,
prije deset dana pojavila mi se urtikarija, pocelo je s blagim osipom na nogama, a do sada se vec prosirilo po citavom tijelu, unatoc terapiji Claritinom. Osip je nocu jako izrazen, cini se da mu pogoduje pritisak i toplina, a danju je vrlo slab. Inace sam atopicar ( astma i al. rinitis), pozitivna na vecinu inhalacijskih antigena i polovicu nutritivnih. Trenutno sam na dijeti, vecinom na caju, kruhu, rizi i kuhanom povrcu. Konzervanse, aditive i hranu tretiranu pesticidima inace izbjegavam, a sada sam u potpunosti eliminirala.
Imam dijete od 4 mj. i dojim. Lijecnik mi je rekao da bih, s obzirom da se osip iz dana u dan pogorasava, trebala ukljuciti i terapiju kortikosteroidima i prekinuti dojenje. Ako je ikako moguce, voljela bih nastaviti s dojenjem, iako sam svjesna da, posto nista ucinjeno do sada nije pomoglo, moram poceti s dodatnim lijekovima. Postoji li kakva terapija kompatibilna s dojenjem? I da li ima smisla ovakva stroga dijeta ako se stanje ne poboljsava?

Zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

29.06.2009. 13:30

Meni u stvari nije jasno što vi želite doznati.
Imate liječnika, dobili ste savjet, i na vama je da odlučite. Ne možete imati i ovce, i novce..
Međutim, skoro sam potpuno siguran da vi zapravo nemate pojma koliko konzervansa pojedete zahvaljujći svojoj dijeti. Čim vi meni kažete, da ste alergični na pola namirnica, vidim da vam stvarni nisu jasne. Ne postoji pola namirnica, i ona druga polovica na koje niste alergični. Recite, točno na koje sta vi to namirnice navodno alergični? Kao, i na koje inhalacijske alergene. Tko je to utvrdio i kojom metodom? Od čega se sastoji vaša dijeta? Ovdje me ne zanima što ne jedete, već što jedete. I koje lijekove i druge tvari za poboljšanje životnog standarda stalno pijete, osim Claritinea?

alenka

29.06.2009. 16:20

Testovi su ucinjeni u OB Virovitica, po nalogu alergologa, prick metodom prije godinu dana. Rezultati: dermtoph. pt. 2+, kucna prasina +, peludi trava 4+, p. korova +, p. stabala 2+, zivot. dlaka 2+, perje 2+, mjesavina plijesni 2+, aspergilus fum. 2+, candida +, duhan +, paraziti zita 0+, jaja +, mjesavina brasna 2+, cokolada +, kikiriki 2+, badem 2+, ovcetina +, krumpir 0+, soja zrno +, grah 0+, grasak ++, mahuna +, marelica 0+, malina 0+, tresnja 0+. Sve namirnice s 0+ i + na koje nije bilo reakcije nakon konzumiranja receno mi je da smijem jesti. Sada jedem rizu, krumpir, mrkvu, kruh sam danas izbacila zbog 2+ rekcije na skupinu brasna iako mi to nije dodatno testirano tako da ne znam na koje tocno, od danas bijelo pilece meso i svjezi sir, caj (sipak). Povrce nabavljam s jednog ekoloskog imanja, meso od svekra i svekrve buduci da znam da kvalitetno hrane zivotinje, kruh pecem sama od ekoloski uzgojene psenice, sol kupujem onu bez aditiva protiv zgrudnjavanja, caj je radila moja baka, Vegetu, Fant i sl. dodatke nisam nikada koristila. Mlijeko i svjezi sir su takodjer od svekrve. Od lijekova koristim Tafen Novolizer 200 mikrograma 2x1 udah + Tafen nasale u proljece i jesen. Od kada imam ovaj osip i 1 tbl Claritina. Druge dodatke hrani, vitamine ili nekakve pripravke za "jacanje imuniteta" nikada nisam koristila. U kuci nemam tepisone niti zavjese. Osip danas tijekom dana je jos izrazeniji nego jucer. Upravo sam dobila nalaze krvnih pretraga: sedim 12, CRP 0,55, AST, ALT, GGT - uredni, bilirubin 28 (do 20 norm), GUK, urea kreatinin, kolesterol, LDL, HDL, trigliceridi, KKS, DKS sve uredno, a lijecnik mi je predlozio da probam povisiti dozu Claritina na 2-3 tablete dnevno.

Pozdrav i zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

29.06.2009. 20:40

Činii mi se da ste jedino alergični na pelud trava.
Kada bih vas ja testirao, jedva da bi se od svega ostalog št je označeno sa + ili 2+ tu pokazalo kao pozivitno jedno ili dvoje. Mogu vam predložiti da dođete u zagreb, u Polikliniku Alergovita, Tomislavov trg 21, da vas istestiram.
Claritine se uzima 1 tbl. ili nijedna. Možete probati Aeirus ili Xyzal, po 1 tbl. umjesto claritinea, i to bi bio to. Svaki dan, bez prekidat tjednima i mjesecima.
Vidim iz priloženoga da čnemate pravog pojma što je dijeta bez konzervansa. To vam, u glavnim crtama, znači ovo: NE limneke, NE tegle, NE vakuum, NE suhomesnato iz dućana, NE tetrapak (može samo OBIČNO pasterizirano mlijeko), NE nikakva flažirana pića, čajevi, obojeni napitci, te očite stvari: Vegete, začini itd. Kukuruz i banane, osim očitih citričnih plodova, sadrža sami po sebi dosta salicialta, koji je konzervans.
Znači pijete vodu, jedete teletinu iz štale, il svinjetinu, kuhate juhu od govedine a ne stavljate u nju papar, gulite krumpir i uhate ga, a ne kupujete smrznutei pomfrit i pire u pahuljicama, ne znate za voćne sokove "bez konzervansa" , pogotovo ne Koka Kolu, itd. itd. Sve što inače bezbrižno progutate, podvrgnite ispitu savijesti.
No, čini mi se da je naprije riječ o alergiji na pelud trava, kao glavna stvar. Ne vidijm razlgoa da se zbog toga piju kortikosteroidi.

alenka

30.06.2009. 10:45

Hvala na odgovoru, rado cu doci kod Vas na testiranje. Nisam iz Zagreba pa se moram prilagoditi suprugovom poslu. Imate li u petak slobodnih termina?
S obzirom da mi se osip konstantno pogorsava ( ruke i noge su gotovo cijele zahvacene, te sve veci dio tijela) kortikosteroidi su bili opcija. Zaista ne jedem nista od oboga sto ste napisali da treba izbaciti, niti pijem sokove. Da li treba prekinuti dojenje kod terapije Aeriusom ili Xyzalom? I, ako treba, koje mlijeko da dajem kcerki? Pitm jer mi je starija kcer na Pregominu zbog alergije na mlijeko.

Darko Richter, dr. med.

30.06.2009. 11:35

Ne trebate prekidati antihistaminik, radi dojenja. On, naravno, prelazi i u mlijeko, ali to nije značajnija količina, a ono što prijeđe, djetetu ne samo da neće škoditi, već mu može i korisitit, akoje sklon alergiji, a, kako je vaše, vjerojatno je da jest.
No, testiranje će se morati uraditi nakon što na barem 2 tjedan budete u stanju prekinuti antihistaminik.
Kako je dijagnosticirana alergija na kravlje mlijeko kćerki koja je na Pregominu?

alenka

30.06.2009. 16:05

Kaida je s godinu dana pocela dobivati kravlje mlijeko ubrzo se nakon konzumacije poceo javljati otok gornje i donje usne. Ucinjen je RAST, bila je +1 na mljieko i +2 na soju. S 3 god je nakon konzumacije jogurta dobila urtikariju. Sada je 4 god.
Molim Vas, da li je moguce da se kod mene ucini RAST na odredjene alergene?

Darko Richter, dr. med.

30.06.2009. 21:50

Naravno da jest. I to se može u Allergoviti, no, može se sigurno i na uputnicu. Vidite da li možete čekati.
No, što se tiče Kaide, ne vrijedi samo podatak: nakon mlijeka - otok gornje usne, itd., već je glavno pitanje: koliko minuta, sati ili dana, nakon mlijeka dobiva otok gornje usne i urtikariju. To je pitanje svih pitanja. Jer, otok gornje usne dobila je Kaida i nakon što je Adam pojeo jabuku od Eve, pa nijeu vezi s istočnim grijehom.

alenka

01.07.2009. 10:50

Mogu se jos malo strpiti. Najvse me brine svakodnevno pogorsanje i sirenje osipa. S obzirom da je najizrazeniji nocu i rano ujutro, vrlo slabo spavam. Provjerit cu i za uputnicu za RAST.
Ispricavam se, umjesto Kaida, htjela sam napisati kada, moja greska. Otok bi poceo 10-15 min. nakon sto bi popila par zlicica mlijeka trajao bi oko 1/2 sata- 45min. Nakon jogurta osip se pojavio nakon 2-3 sata, dobila je Fenistil kapi, nakon cega se vise nije pojavio.

Darko Richter, dr. med.

01.07.2009. 12:15

gledajte, što se tiče male, anamneza je dosta uvjerljiva, za alergiju na kravlje mlijeko. No, to bi trebalo obraditi i biti na čistu na što jest, a na što nije alergična.
Prema vašoj priči, vi sami ste alergični, ne na hranu, već na girnju. Možete, ako ne želite odmah alergološku obradu, nabaviti antialergijsek navlake za jastuk, jorgan i madrac, za svoj krevet (cijeli; i sve krevete u istoj sobi), uz uklanjanje tepiha, zastora, stoljnjaka, ogrtača iz ormara, plišanih jastuka i igračaka, i svega ostaloga što nakuplja prašinu. Trebalo bi vas prestati svrbiti namah.

alenka

01.07.2009. 18:10

Hvala, poslusat cu Vas savjet.
Sto se tice starije kceri, bilo bi mi najdraze da obradu ucinimo kod Vas u Alergoviti, pa, ako je moguce, da mi kazete kada i kako se naruciti.

Darko Richter, dr. med.

01.07.2009. 20:45

Vrijeme do godišnjih odmora je skoro iscurilo. Eventualno još u petak popodne, oko 15:30 h. Ako želite, možemo to učiniti tada, ili onda iza 9. 8., u alergoviti, ili na Rebru.
Možete me zovnuti telefonom sutra na posao,na 2367-600 (odjel intenzivne), ili -603 (moja soba), gdje pogodite.

alenka

02.07.2009. 12:20

Kcer mi je ovaj tjedan na moru, pa cu Vam se javiti iza 09. 08. A sto se tice mojeg osipa, vidjet cemo kako ce regirati na promjenu posteljine za par dana.

Ivana1007

11.03.2019. 11:25

Postovani doktore,

Imam dijete staro 15 dana, iskljucivo doji. Ja sam alergicna na pelud trava. Vec godinama koristim med protiv alergije koji sadrzi, osim livadskog i bagremovog meda, jos i cvjetni prah (u 100g meda 14 g peluda), sto mi kad je sezona cvjetanja, znacajno olaksa simptome alergije. Smijem li konzumirati med ovog sastava s obzirom da dojim dijete?

Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2019. 08:40

Možete, nema prepreka za dojenje, samo je važno da je riječ o pravom medu (nepatvorenom).