Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prevenar - Pitanje za dr. Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

voko

26.02.2019. 19:10

Poštovani,
molila bih Vaše mišljenje.
Sin je sklon upalama ušiju te je u razdoblju od svibnja (kad je krenuo u jaslice) do prosinca 2018., imao 7 upala ušiju te imamo zakazan termin za operaciju 2019. godine ukoliko se upale i dalje budu ponavljale. Nalaz Timpanometrije je bio jako loš.
U 1mj. je dobio 1 dozu Prevenara - tada je imao 2 godine i 1 mj te od tada još nije imao nijednu upalu ušiju.
Njegov dr je preporučio da mu se da još jedna doza Prevenara iako prema kalendaru cijepljenja (prešao je 2 g kad je dobio 1 dozu) više ne bi trebao dobiti nijednu dozu Prevenara nego, eventualno, Pneumo 23.
Moje pitanje Vama - da li je uputno cijepiti ga još jednom dozom Prevenara?

I dr sam isto pitala pa je rekao da iako po kalendaru ne bi trebao dobiti više nijednu dozu Prevenara da smatra da bi to bilo bolje za njega, te da ga ne bi onda cijepio Pneumom. Ja tražim drugo mišljenje jer ne bih htjela donijeti pogrešnu odluku, a najmanje od svega bih htjela naškoditi svom djetetu.

Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.03.2019. 11:10

Nažalost Prim Richter više ne odgovara na pitanja na ovom forumu, možete ga potražiti na njegoovom radnom mjestu. Dodatna doza Prevenara 13 nikako ne može škoditi djetetu, i ako postoji sumnja da jedna doza nije u dovoljnoj mjeri stvorila zaštitnost može se dati bez bojazni.

voko

11.03.2019. 15:00

Poštovani dr. Jovančević,
zahvaljujem na odgovoru.
Naime, kao što sam i napisala brinulo me cijepiti dijete s 2 doze Prevenara nakon navršene 2 godine života kad je kalendarom cijepljenja propisana 1 doza.

Imam još jedno pitanje - negdje sam pročitala da bi prije cijepljenja Prevenarom trebalo napraviti bris nosa (obzirom na učestale viroze) pa ovisno o tom donijeti odluku o cijepljenju. Molila bih Vaše mišljenje o tome?

I, dijete (2g 2 mj) se unatrag 7 dana počelo učestalo češkati po glavi (noću nisam primjetila). Pregledala sam glavu i nisam vidjela ništa (ni uši, ni osip) da bi sinoć nakon što sam mu oprala kosu Mustela šamponom primjetila crvene flekice po cijeloj glavi (tjemenu i iza ušiju) i jako se češao cijelu noć. Do sada nije imao atopisjki dermatitis.
Što bi to moglo biti i kako mu olakšati? I jel to moguća nuspojava Prevenar 13 cjepiva? Kod njegovog dr idemo danas ali svejedno bih cijenila i Vaše mišljenje.

Unaprijed hvala!



Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2019. 08:40

Ništa se ne bi dogodilo da se primijenjene i 2 doze Prevenara. Nema utemeljenja preporuka da se prije cijepljenja treba napraviti bris nosa. Cjepivo nema veze sa osipom u vlasištu.