Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ALERGOLOŠKI TEST


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Katica

06.02.2003. 11:16

Poštovani dr. Richter!

Čula sam da postoji alergološki test - ''PATCH'' test. Navodno, je to test koji se ne provodi ''pikanjem'', nego u obliku ''flastera''.
Najljubaznije Vas molim, da mi odgovorite da li je informacija točna i da li se takva vrsta alergološkog testiranja provodi kod nas, te u kojoj ustanovi? Naime, moje dijete ima tri godine i trebao bi napraviti alergološki test.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Dr. Darko Richter

06.02.2003. 22:28

Postoji relativno novi način testiranja, tzv. "allergy patch test". No, to nije zamjena za "prick" test, već nadopuna, radi bolje dijagnostičke specifičnosti. Naime, ako se u djeteta s atopijskim ekcemom (neurodrmitisom) ustanovi u "prick" testu alergija na mlijeko (ili jaje, ili što drugo), tada se dopunskim "patch" testiranjem može dijagnoza potvrditi i k tome ustanoviti da dotična hrana uzrokuje kasna, a ne (samo) rana, kožna pogoršanja (tj. da se nakon uzimanje te hrane pogoršava sam ekcem tijekom nekoliko dana, a ne da neposredno od hrane nastupi neki osip ili urtikarija koja bi brzo prošla). "Patch" test može na taj način zamijeniti oralni provokacijski pokus, tj. provjeravanje da li uzimanje hrane doista pogoršava stanje djetetove kože. "Allergy patch test" u nas još ne radi nitko. Dakle, to je test koji u ispitivanju alergija koje uzrokuju atopijski ekcem može eventualno zamijeniti kasniji oralni provokacijski pokus, ali se do njega može doći tek prethodnim screeningom pomoću "prick" testa.