Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6215 | Broj poruka: 24901

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Anemija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Silajn

11.01.2013. 16:20

Poštovani,

Mom sinu starom 10 meseci na sistematskom pregledu sa 6 meseci utvrdjena je anemija, hemoglobin je bio 106. Kao terapiju dobio je sirup Ferum, 5ml dnevno. Lek je teško prihvatao, tako da ne mogu tvrditi da je uvek uzimao propisanu dozu jer je uzimanje leka bilo praćeno otimanjem i plakanjem. Nakon dva meseca na kontrolnom vadjenju krvi hemoglobin je bio 90. Pedijatar savetuje da nastavimo terapiju. U narednih mesec dana dete dobija proliv kome je trebalo desetak dana da se smiri, zatim laringitis tako da nekih mesec dana nisam davala sirup. Inače, do 6 meseci isključiivo je dojen, dojim ga i dalje uz nemlečnu dohranu koju sam postepeno uvodila. Svaki dan jede meso i povrce, dok voće i voćne sokove izbegava. Visok je 77 cm i tezak 9 kg. Veoma je živahan, a apetit je slabiji.

Juče sam mu ponovo vadila krv i nalaz je sledeći:
WBC: 8.2
RBC: 3.54
HGB: 86
HCT: .270
PLT: 451
PCT: .390
MCV: 76
MCH: 24.4
MCHC: 320
RDW: 14.1
MPV: 8.6
PDW: 11.5
%LYM: 62.8
%MON: 4.7
%GRA: 32.5
# LYM: 5.1
#MON: 0.3
#GRA: 2.8

Sad sam počela da mu dajem lek uz pomoć supruga, držimo ga dok se on otima i plače, ali popije propisanu dozu. Molim Vas za mišljenje, da li je potrebno da odemo kod hematologa i kad najranije može da se ponovo vadi krv kako bismo utvrdili da li lek dejuje ili ne. Postoji li neki drugi preparat kojeg deca bolje podnose?

Silajn

12.01.2013. 10:10

Dodala bih jos da nakon tri dana od uzimanja Ferum sirupa dete opet pocinje da ima proljevaste stolice. Pre sirupa imao je urednu stolicu, jednom dnevno.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2013. 12:05

Treba otići hematologu, iz ovih nalaza se ne može sa sigurnošću tvrditi da je uzrokovana nedostatkom željeza - postoje i druge vrste slabokrvnosti. Obzirom na problem sa proljevastim stolicama moguće je u podlozi i alergija. Svakako je potrebna opsežnija laboratorijska obrada.

metix

02.02.2013. 22:30




Dijete sad ima punih 8 mjeseci (moje drugo u dvije godine).. ja sam u trudnoći s njim imala malosnižen hemoglobin..
Dojila sam ga s 5 punih počela s dohranom obzirom da ije puno dobijao..
Na pregledu sa
- 6 mjeseci zaključili da nije dobio na težini, KKS Hb 101; Lkc 4,6; Erc 3,57; Htc 0,300
Budući da smo tek počeli s dohranom, dr. preporučio da probamo nadoknaditi hranom te da dodam i adaptirano mlijeko zbog željeza
-7 mjeseci, dobio 1400 g u mjesec dana, ali Hgb 98; Lkc 6,2; Erc 3,46; Htc 0,290
.. dr. koji nije ped jer mi nemamo ped. preporučio Željezo (Intrafer, kapljice koje se kupuju u Italiji ili naš Ferum).. Dijete jede, za nevjerovati, više nego ja.. stvarrno su to količine

E tu počinje druga priča.. susjeda, dr. koja radi u Italiji na nekom institutu usput će kupiti kapi.. donijela ona to nama, počeli mi piti, a ona nam poslije par dana kaže kako je njena kolegica-pedijatrica u Italiji rekla neka djetetu ne dajemo željezo ako mu mislimo dobro.. a naročito ako tako lijepo i dobro jede..
kaže kako je njihova jetra nedovoljno razvijena za to i da se bebama željezo ne daje

pa sad nisam sigurna je li dobro prestati s davanjem željeza, .. ja stvarno ne znam šta napraviti
Jede sve svježe pripremljeno, svakih dva sata, u velikim količinama i forsiram namjernice bogate željezom i pazim da je tu prisutno i vitamina c (od onog što smije jesti..) Inaće ne bih, ali u svaki ručak stavljam meso uz povrče (brokula+tikva+batat+mladi krumpir kuhan u ljuski+cikla) Osim toga ima obilan voćni obrok, obrok jogurt ili sir s voćem, žitarice i mlijeko te još dojenje i adaptirano.

-8 mjeseci, opet je dobio kilicu u mjesec dana.. Nije pospan, umoran .. ne primijetim nikakve simptome

Molim Vas vaše mišljenje. Hvala

anitalv

13.06.2019. 13:40

Molim vas da mi pojasnite da li su ovo uredni nalazi za dijete od 17 mjeseci i treba li suplementirati željezo. Vađena je krv radi sumnje na anemiju, pospanosti i lošeg apetita.
Hemoglobin 117 g/l (109-138)
Željezo 12 umol/l (4-25)
UIBC 60 umol/l (26-59)
TIBC 72umol/l(-)
Transferin 3.17g/l (2-3.6)
Fertin 12.9ug/l (7-81)
Mioglobin 20 ug/l (19-51)
B12 254pmol/l 145-637

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.06.2019. 11:50

svi ovi nalazi su uredni.

Novka

18.09.2019. 13:50

Postovani

Imam bebu od 9 mjeseci. Prije mjesec ipo dana je imala virozu i radjena je krvna slika, pri cemu su dobijene ove vrijednosti Lym% 79,1, RBC 4,62 HGB 110 HCT 0,244 MCV 52,8 MCH 14,9 MCHC 283 , ostatak parametara je uredan. Dakle eritrocitni indexi su bili snizeni ali je pedijatrica rekla da je to normalno za bebe i da je upitanju viroza koja ce proci. Juce smo radili krvnu sliku ponovo za sistematski pregled i imamo sledece rezultate LYM% 76,8 GRA%16,3 HGB 80 HCT 0,234 MCV 50,1 MCH 13,5 MCHC 269. Dakle eritrocitni indexi su i dalje niski s tim da je hemoglobin pao na 80, to me jako zabrinulo pa me zanima da li mislite da se radi o anemiji uzrokovanoj nedostatkom gvozdja ili treba jos neke pretrage dalje raditi? Na kontrolu svakako idemo u petak ali me zanima i vase misljenje koje jako cijenim. Inace beba sisa i ima dva cvrsta obroka, unosi meso svaki drugi dan. Hvala unapred!

Novka

18.09.2019. 13:50

Dodala bih jos samo da je beba vesela i da nista nismo primjetili sem te krvne slike koju smo radili zbog sistematskog.

Novka

20.09.2019. 00:25

Postovani,

Ja se opet nadovezujem na svoj prethodni post. Naime u dogovoru sa pedijatrom radili smo jos neke pretrage da vidimo moguci uzrok pada hemoglobina. Dobili smo sledece rezultate serumsko gvozdje 3,2 , TIBC 83,9 UIBC 80,7 i nalaz na okultno krvarenje pozitivan u tri stolice. Sta je po Vama moguci uzrok okultnog krvarenja? Imali smo tvrdu stolicu nekoliko dana ali se to rjesilo, inace ima redovne sstolice svih boja i konzistencija i mirisa, ja stvarno nisam primjecivala nikakvu krv. Inace je beba alergicna na bjelance, dobila alergiju preko mog mlijeka u trecem mjesecu zivota. Da li je moguce da se ovim krvarenjem manifestuje jos neka alergija? Icemo na dalja ispitivanja ali bih jako voljela cuti vase misljenje. Hvala unapred!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.10.2019. 09:40

Prema svemu navedenom uzrok anemije je gubitak krvi putem sluznice probave. Najvjerojatnije postoji alergija na još neku od namirnica i to treba istražiti. Svakako treba davati željezo.