Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


aspiracija stranog tijela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

17.06.2012. 14:35

Poštovani dr. Jovančević,

molim Vas ako mi možete odgovoriti na par pitanja vezanih uz aspiraciju stranog tjela u dušniku kod djeteta u dobi od 18 mjeseci:
1. kakvu prvu pomoć (osim naravno odlaska na hitnu ) može pružiti roditelj ako dođe do aspiracije stranog tijela u dušnik? Da li je ispravno lupkati djete po leđima između lopatica da se izazove kašalj ili se mogu poduzeti i druge mjere?
2. osim simptoma kašlja, koji su ostali npr. kasniji simptomi aspiracije stranog tijela i u kojem vremenskom roku oni nastupaju?
3. ako znate da je došlo da aspiracije i djete je u svjesnom stanju uz simptome aspiracije, a krenuli ste na hitnu, koliko otprilike vremena ostaje za intervenciju u smislu otklanjanja stranog tijela iz dušnika (dijagnoze i postupa bronhoskopije)

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.06.2012. 22:50

Tema je iznimno važna i već neko vrijeme pokušavamo organizirati tečajeve za roditelje. Detalje postupanja možete pronaći u mojoj knjizi Godine prve zašto su važne' - u 7. izdanju. Ne nalazim sličnih upta na našim web stranicama pa pogledajte na http://www.babycenter.com/0_first...illustrated-guide-for-child_11241.bc

Sve navedeno neće biti dosta, potražite edukativne filmove o reanimaciji djece na internetskim stranicama - npr udarci po leđima (između lopatica) trebaju biti snažni (5 udaraca), potom se pokušava Heimlichov hvat (kleknete iza djeteta, obuhvatite ga oko pasa, stisnete jednu šaku u pesnicu (desnu ako ste dešnjak) i snažno je potisnete prema gore (prema ošitu i prsnom košu). Tada treba provjeriti da li se strano tijelo može dohvatiti prstom u ustima djeteta, te ako nije moguće ponoviti postupke lupanja po leđima i potom ponovno Heimlichov hvat. Ako dijete ne diše, i ostaje bez svijesti, treba nastaviti spašavanje snažnim pritiscima na prsni koš u predjelu prsne kosti (dijete leži na čvrstoj podlozi), dlanom jedne ruke, potiskujući prsni koš oko 5 cm. Nakon 30 potisaka treba provjeriti ne nalazi li se strano tijelo u ustima. Ako se ne nalazi tada se upuhuje zrak 2x, potom ponovno 30 protisaka na prsni koš i sve se ponavlja dok se ne odstrani strano tijelo ili ne stigne pomoć. od zagrcavanja sa tekućinom, dovoljno je dijete položiti glavom naniže i lagano tapšati po leđima.

Strano tijelo može otići niže i dijete može disati no u onom dijelu pluća čiji je bronh zatvoren će nastati upala u narednim satima. Ako dijete diše i ne uspijevate odstraniti strano tijelo - nema pravila koliko vremena imate - ovisi gdje se nalazi strano tijelo. Njegovim pomicanjem može doći do potpunog zatvaranja dišnog puta i onda je vremena vrlo malo...

žuža

26.07.2012. 01:05

Ah, super da pokušavate napraviti tečajeve... Moja prva curica je toliko voljela sve gurati u usta da sam počupala sve otrovne biljke oko kuće i natjerala našeg pedijatra (jedva) da mi demonstrira "spašavanje" na medi prikladne veličine i tvrdoće pa mi je to dalo neku sigurnost... ipak smo bili barem 15 minuta vožnje udaljeni od najbliže hitne tj oni od nas.
Ja sam nekad u osnovnoj školi imala predmet koji se zvao "prva pomoć", imali smo i lutku na kojoj smo vježbali takve stvari i zbilja mi je žao što toga više nema u programu, imala sam i prilično beskorisnu prvu pomoć u vozačkoj školi, čitala sam i knjige i gledala filmiće po internetu, ali nitko od njih ti ne pokaže kako zapravo treba masirati srce malom djetetu, a da mu ne polomiš sve kosti, koliko jako treba upuhivati zrak, koliko jako stisnuti trbuh i sl. Ona naša lutka (naš Oliver - ličio je g. Mlakaru onako ćelav blunk) je bila vrlo, vrlo korisno pomagalo.
Eto, samo sam htjela pohvaliti trud da se nešto tu napravi...

Mika07

11.01.2019. 10:05

Poštovani,
Imam jedno pitanje.
Djecak od 2.5god je vecerao i u jednom trenutku dok je jeo zalogaj se jednom malo zakasljo. Nisam tome pridavala paznju jer nije imao rrfleks povracanja, iskasljavanja ni gusenja. Nastavio je dalje normalno jesti. Tek malo kasnije mi je pokazivao na usta, a sad iz kojeg razloga ne znam jer okom nisam nista vidjela. To je bilo prije dva dana.
Sad me zanima da li je mogla hrana negdje ostati a da on nema simptome kao sto je kasalj, cudno disanje, ostajanje bez zraka itd.? Normalno se ponaša.
Zahvaljujem na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.01.2019. 11:56

Ne vjerujem, jedino ako je jeo ribu, tada se mala koščica može negdje zabiti u sluznicu.

teic0

17.02.2022. 12:40

Poštovani, dijete 13 god je progutalo dio žice od aparatića za zube, pošto smo prestrašeni napravili bi rengenski snimak da se vidi je li gdje zaglavljeno. Moje pitanje je hoće li se to sigurno moći vidjeti na rengenu i ako je to mali komadić žice tj koliko mali može biti a da se i dalje može uočiti? Postoje li šanse da se ne uoči? Jer kad se radi ortopan baš se jasno vide žice od aparatića sad ne znam kako će se vidjeti u abdomenu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.02.2022. 21:40

Mislim da se već komadić od 2-3 mm može vidjeti na rendgenu...

teic0

01.03.2022. 11:22

Poštovani,

Dijete je mozda progutalo iglu, zato sto nismo sigurni nebi bas isli na rendgen odma nego neku drugu metodu dijagnostike. Moze li se ultrazvukom vidjeti igla sa sigurnoscu? Ili postoji neki detektor metala kojim se može saznati jeli progutana? Koliko bi zracila jedna slika rendgena za abdomen? Pretpostavljam da se dvije bar trebaju napraviti, jedna obicna i s boka?

teic0

01.03.2022. 11:22

Zaboravila sam jos pitati, nakon koliko vremena se moze biti siguran da igla nece nastetiti u buducnosti? Citam svasta da moze ostati i godinama u tijelu jeli to istina?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.03.2022. 11:25

Nacelno gutanje igle bi uzrokovalo bolove u grlu, jednjaku, zeludcu ili crijevima. Ako je dijete dobro i niste zamijetili trenutak kada je imala iglu u ustima prakticki nije izgledno da ju je i progutala. Isključivo rendgen može sa sigurnošću isključiti navedeno, dovoljna je jedna snimka.