Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Autoinjektor ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NiN

07.04.2010. 10:55

Poštovani,

Pre par dana pregledao sam video prilog u kojem govorite o anafilaksi i njenom tretiranju. Ako sam dobro shvatio, u slučaju da stvarno do toga dođe najbolje rešenje je autoinjektor adrenalina. Sve ovo me nteresuje zato što je mlaša kćer prošlog leta imala burnu reakciju na ujed običnog kućnog pauka, u smislu da joj je lice na tom mestu oteklo bukvalno do veličine narandže, bez preterivanja. Ona inače i na ubode običnih komaraca reaguje znatno burnije nego druga deca/osobe, plikovima koji su veći nego uobičajeni. Mi na sve to nismo preterrano burno i panično reagovali jer ne spadamo u takve roditelje, ali posle gledanja vašeg video priloga učinilo mi se da bih možda trebao da obratim više pažnje na sve to. U tom kontekstu je i pitanje : Da li je bolje krenuti upretrage i proces hipoimunizacije, ili nabaviti autoinjektor ? Supruga mi je inače po profesiji medicinska sestra, iako se više ne bavi tim poslom, ali pretpostavljam da bi ga umela koristiti, zlu ne trebalo.

Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.04.2010. 12:30

Za sada, na temelju ovoga što pišete, nema indikacije za autoinjektor. Burnih urtikarijskih reakcija bilo je i bit će, i 99,9% se rejšavaju bez autoinjektora. Ovaj služi za šok, hipotenziju, omaglicu ili čak gubitak sviejsti, ili gušenje zbog oticanja ustiju, jezika i grkljana.
Bilo bi dobro da dijete obradite alergološki, na standardne alergene (grinje, pelud trava, stabala i korova, te kikiriki), ali i na otrov opnokrilaca (pčele, ose, stršljeni), komoraca i ev. paučnjaka, ako alergolog takve pripravke ima. O kojem je pauku bila riječ? Pauka treba uloviti i u kutijici odnijeti na identifikaciju. Neki od ujeda paučnjaka ne izazivaju alergijske, već toksične reakcije, a onda pogotovo nema mjesta za adrenalin.

NiN

07.04.2010. 21:45

Sve jasno. Postupićemo po savetu. Pauk je bio onaj kućevni, sa sitnim telom i nesrazmerno dugim tankim nogama.

Darko Richter, dr. med.

08.04.2010. 11:00

Ti pauci, po mojem iskustvu, ne grizu. Tako da si postavljam pitanje, je li ta reakcija na obrazu baš zbog toga što se negdje u blizini prošetao kućni pauk.

NiN

09.04.2010. 00:40

I ja lično sumnjam u to, ali drugog insekta nismo videli u blizini. Baš zbog toga, i činjenice da je moja majka / njihova baka, imala izuzetno ozbiljan anafilaktički šok izazvan ubodom pčele kojom prilikom sam je lično vozio u hitnu, mislio sam da možda ne bi bilo loše imati taj autoinjektor pri ruci, zlu ne trebalo ... Inače, ni supruga ni ja nismo alergični ni na šta posebno (pčele, penicilin, hrana ...).

Darko Richter, dr. med.

09.04.2010. 10:35

Dakle, ipak, najvjerojatnije, nije pauk.
Ako dijete inače ima burne urtikarijske reakcije, nije loše učiniti alergotest po alergenima koje sam ranije nabrojao. S time da barem 10 dana do testiranja (prick, ako je iz krvi, ne igra ulogu) ne uzima antihistaminik, i da je od zadnje urtikarije prošlo najmanje 3 tjedna.