Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba ima česte stolice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lucky29

19.04.2022. 12:30

Poštovani,
Beba ima 7 tjedana, do mjesec i pol dojena, nakon toga na novalacu ar, sada na novalacu ac.
Ima do 10 stolica u 24 sata, normalne, ponekad sa malo sluzi, dosta neugodnog mirisa. Rađena analiza stolice, došao uredan nalaz. Na profilaksi je cefaleksinom zbog esericije coli u mokraći koja je nađena kad je imao 3 tjedna. Za sada dobro napreduje na težini. Moje pitanje je je li to previše stolica na dan?

Hvala
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.04.2022. 10:15

Dokle god dijete dobro napreduje nema problema. Obzirom na terapiju svakako treba davati probiotik u jutarnjim satima.

Lucky29

25.04.2022. 17:15

Hvala na odgovoru. Pitala bih vas još samo nešto: obzirom da antibiotik mora piti navrčer a probiotik dajemo 3 sata nakon trebamo li ipak prebaciti probiotik na jutarnje sate?
Hvala
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.05.2022. 12:35

Ako dajete bakterijski probiotik tada savjetujem da ga date ujutro a ako dajete probiotske gljivice (Saccharomices Boulardii) tada ga možete davati u bilo koje doba dana; davanje antibiotika nema utjecaja na djelotvornost.

anrajo

28.09.2022. 10:20

Poštovani doktore,
Moja beba od rođenja ima učestale stolice. Kako je dojena beba, nisam se previše uzrujavala oko toga.
No, sad joj je 8 i pol mjeseci i ono sto me pomalo brine jest činjenica da slabo dobiva na težini, a i dalje često i puno kaka.
Rođena je sa 3350 g, a trenutno ima 6700 g. Dohranu je sjajno prihvatila i općenito jako puno jede, međutim sve što pojede izbaci kroz maksimalno 12 h. Na primjer doručak se nađe u peleni već nakon 8 h. Hrana mi se čini probavljena i ne vidim neke druge tegobe osim što ima dosta plinova i često štuca. Moram napomenuti da je i jako aktivna beba tako da je moguće da sve kalorije naprosto potroši, a i dosta je dugačka pa je moguće da ide više u dužinu nego širinu.
No svakako bih voljela vaš komentar na njezinu brzu probavu, je li to normalno kod beba?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.10.2022. 12:45

Broj i izgled stolica normalno može varirati značajno, tako da se temeljem njihovog broja i izgleda ne može ništa zaključiti. Ako dijete dobro napreduje nije potrebna dodatna dijagnostika. No obzirom da kod vas ipak postoji sumnja na slabiji napredak (istina može biti od značajnije motoričke aktivnosti, ali može biti i problem s probavom) posavjetujte se s pedijatrom, treba pratiti krivulje rasta od rođenja (težina i duljina) te ako postoji zaostajanje u zadnjim mjesecima moguće će trebati konzultirati gastroenterologa.