Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


beba neće mlijeko na bocu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana 1986

19.11.2012. 12:40

Poštovani molim vas za savjet. Imam bebu staru 4 i pol mjeseca koja uporno odbija mlijeko. počela sam joj davati kašice i to je super prihvatila kao i mlječne kašice,uglavnom na zlicu mi super pojede, a kad dođe vrijeme obroka sa bocom to su tešk muke koje traju i po sat vremena da ona pojede 150 ml. Po noći kad se probudi tu istu bocu pojede bez problema ali preko dana nikako. Stavljala sam joj i rižine pahuljice u mlijeko po savjetu njene pedijatrice da bi joj mlijeko bilo gušće ali i dalje ista priča. Rođena je sa 2950 i 49 cm i sa 4 mjeseca je imala 5840. Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2012. 11:40

Dobro je što odlično napreduje na težini. Ta bi Vam činjenica trebala pomoći da smanjite strah i napetost vezane za hranjenje. Pokušajte angažirati nekoga od ukućana da je hrani bočicom. Između obroka nemojte davati sok ili čaj. Ako ne bude pomaka pokušajte davati mlijeko žličicom ili malom čašom (nažalost kod nas nisam vidio čaše koje imaju dugi "kljun" kojima se učinkovito hrani mlada dojenčad.

beba21

18.03.2019. 12:20

Postovani,

Beba je napunila 6 tjedana. Kombiniramo dojenje i Novalac 1. Sise dok mlijeko ide, onda se ulijeni i zaspe. Dojke ne prazni do kraja, pretpostavljam da ne dode do masnog mlijeka (to ne mogu znati). Prije podoja dojke pripremam, masiram, izdojim se. Zbog toga smo uveli Novalac 1 kojeg posise koliko zeli i sama da znak kad joj je dosta. Medutim sinoc, i jutros i dalje je ista prica s dojenjem, ali ona sada odbija i bocicu.
Bojimo se da nece biti sita.
Sto da radimo?

A drugo sto smo prijemitili je da je pred zoru dok spava dosta nemirna, grci noge pa ih pruza, stenje, nekad zaplace, rasteze rukama, cijela se nervozno vrpolji i to sve u snu.
O cemu se tu radi? Zabrinuti smo.

Treca stvar koju smo primjetili je da je nemirna na dojenju, isto se grci, razvlaci nervozno dojku, nekad zastenje.

Zna biti budna 10 sati uz povremena kunjanja na dojci i na mojim rukama. Cim se spusti u krevetic, probudi se za 5 min i onda place. Uglavnom place po cijeli dan kad je budna.
Hranim je otprilike svaka 3 sata (dojka i Novalac 1), a sad ne znam sto cu kad nece bocicu.

Nema temperaturu, dajemo joj K1 D3 i Biogaiu. Ja pazim sto jedem: juha, leso teletina, kompot od kruske, sljiva, cikla, to mi je glavna prehrana.

Molim Vas za pomoc, ne znal sto da radimo, kako da joj pomognemo.
Hvala

beba21

18.03.2019. 19:25

Jos bih dodala da se budi placuci.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2019. 21:30

Sve opisano odgovara dojenačkim kolikama. U procjeni da li dijete uzima dovoljno mlijeka je vaga, procjena prema ponašanju djeteta je iznimno varljiva, naročito ako dijete ima kolike. Ako napredak na težini nije zadovoljavajući tada je dohrana formulom opravdana i u tom slučaju možete davati Novalak AC. Više na ovu temu možete pročitati na: https://littledotapp.com/hr/blog/rast-i-razvoj/anti-kolik-radionica

Mommy1984

09.04.2019. 13:50

Poštovani,
djevojčica stara 3 mjeseca i 10 dana (porođajna težina 3180, pri izlasku iz bolnice 2920g, 48 cm) hranjena dvovrsnom prehranom po preporuci pedijatra, dojenje i dohrana formulom (60ml ujutro i navečer, 30 preko dana) jer je u početku slabije napreadovala na težini. Zadnjih 10ak dana odbija dojku i bočicu. Na dojci se okreće i gleda uokulo ili odmah zaspi ili povuče par puta i počne plakati, imamo uspješna 3-4 podoja dnevno, prije ih je bilo min 7-8 dnevno po cca 20 min po dojci. Od bočice okreće glavu, smije se kad joj je sisaljka u ustima i ne želi sisati. Uspije popiti možda jednu bočicu dok je budna, u snu bez problema popije. Pokušavamo elimnirati sve faktore distrakcije , no podoji i dalje neuspješni. Nema temperaturu, pelene uredno mokre i pokakane, vesela i razgirana, dobro spava no ponekad plače u snu, uglavnom pred jutro. Jučer je vagana i ima 4960g, pedijatar je rekao da uredno napreduje na težini i da joj je to malo što pojede očito dovoljno. Međutim, ja se i dalje brinem jer prođe po 5-6 sati od uspješnog hranjenja, u međuvremenu sve odbije. Dojku često nudim, ali se trudim ne forsirati jer ju često žustro odbija uz plač.
Hvala unaprijed

Mommy1984

11.04.2019. 09:20

Uz napomenu kako beba više uopće ne pokazuje nikakve znakove gladi (ranije ih je pokazivala - plač, okretanje prema dojci) te nisam uopće sigurna kada ju hraniti, nudim dojku učestalo i nadam se da će nekad prihvatiti.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.04.2019. 12:40

Najvažnije jest da dijete dobro napreduje, to u principu isključuje bolest. Čini mi se da je problem utemeljen na emocionalnoj razini, ona iz nekog razloga ne želi jesti i brani se od jela. Tek kada zaspi, kada se obrane uspavaju, uspijete "ugurati" u nju mlijeko. Temeljno je riječ o prisili na jedenje - ne u gruboj formi ali sve ono što ide uz učestala nutkanja i neverbalne poruke koje šaljete povećava napetost oko hranjenja i djeca katkada potpuno prestanu jesti (u budnom stanju). Pokušajte regularno nuditi hranu, svaka 4 sata, smireno, i kada pokaže jasni znak da ne želi jesti prekinite hranjenje. Pokušavajte prepoznati signale gladi kako bi kasnije mogli preći na hranjenje po zahtjevu. Katkada pomaže da u dijelu hranjenja na bočicu uskoči netko od ukućana, također smireno i nenametljivo. Između ovih "obroka" nemojte ništa nuditi jesti naročito ne čajeve. Poterbna je redovita kontrola vage. Ako se tu javi zastoj bit će potrebna daljnja dijagnostika.

AnaKG

25.08.2019. 21:35

Postovani doktore,
Imam djevojcicu rodenu sa zuticom 19.5.2019., porodajna tezina 3380, duzina 50 cm. 25.8. je teska 5620.
Iskljucivo je dojena prvih 5 tjedana kada je hospitalizirana u Klaicevoj zbog prevelike uspavanosti i nemogucnosti da je probudim i nahranim (pokusali smo i na bocicu no nismo uspjeli). Nakon tjedan dana je otpustena, te je tijekom boravka u bolnici uvedena dohrana. Kao razlog uspavanosti navodi se adenovirus te produzena zutica. Smanjenjem razine bilirubina i njeno stanje se pocelo popravljati. Od tada se hrani kombinirano- Novalac Plus i majcino mlijeko na bocicu jer je pocela odbijati dojku.
Ponasanje koje me zabrinjava je sljedece:
1) vrlo nemiran san, pogotovo pred jutro, kad se vrti, udara nozicama, rasteze i stenje. Preko dana dok je budna je dobre volje, igra se i reagira no pred vecer pocinje plac te svaku vecer bez iznimke zaspi u suzama.
2) osim odbijanja dojke- nakon minute pocne plakati te je zato micem, u posljednja 2 tjedna pocinju problemi i prilikom hranjenja na bocicu. Cim je stavim u polozaj za hranjenje pocinje grcevit plac i savijanje tijela, cak rukom udara bocicu. Po obroku jedva pojede 60 ml a jede svaka cca 3 sata, po noci svaka 4,5 do 5 sati. Nocna hranjenja su uspjesnija jer jede u snu- prvo nocno pojede izmedu 150 i 130 ml dok drugo cca 80-120 ml, ovisno o noci. Obzirom da je pocela manje jesti preko dana pokusavam uvesti i treci nocni obrok tako da je dizem svaka tri sata. Inace spava od 21 do cca 10 iduci dan bez budenja. No sada su i nocna hranjenja manje uspjesna. Po noci mi je nemoguce postici da podrigne jer je potpuno opustena i spava. Ispusta dosta vjetrova no stolicu ima ili svaki drugi ili svaki treci dan i to nakon konzumacije caja od kamilice sa secerom, po preporuci pedijatrice. Beba jos dobiva i vodu, ne u velikim kolicinama. Primijetila sam da vodu ne odbija no kada maknem bocicu s vodom kako bih joj dala mlijeko pocinje plac i borba.
Nasa pedijatrica preporucila konzumaciju vode te kaze sa je premalena da bi uzimala nesto za povecanje apetita. Dnevni unos majcinog mlijeka + ad je izmedu 600 i 700 ml. Caj od kamilice konzumira svaki drugi dan- cca 20 do 40 ml. Nakon sto dobije stolicu vise ga ne nudim.
Postoji li razlog za zabrinutost i je li potrebno uciniti obradu?
Hvala Vam na odgovoru i srdacan pozdrav,
Ana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.08.2019. 09:55

Obzirom da dobro napreduje, i ako nastavi tako, mislim da nije potrebna dodatna obrada. Redovito se kontrolirajte kod pedijatrice i ona će najbolje moći procijeniti što i kako dalje.

Vukvuk

07.09.2019. 11:35

Poštovani, beba stara dva mjeseca vec neko vrijeme odbija da jede, uz sav trud pojede 70- 80 ml po obroku(majka se izmlaza) Muce je gasovi, nemiran san i stenjanje po cijelu noc. Ima dosta sluzave stolice zbig cega je majka na eliminacionoj dijeti zvog sumnje na alergiju, medjutim nema pomaka. Beba je jako razdrazljiva i gotovo svaki obrok odbija da jede. Sta preporučujete dalje od pretraga?

Vukvuk

07.09.2019. 11:35

Jos da dodam, kks i urin uredni, stolica pozitivna na okultno krvarenje. Majka 1 mj na ishrani bez 8 glavnih alergenih namirnica

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.09.2019. 10:45

Ako majka ne uzima proizvode koji sadrže bjelančevine kravljeg mlijeka treba uzimati kalcij, oko 1 g na dan (2x500 ili 3x330 mg), treba čitati deklaracije na svim proizvodima koje majka konzumira - često se mlijeko nađe u suhomesnatim proizvodima, paštetama, keksima i sl. Preporučam napraviti analizu stolice na toksin bakterije Clostridium difficile kao i ultrazvučni pregled trbuha. Katkada se preporuča privremeno prekinuti dojenje (majka se izdaja u međuvremenu) i nudi se specijalna formula (tzv. ekstenzivni hidrolizat sirutke) kako bi isključili sve druge moguće uzroke alergije koji se mogu nalaziti u majčinom mlijeku. Ponavljajte pretragu urina.

Vukvuk

12.09.2019. 10:05

Hvala Vam na odgovoru. Koliko otprilike treba proci vremena da bi eliminaciona dijeta dala rezultate, ukoliko je rijec o alergiji?

Vukvuk

28.09.2019. 21:15

Pošovani doktore, Clostridium difficile u stolici nije izolovana, izolovana je candida spp u znatnom broju. Da li je ona moguci uzrok proljevastih i sluzavih stolica i da li ima potrebe za terapijom?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.10.2019. 09:40

Prije svega moja isprika, iz nepoznatog razloga nisam vidio Vaš prethodni odgovor. Uobičajeno smetnje mogu potrajati 7 pa čak do 21 dan nakon što se prekine unos potencijalnog alergena. Sluzave stolice ne bi bile uzrokovane Candidom, uvedite probiotik. Ako dijete dobro napreduje ne treba ništa dodatno činiti, tek provjeriti hemoglobin kako bi se isključio gubitak krvi (u malim količinama) putem sluznice crijeva.