Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6456 | Broj poruka: 25762

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Bebine stolice i napredovanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gecko

05.06.2022. 09:45

Poštovani, imam dječaka koji je napunio 4 mjeseca i isključivo je dojen. Do sada je udvostručio porođajnu težinu i kada je budan je veselo i razigrano dijete, spava po danu ukupno 4-5 sati,a po noći se budi dva puta za jelo s tim da spava oko 10-11 sati. Ali već 3 mjeseca ima konstantno zelene stolice (nekad zutozelene, nekad tamnozelene) i pedijatar mi kaže da su to stolice gladi i da mu počnem davati po dvije bočice adaptiranog mlijeka dnevno.
Voljela bih ga isključivo dojiti barem do 6 mjeseci, a imam osjećaj da će uključivanjem bočica to dojenje se poremetiti. Mlijeka imam, on u svakom obroku "pojede" samo jednu dojku i kada mu ponudim drugu odbija, dojim ga na zahtjev, manje više svakih 2 sata po danu.
Imate li možda savjet kako iskorijeniti te zelene stolice i ako je moguće nastaviti isključivo dojiti ili mi je zaista beba gladna i trebam mu dodati još bočice adaptiranog mlijeka?
Hvala vam na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.06.2022. 16:35

Nema opravdanja za uvođenje dohrane. Prirast na težini i ritam hranjenja govore da je sve kako treba a boja stoice je nebitna. Stolice gladi, odnosno stolice kod patnje djeteta (upala uha i teže bakterijske infekcije) su proljevaste i dijete nije dobro; zbog patnje se ubrzava rad crijeva i naprosto se zelena boja žuči ne stigne pretvoriti u zlatno žutu ili smeđu pod utjecajem bakterija. U vašem slučaju zelena boja je najvjerojatnije uzrokovana specifičnom bakterijskom mikroflorom i to je potpuno nebitno dokle god dijete dobro napreduje i uredno se ponaša.