Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bolest purpura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nataša

14.11.2005. 09:18

Možete li mi nešto više reći o tzv. bolesti purpura, naime tako su mi u bolonici rekli da se zove.
Radi se o tome da su dječaku od 5 godina počeli bolovi u nogama, tj. nema snage da stoji na njima, i to samo u večernjim satima, otiču mu samo do koljena i pojavljuju se crvene točke, kao podlivi.
Dijete je hospitalizirano ali bih ja voljela znati nešto više o toj bolesti, koliko je opasna, što preporučujete i sl., jer su liječnici pomalo škrti na riječima.

Dr. Darko Richter

14.11.2005. 22:07

Ima dijagnozu, ima svoje liječnike, i ima svoje mamu i tatu, pa ja ne vidim puno razloga da o tome s vama puno pričam. U najkraćem, radi se o vaskulitisu, jednoj vrsti reumatske bolesti, koja napada kožu, zglobove, crijevo i bubreg. Uglavnom je benigna, a prognozu određuje afekcija bubrega. Bolest se zna smiriti, pa za par tjedana opet buknuti, i tada je prognoza lošija, jer obično bude zahvaćen i bubreg. Mišljenja o liječenju nisu skroz ujednačena, neki puštaju bez terapije, drugi bi davali kortikosteroide. Ja sam za ove potonje.

željko2512

23.06.2010. 11:50

Imam 37 godina. Inače imam češće upale krajnika. Unatrag tri tjedna dijagnosticirana mi je bolest Purpura henoch-schonlein, bolest je počela manjim bolovim u zglobovima i crvenim osipom po nogama, a kasnije bolovima u trbuhu i jakim bolovima u zglobovima (koljenima, laktovima), te bolovima u mišićima. Nakon nekoliko dana bolovi u trbuhu su se smirili da bi se opet pojavili za 6 dana. Od pojave prvih simptoma do ostanka u bolnici prošlo je 4 dana, a u bolnici sam ostao ukupno 17 dana u dva navrata, obzirom da sam nakon 8 dana pušten ali mi se stanje pogoršalo, te sam drugi puta ostao 9 dana. Trenutno sam kod kuće, uzimam medrol i nexium. Osip mi se vraćala u bolnici u nekoliko navrata, a sada se vratila i kod kuće. Molim za pomoć i savjet. Na koji način uz lijekove da se liječim, dali dijeta pomaže u liječenju, dali se smijem kretati, koliko je opasnija bolest kod odraslih osoba, dali je poželjno vađenje krajnika obzirom na česte upale, te dali je bolest moguće u potpunosti izlječiti?

Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

23.06.2010. 15:35

Ne bih se htio petljati u internu medicinu, makar je bolest prisutna i u pedijatriji. Ali, ne znam da li ima isti tijek i intenzitet u internoj. Međuti, par detalja vam mogu rećI. Kretanje da, ili ne, ovisi o vama. Ja bih mirovao u aktivnoj fazi. Krajnici ne igraju tu nikakvu ulogu. Teškio da se m ožete izliječiti, ali bolest može sama remitirati, tj. popustiti do nevidljivosti. Ali i ne mora.

kremenko225

26.12.2012. 19:30

Zelio bi vam se obratiti zato sto i ja imam problema sa purpurom.Naime prije 3 mjeseca primjetio sam da mi se pojavljuju tackice na polnom organu.Mislio sam da se radi i pucanju kapilara i nisam puno obracao paznju.Medjutim poslije mjesec dana kada sam vidio da su se pojavile nove odlucio sam da se narucim kod dermatologa.Ustanovljena je dijagnoza "Purpura d.69.0 ".Uradio sam nalaze SE,KS,DKS,Trb.,urin,kreatinin i sve je bilo ok, to jeste nalazi su bili uredni.I dalje mi se pojavljuju te tackice pa ne znam ni sam sta radim, koristim kremu Panthenol i Hydrocortison ali nema nikakvog poboljsanja.Da li bi mi preporucili da uradim dodatne nalaze ili da se mozda narucim kod urologa posto mi je urin malo tamniji (tako mi djeluje) i nekada me pecka poslije mokrenja.Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.12.2012. 18:45

Preporučujem da se javite nefrologu. Uzimajte redovito C vitamin 2x 500 mg desetak dana i vidite da li ima koristi. Ne bi bilo loše da se napravi i koagulogram (testovi zgrušavanja krvi), jetreni enzimi, urin, urinokultura i pregled stolice na skriveno krvarenje (prije davanja stolice 3 dana ne treba jesti meso i mesne prerađevine - možete jesti jedino pileća prsa i bijelu ribu). Tek kad predate stolicu na analizu počnite s uzimanjem C vitamina.

kremenko225

09.01.2013. 22:40

Koristim vec 8 dana vitamin C i sve tackice su se povukle, i za sada mi se ne pojavljuju nove.Interesuje me kada ispijem vitamin C (10 dana) da li bi trebao i dalje da koristim u obliku sumecih, ili da nastavim piti vitamin C u boliku tableta jos par dana ?? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2013. 12:05

Možete nastaviti još esetak dana, no pretrage treba obaviti ako još niste...

Laura26

07.08.2014. 09:15

Heii. Ovako imam par pitanja u vezi purpure henoch schonlein pa bi vas molila ako bi mi mogli pomoći. Imam 14 godina i bila sam tjedan dana u Varaždinskoj bolnici na pedijatriji zbog crvenih točkica koje sam primjetila na tijelu. Tamo su mi obavili sve pretrage i sve je bilo u redu jedino što sam imala krvi u urinu pa su me poslali na Rebro u Zagreb tamo sam bila na biopsiji bubrega i nalazi su isto pokazali da je sve normalno ,ali kada sam došla doma iz bolnice točkice su se počele sve češće pojavljivati i počela sam osjećati bol u zglobovima i trbuhu. Te točkice imam i po rukama pa me zanimalo imali li kakav lijek za to jer ja stvarno nebi htjela poći u školu sa takvim rukama.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.08.2014. 10:35

Savakako se javi na kontrolu u bolnicu u Varazdinu, nije dobro sto imas bolove u zglobovima i trbuhu!