Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


brat


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amra

17.02.2002. 12:46

Molim vas,

mozete li mi dati savjet i misljenje u vezi sa mojom trogodisnjom kcerkom. Ona je naime prije tri mjeseca dobila brata. U pocetku je sve bilo u redu, voljela ga je, mazila i sl.

Onda je jedne noci spavala samo u gacicama, umokrila se (inace jos nocu nosi pelene i nismo intezivno pokusavali da tp prestane raditi) u gacice, bilo joj je hladno i rekla je da je drhtala. Sutradan nije htjela da ostane u kuci sama sa mnom (majka) i bratom. Pitala je ko ce nju cuvati jer ja njega cuvam. Te noci je trazila da svi zajedno spavamo u dnevnoj sobi iplakala je u snu, bijesno i neutjesno. Na kraju je rekla da je boli uho i zaspala. Ipak, sutra nije nista spominjala bol tako da je nisam vodila lijecniku. Inace, odmah nakon te noci kada mi je rekla da je drhtala odvela sam je lijecniku i on je rekao da je potpuno zdrava.

Ja sam tek tada zapravo pocela razmisljati o njoj i vidjela da je jako agresivna. Pocela je otvoreno pokazivati netrepeljivost prema bratu u smislu da ga ja ne uzimam, da ga ne dojim, uvijek insistira da je i ona u krilu dok je i on. Sve se bilo smirilo nekoliko dana, da bi prekjucer opet krizirala pred spavanje i rekla da nece da bude sama sa bratom i sa mnom u kuci, govorila je kako je tata najjaci i sl.

Konacno jucer mi je rekla da je pala sa drveta u rupu,a da je onda zovnula mamu, i da sam ja dosla, a da je ona bila u krevetu. Shvatila sam da je to bio san. Pokusavala sam joj objasniti da je to sa, da nije stvarnost, a ona je govorila da je stvarno pala u rupu. Na kraju je, mislimotprilike shvatila sta je san. Noc prije toga je opet trazila (oko 4 ujutro) da spavam sa njom i ja sam osjetila da joj se udovi s vremena na vrijeme trzaju (kao misici koji se opustaju kada covjuek tone u san, ali to traje dugo) i da ubrzano dise. Rekla je jednom:Ko ce mene cuvati?

Od kada smo razgovarale o snu nema problema da zaspe, samo opet ujutro trazi da spavam s njom i ja opet osjecam to trzanje i vidim da ocito nesto sanja.

Molim vas da napisete par rijeci o svemu ovome i kako se nositi s tim.

S postovanjem,

Amra iz Sarajeva.

prof dr sc Ana Votava-Raić

17.02.2002. 21:38

Draga gospođo Amra, svi simptomi koje navodite klasični su i nerijetki znaci u djece kad dođe prinova, a oni prestaju biti jedinci. Simptomi su i izraz osjećaja ugroženosti i nesigurnosti i stoga neka Vas ne čudi nastojanje da se vraćanjem u mlađu dob (mokrenje u krevet itd) želi vratiti prijašnji u - pravilu privilegirani - status jedinog djeteta na kojeg je usredotočena sva pažnja. Kako bi dijete lakše prebolilo ovu prolaznu fazu, nastojte joj posvećivati jednaku pažnju i pokušajte joj objasniti da je i ona bila u toj dobi i kako je sada "velika", s ciljem dobivanja na značenju u obitelji. Simptomi agresije i povremene tjeskobe mogu biti vrlo bolni i nipošto nisu zanemarivi, pa joj nastojte Vašom toplinom (ali i ostalih članova obitelji) vratiti osjećaj voljenog djeteta. S nadom da će Vaši problemi uskoro nestati, srdačno Vas pozdravljam !

amra

18.02.2002. 09:20

Velika hvala. Sada bar znam da je sve normalno.

S postovanjem,

amra.