Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cijepivo infantrix*


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mara

15.02.2002. 01:02

Koliko se koristi kod dojencadi u periodu od 3 do 6 mjeseci-indikacije i kontraindikacije.

Dr. Darko Richter

15.02.2002. 15:22

INFANRIX je u nas legalno registrirano cjepivo protiv tri bolesti: difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca). Ono ima tu prednost da je sastojak protiv hripavca opterećen je bitno manje nuspojava od klasičnog cjepiva i to je razlog da je cjepivo ne samo registrirano u Hrvatskoj, već je uvedeno i kao cjepivo u obvezatnom programu za dojenčad od 3 mj. Šteta je da nije uvedeno u program i za ostale doze koje dojenče još mora primiti (još dvije: sa 4,5 i 6 mj.), te za revakcinaciju ud dobi od 15-18 mj. Kontraindikacije su kao i za svako drugo cjepivo za difteriju-tetenus-pertusis. Da vam to sad objašnjavam, ispalo bi predavanje, a to ne biste mogli slijediti, niti ima smisla. To zna vaš liječnik, a vi trebate znati da je INFANRIX jedno od boljih cjepiva protiv spomenute tri bolesti.

mara

17.02.2002. 23:23

Zahvaljujem na sazetom odgovoru i molim Vas za malo više detalja obzirom da se radi u stvari o cjepivu popularno nazvanom "5 u 1",a vezano uz određene navode liječnika koje sam pročitala u tisku da se to cjepivo koristi kao jedna vrsta testa na našoj djeci jer su kontraindikacije još nedovoljno poznate.Dakle,odkada se inače koristi to cjepivo u nas i u svijetu,kako često se daje(da li je to 3mj,4.5mj i 6mj. te 1.godina)?Kakvo je Vaše iskustvo s tim cjepivom ukoliko ga imate? Hvala!

Dr. Darko Richter

19.02.2002. 18:53

Cjepivo "5 u 1", točnije INFANRIX+IPV+Hib, u jednoj brizgalici sadrži sva cjepiva potrebna za zaštitu od difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i hemofilusa tipa b. To je provjereno i odlično cjepivo, u nas regularno registrirano nakon što je prethodno registrirano i stavljeno u rutinsku upotrebu u većini razvijenih zemalja i nema govora o nekom isprobavanju na našoj djeci. Čak je šteta da nadležni nemaju sluha i sposobnosti da to cjepivo uključe u redovni program cijepljenja, jer bi, npr. zamijenilo čak 3 odvojene injekcije koje dojenče prima u prvom krugu cijepljenja: od ove godine dojenče s navršenih 2 mj. naprije primi injekciju za hemofilus tipa b (HIBERIX), zatim s 3 mj. injekciju za difteriju tetanus i pertusis (INFANRIX), te zatim, također s 3 mj., injekciju za poliomijelitis (IMOVAX). Sve se to nalazi kombinirano u cjepivu o kojem me pitate i normalne zemlje ne maltretiraju djecu i roditelje s 3 injekcije, kada se sve može obaviti jednom jedinom. Mene nemojte pitati za objašnjenje te nelogičnosti, već bi to pitanje roditelji morali postavljati Ministarstvu zdravstva. Reći ću vam da sam svo troje svoje djece procijepio tim cjepivom i da ni slučajno ne bih pristao da ih triput bodem, kada to mogu učiniti samo jednom, s jednakom zaštitnosti od svih bolesti koje su u pitanju.