Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra

28.12.2002. 19:17

Poštovani,
Da li je kod bronhitisa kod desetomjesečne bebe preporučljivo uzimati Dimidril (za suzbijanje kašlja) ili pak lijek tipa Bisolex (za iskašljavanje), te koliko dugo se svaki od njih smije primjenjivati. Napominjem da je kašalj od početka zvučao produktivno.
Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

28.12.2002. 20:10

Moram vam otvoreno kazati da je davanje Dimidrila, u slučaju bronhitisa, koje je kod nas prilično često, obična besmislica, a teoretski može biti i smetnjom, jer Dimidril (antihistaminik) suši sekrete. Treba postupiti upravo obrnuto, dati nešto za obilnije i lakše iskašljavanje, npr. sekretolitik poput Bisolexa. Sekretolitik treba davati u najvećoj mogućoj dozi koja odgovara dobi i veličini djeteta, no kratko, kroz 3 ili 4 dana, te uz obilnu ponudu tekućine. Dijete će kašljati više, ali će se lakše rješavati sluzi nakupljene u bronhalnom stablu. Korisno je provoditi i fizikalnu drenažu sekreta, tako da jutrom dijete polegnete potrbuške preko jastuka, s glavom i grudnim košem koso prema dolje, te lupkati dijete 10-ak minuta (to je dosta težak fizički posao!) naizmjence dlanovima po leđima. I nakon toga se dijete obično jače i obilnije iskašlje, a potom je neko vrijeme bolje.